Volgens het regeerakkoord van het nieuwe kabinet worden alleen de provincies in de Randstad samengevoegd. ‘Wij kunnen in dat geval niet achterblijven en moeten als Oost-Nederland ook fuseren tot één landsdeel. Doen we dat niet, dan krijg je een Nederland met twee snelheden en dat is heel slecht’, zegt de Hengelose burgemeester Frank Kerkhaert (CDA), tevens vicevoorzitter van de stadsregio Twente.
'Fusie Gelderland en Overijssel’
Overijssel en Gelderland moeten in reactie op de vorming van een Randstadprovincie ook fuseren.
In het nieuwe landsdeel Oost-Nederland kunnen volgens Kerkhaert de met opheffing bedreigde stadsregio’s Twente en Arnhem-Nijmegen bijzondere regio’s met bijvoorbeeld verkeer- en vervoerstaken worden.
Lees het hele artikel uit Binnenlands Bestuur nummer 41 hieronder.
Reacties: 15
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Naast Holland moeten er dus ook maar een paar andere grote provincies komen: Rijndelta, IJsseldelta, Noord en Zuid. Klaar.
Maar de vraag is of de provincie als bijna overbodige bestuurslaag in staat zal zijn een goed en afgerond takenpakket te verwerven en dat vervolgens efficient te besturen. Met mij hebben veel nederlanders het idee dat de provinciebestuurders zichzelf buitenspel hebben gezet door zichzelf teveel status aan te meten, te gevoelig te zijn voor het bedrijfsleven, het nemen van financiele risico's die niet van proffessioneel opererende functionarissen mag verwachten en overal een vorkje meeprikken. Ik denk dat een stevige gemeentelijke schaalvergroting genoeg kan zijn (naar 120.000 inwoners b.v.) om de provincie als laag weg te snijden. Dit levert enorm veel kostenbesparing op kan ik u zeggen.
Meteen doen! Waarom houden we in dit digitale tijdperk nog steeds vast aan een bestuurlijke structuur die stamt uit de tijd dat we ons nog met brief, paard en wagen verplaatsten? Ook mooie kans om bestuurlijk en ambtelijk eens een flinke kwaliteits- en efficientcyslag te maken door de diverse regionaal georganiseerde bestuurslagen (waterschappen, ministeries). Kunnen de landsdelen ook eens serieus aan tafel met bestuurlijke regio's over de grens. Krijgt de bestuurlijke tussenlaag eindelijk weer smoel.
als het alleen om groot te zijn heeft geen zin als je er iets positiefs mee wilt doen is het alleen maar positief dat samengaan. Dat geldt wat mij betreft ook ook voor Friesland , Groningen en Drenthe en als dat gecombineerd wordt met meer verantwoordelijk voor de landsdelen heeft dat veel meer zin dan wat het huidig kabinet aan bestuurlijk hervormingslappendekens heeft verzonnen, wat alleen maar is ingegeven door puur conservatisme en visieloosheid en het Nederlandse volk weer volledig buiten staat.
Onderzoeken wijzen steeds weer uit dat schaalvergroting helemaal niet goedkoper is, integendeel. En voor de burger wordt het veel ontoegankelijker. Maar ja, adviseurs verdienen hier hun brood mee....
groot - groter - het grootst. Dat is het enige wat adviseurs denken. Schaalvergroting is gelijk aan efficiency. Maar dat is voor de gewone burger geen norm. Men voelt zich Brabander, Fries of Drent en wil dat zo laten. Maar dan ben je niet goed bij je hoofd en denk je niet aan de kosten. Ik denk dat de oplossing niet zo zeer ligt in de schaalvergroting, maar meer in schaalverkleining. Voor overijssel betekent dat Twente, Salland etc. Gelderland: Betuwe, Achterhoek en Veluwe. Ik denk dat je dan pas echt de mensen dichter bij het bestuur krijgt!
De samenvoeging van randstadprovincies gaat mogelijk niet door. De commissaris van de koningin van Flevoland heeft dit al uitgesloten.
Het blijft vreemd dat een kabinet dat de identiteit van NL zo belangrijk, wel de oorspronkelijke indeling van provincies afschaft. Want Maxima had gewoon gelijk: de Nederlander bestaat niet. Met wie moeten de Friezen bijvoorbeeld gaan samenwerken. Hoe gaat het dan met hun taalbeleid, krijgen we dan taalgrenzen binnen superprovincies zoals Belgie dit ook heeft? Er moet ruimte blijven voor regionale verschillen, en die ruimte is er veel minder binnen superprovincies.
