Gemeenten mogen circusdieren niet verbieden
Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I antwoordt op Kamervragen dat gemeenten geen eigen regels over dierenwelzijn mogen opleggen aan circussen.
Hoe dieronvriendelijk ze het ook vinden, gemeenten mogen circussen niet verbieden om met wilde dieren op te treden. Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I antwoordt op Kamervragen dat gemeenten geen eigen regels over dierenwelzijn mogen opleggen aan circussen.
Openbare orde en veiligheid
Dat mag alleen in het belang van bijvoorbeeld de openbare orde en veiligheid. Daarbuiten zijn gemeenten gehouden aan de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Dat is in 2009 ook bevestigd in een uitspraak van de Raad van State over de gemeente Winschoten, die ten onrechte een circus weigerde.
Vaker geprobeerd
Meer gemeenten hebben al geprobeerd om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. In 2007 vroeg toenmalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam het ministerie van LNV om voor een landelijk verbod te zorgen. Dat wilde het ministerie niet. In 2009 probeerde de gemeente Alphen aan den Rijn een circus met wilde dieren buiten de deur te houden. Het circus trad uiteindelijk zonder wilde dieren op.
Geen loslopende olifanten
En in Groningen wilde de Partij voor de Dieren eind vorig jaar een verbod op loslopende olifanten tijdens een circusoptocht in de binnenstad. Onveilig en oneerlijk tegenover hondenbezitters, aldus de partij. Het college gaf aan die oproep geen gehoor.
Dierenverbod in Capelle
Aanleiding voor de Kamervragen van de leden Ormel (CDA) en Houwers (VVD) was het voornemen van wethouder Joost Eerdmans uit Capelle aan den IJssel voor een wilde dierenverbod in de plaatselijke nota Dierenwelzijn. Voor dat plan was vorige maand in de gemeenteraad geen meerderheid. Eerdmans laat het er voorlopig bij zitten, meldt een woordvoerster van de gemeente. ‘Hij heeft het geprobeerd, maar tegen een negatief besluit van de raad, kan hij niet zo veel.’
Hoop gevestigd op Brussel
Dierenminnende gemeentebestuurders kunnen hun hoop nog vestigen op Brussel, laat Bleker weten. Nederland heeft de Europese Commissie gevraagd om te bekijken of er een Europees verbod kan komen op wilde dieren in circussen.
Eigen richtlijnen in circussector
Daarnaast hoopt Bleker dat de circussector de eigen richtlijnen voor het gebruik van dieren verder aanscherpt en goed naleeft. Weliswaar is er geen officiële instantie die controleert of deze richtlijnen worden nageleefd; alleen op de wettelijke voorschriften wordt gecontroleerd. Maar circussen die zich aan de interne gedragsregels houden, kunnen zich daarmee wel onderscheiden van gezelschappen die de richtlijn van de sector niet onderschrijven, aldus Bleker.
Waar de schrijfster het onder de tussenkop 'Hoop gevestigd op Brussel' heeft over een mogelijk Europees verbod op wilde dieren in circussen, betreft het in werkelijkheid een mogelijk verbod in de toekomst nog dieren voor dit doel uit het wild te halen.
Dat is wezenlijk iets anders.
Zo kent de circuswereld bijvoorbeeld al generaties lang zelfgefokte leeuwen en tijgers, die in dat verband dan ook geen strobreed in de weg zullen worden gelegd.
Sterker nog: meestal betreft het hier Syberische tijgers, waarvan er in het wild nog maar een paar honderd voorkomen.
En waar bovendien nog dagelijks op wordt gejaagd ten behoeve van de (zogenaamde) Chinese geneesmiddelenindustrie.
Voor de fabricage van potentieverhogende middelen om precies te zijn.....