En-en kan ook nog: schaalvergroting en -verkleining tegelijk, oftewel grotere provincies met behoud van de identieteit van de regio's. Iemand zal zich eerder Veluwenaar of Twent voelen dan Gelderlander of Overijsselnaar etc. GR/FR/DR als Noord, OV/GL als Oost, UT/NH/ZH/FL als Randstad en :/NB/ZL als Zuid, waarbinnen je gewoon regio's kunt houden met hun eigen identiteit (zoals GR/FR/DR in het noorden) dan heb je m.i. de voordelen van beide.
+LB bij Zuid nog natuurlijk.
In ieder geval bij de provincievorming aandacht voor West Betuwe.
Plaatsen als Culemborg en Geldermalsen hebben niets met Arhem maar zijn geheel goriënteerd op Utrecht. Hetzelfde geldt voor Zaltbommel (Bommelerwaard) dat heheel op Noord-Brabant (Den Bosch) is gericht)
Provincies mogen zich (helaas) politiek/bestuurlijk uitspreken over het kleinste stukje gemeente, maar kom niet aan de provinciegrenzen zelf.
In Brabant hebben wij het Land van Cuijk (Cuijk/Boxmeer) geheel gericht op Noord-Limburg. Tholen (Zeeland) net zo, geheel gericht op Bergen op Zoom. Zo zijn er veel gevallen te noemen die voor provincies onbespreekbaar zijn.
Stadsregio's ophefffen vind ik op zich geen probleem. Mits de efficiency en resultaat- en uitvoeringsgerichtheid van deze, inderdaad democratisch slecht gelegitimeerde, bestuursorganen maar gehandhaafd blijft. Bij overname van de taken door de provincies is dat een absolute voorwaarde. Of dat gaat lukken? Regiogerichte projectbureaus zijn noodzakelijk binnen naar landsdelen opgeschaalde provincies.
Gelderland samen met Overijssel? Goede zaak! Ik heb ook al een naam voor het eerste landsdeel van Nederland: 'Geld-Over'!
Schaalvergroting is een oplossing, maar voor wel probleem?
Wat IS eigenlijk het probleem?
Machtsmisbruik is een dieperliggend probleem.
Bestuurlijke onkunde in den haag ligt daar weer onder.
Het bestuur komt steeds verder van de bevolking af te staan, met inhoudelijke thema's en vwb gezond verstand en wijs bestuur.
Het geschreeuw van de telegraaf en populisten is niet de werkelijkheid.
Murv gemanipuleerde burgers zijn niet tolerant, ze zijn murv.
Bij burgers zit een enorme bestuurlijke kracht mits integer geregiseerd.
Kleinere eenheden, regio's zijn dan een berere richting.
Maar daarvoor is vertrouwen nodig.
En gezien de veelomvattende corruptie die de burger ervaart in het bestuur, is het de vraag hoe de burger te activeren.
Ook het bestuur en vooral ambtenaren wantrouwen burgers.
Daarom lijkt het het beste een compleet nieuwe, integere bestuurslaag op te zetten, voor de regio. Met nieuwe mensen en bestuursstructuren, en natuurlijk democratisch met echte invloed. Want zonder invloed geen interactieen geen interesse
Als er een goed werkend regiobestuur is, kunnen de provincies opgeheven worden.
Hoop dat Zeeland ook met een andere provincie wordt samengevoegd Dan hoop ik dat die mensen is een keer verder gaan kijken dan hun eigen 'o zo mooie' Zeeland
Volgens de illustratie hoort de Noordoostpolder daar ook bij. Betekent dat dat Flevoland wordt opgeheven en de rest naar de Randstad-provincie gaat?
Ben het met de Hengelose burgemeester eens, maar waarom een RANDSTADPROVINCIE?
Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland kunnen, wegens overheersend inwonertal van bijna 8 miljoen, in een unitair Nederland niet fuseren maar wel worden heringericht tot 4 of 5 nieuwe provincies:
Te veranderen bij 4 heringedeelde provincies:
A. Metropoolregio Amsterdam + Bestuur Regio Utrecht (BRU): stedelijk provincie met 2,9 miljoen inwoners.
B. Gebied ten noorden van Metropoolregio Amsterdam: nieuwe landelijke provincie Noord-Holland met 600.000 inwoners. Hoofdstad Alkmaar.
C. Nieuwe provincie van Utrechtse gemeenten die niet in het BRU liggen, met ca. 600.000 inwoners. Hoofdstad Amersfoort.
D. Stadsregio Rotterdam + Stadsgewest Haaglanden: stedelijke provincie met 2,2 miljoen inwoners.
E. Gebied ten noorden, oosten en zuiden van Metropoolregio Rotterdam-Den Haag: nieuwe provincie Zuid-Holland (ca. 1,3 miljoen inwoners), waarin o.a. ook Leiden, Dordrecht, Alphen aan den Rijn, Woerden en de hoofdstad Gouda liggen.
Eventueel, in plaats van nieuwe provincie: de Utrechtse gemeenten die ten westen van het BRU liggen naar Zuid-Holland en die ten oosten ervan naar Gelderland.
Goeree-Overflakkee naar Zeeland.
Noordoostpolder en Dronten naar Overijssel.
Zeewolde naar Gelderland
--
Er is een politieke partij die, als agument voor een superprovincie, ten onrechte, een vergelijking maakt met o.a. Duitsland en Groot Brittannië. De grootste Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (18 milj. inw.) maakt 22 % uit van de Duitse bevolking. Dat zou voor Nederland uitkomen op 3,7 miljoen inwoners. Zuid-Holland telt 3,5 miljoen inwoners en Noord-Holland/Utrecht/deel Flevoland ca. 4 miljoen. De Metropoolregio Londen maakt, met 7,5 miljoen inwoners slechts 12% van de Britse bevolking uit.
De huidige Metropoolregio Amsterdam telt 2,2 miljoen inwoners. Samen met Utrecht (BRU) zou dat 2,9 miljoen zijn; wat voor Nederlandse schaal nog acceptabel is. Ook Stadsregio Rotterdam + Stadgewest Haaglanden is met 2,2 miljoen niet te overheersend. Een Nederlandse federale deelstaat van tegen de 8 miljoen zou nog wel kunnen, maar een provincie van een unitair Nederland (fusie: Z-H, N-H, Ut. en Fl.) met zoveel inwoners is een buitenproportionele entiteit.
--
RANDSTAD?
De Randstad bestaat niet. Wat men oorspronkelijk onder Randstad Holland verstond, was de stedenring (met daartussen grote delen onbebouwd platteland) van Utrecht via Hilversum, Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag naar Rotterdam. De onzinnige term Randstad heeft niets met een stad te maken en zal het ook nooit worden. Een kenmerk van een stad is aaneengesloten bebouwing met een stadshart.
--
Volgens sommigen liggen nu zelfs o.a. Amersfoort en Alkmaar in de Randstad. Internationaal heeft "Randstad" of een andere wazige kreet "Deltametropool" totaal geen waarde. METROPOOLREGIO AMSTERDAM daarentegen wel. Bij Deltametropool denkt men vanzelfsprekend als eerste aan een stadsgewest Middelburg, dat rond de 180.000 inwoners telt.
--
Een Randstadprovincie gevormd door: Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, is voor Nederland een problematisch gedrocht. Met bijna 50% van de totale landsbevolking kan dit onmogelijk nog provincie genoemd worden! De termen Randstad en Deltametropool zijn rekbare en onduidelijk begrippen, die zijn voortgekomen uit grootstedelijke verdeeldheid. Dus weg ermee!
==
Iedereen moet toch kunnen begrijpen, dat het een ongezonde situatie is, wanneer in een unitaire staat, twee bijna even grote landsdelen tegenover elkaar komen te staan. De enige oplossing is dan: een (con)-federaal land.
==
UNITAIR NEDERLAND:
Vijf landsdelen van maximaal ca. 4 miljoen inwoners - waaronder: N-Holland/Utrecht/deel Flevoland (ca. 4 milj. inw.) en Zuid-Holland (ca. 3,5 milj. inw.) - zou in een unitaire staat nog mogelijk zijn. Deze landsdelen dienen niet de naam provincie te gaan dragen. Dat wekt verwarring. Als naam voor de nieuwe landsdelen zou men het beste voor GEWEST kunnen kiezen. De huidige provincie - als onderdeel van een gewest, zou gewoon, weliswaar in bestuurlijk afgeslankte vorm - moeten blijven bestaan. De bestuurstaken dienen voor een groot deel te worden overgeheveld naar het nieuwe gewest.
--
Mogelijk kunnen van de Metropoolregio Amsterdam + Utrecht (BRU) met 2,9 miljoen inwoners en Stadsregio Rotterdam + Stadsgewest Haaglanden met 2,2 miljoen inwoners, twee nieuwe stedelijke provincies gemaakt worden.
==
FEDERAAL NEDERLAND:
Als Zuid-Holland vast houdt aan een bestuurlijke eenheid van bijna 8 miljoen inwoners (samenvoeging van 4 provincies) is de enige mogelijkheid; een federaal land met 4 autonome deelstaten. Dus in dat geval:
a. Unitaire staat opheffen en vervangen door een federatie.
b. De unitaire taken verdelen tussen deelstaten en federale overheid.
c. De provincies niet opheffen, maar een groot deel van de taken overhevelen naar de deelstaten.
d. De deelstaten/landsdelen/gewesten bepalen zelf of ze provincies willen handhaven en hoeveel.
Dus: mocht men een, landelijk veel te overheersende, superregio met 8 miljoen inwoners willen doordrukken, dan is de enige juiste mogelijkheid het land, zoals in België, te federaliseren en op te delen in 4 deelstaten. Aangezien men in Nederlandstalig België spreekt van o.a. het Vlaams- en Waals gewest, is de benaming gewest voor de deelstaten het beste.
Ook in dit geval blijft de provincie gewoon, in afgeslankte vorm, bestaan. De taken van provincie en nationale overheid worden grotendeels overgeheveld naar de 4 federale deelstaten:
Gewest Holland (hoofdstad Amsterdam) 7,8 miljoen inwoners.
Gewest Friesland-Groningen (hoofdstad Assen) 1,7 milj.
Gewest IJsselland (hoofdstad Arnhem) 3,3 milj.
Gewest Brabant-Limburg (hoofdstad Middelburg) 3,9 milj.
--
Wat de overheid van het, eventuele, Hollands Gewest met de Metropoolregio's Amsterdam/Utrecht en Rotterdam/Den Haag (of apart met resp. 2,9 en 2,2 miljoen inwoners of samenvoegen) wil doen, is dan haar zaak.
==
BENELUX-CONFEDERALE STATENBOND is een andere optie:
Nederland opheffen en op laten gaan in een Benelux-confederale statenbond: bestaande uit 7 zelfstandige deelstaten + Brussel als confederale hoofdstad en regeringscentrum van deze nieuwe statenbond.
--
Een confederaal land met bijna 28 miljoen inwoners behoort tot de grote Europese landen (7e EU-land van de 27). (na Du, Fr, GB, It, Sp, Po.)
--
De volgende 8 gewesten:
Gewest HOLLAND 7,8 miljoen inwoners (Noord-Holland, Utrecht, Almere). Hoofdstad Amsterdam.
Gewest FRIESLAND-GRONINGEN: 1,7 miljoen inwoners (Groningen, Friesland, Drenthe). Hoofdstad Assen.
Gewest IJSSELLAND: 3,3 miljoen inwoners (Gelderland, Overijssel, Flevoland zonder Almere). Hoofdstad Arnhem
Gewest BRABANT-LIMBURG: 3,9 miljoen inwoners (Zeeland, Noord-Brabant, Oost-Limburg). Hoofdstad Middelburg.
Gewest VLAANDEREN: 6,2 miljoen inwoners (Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, West-Limburg). Hoofdstad Antwerpen.
Gewest WALLONIE: 3,4 miljoen inwoners. (Waals-Brabant, Henegouwen, Namen, Waals-Luxemburg, Luik zonder Oostkantons). Hoofdstad Namen.
Gewest LUXEMBURG: 0,6 miljoen inwoners (Groothertogdom en Oostkantons). Hoofdstad Luxemburg.
Gewest STAATS-BRUSSEL: 1,1 miljoen inwoners (De 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk gewest). Federale hoofdstad van de Benelux, die onder de federale regering valt.
==