Advertentie

Friese staten tegen megafusie rond Sneek

Zelf zijn de betrokken gemeenten al akkoord. Maar Provinciale Stalen van Friesland zijn tegen de megafusie van vijf gemeenten in Zuidwest-Friesland. In een motie hebben ze Gedeputeerde Staten opgedragen niet positief te adviseren over de fusie aan de minister van Binnenlandse Zaken.

26 juni 2009

Te groot
Met de fusie per 1 januari 2011 van Sneek, Bolsward, Nijefurd, Wûnseradiel en Wymbritseradiel ontstaat een 69 dorpen tellende gemeente van 83.000 inwoners. De meerderheid van de provinciale Friese politiek vindt de nieuwe gemeente te groot en mist in sommige gemeenten maatschappelijk draagvlak voor de fusie. Een motie van Fryske Nasjonale Partij werd deze week gesteund door de SP, GroenLinks en de coalitiepartij PvdA.

 

Coalitie verdeeld
Daarmee is verdeeldheid in de coalitie ontstaan. CDA en ChristenUnie willen wel dat de fusie doorgaat. Er ontstaat dan een sterke gemeente, met Sneek als kern, die ambities op het gebied van toerisme en recreatie slagvaardig kan waarmaken.

 

Afkeurend
Informateur voor het fusieproces Harm Bruins Slot adviseerde vorig jaar positief over de fusie, hoewel de bevolking in het algemeen afkeurend staat tegenover herindeling, zo erkende hij in zijn onderzoek. Men vindt de herindeling te veel van boven opgelegd. De vijf gemeenten hebben zelf dit voorjaar hun akkoord gegeven aan de gemeentelijke herindeling. Nu is de beurt aan de provincie om over de fusie te adviseren aan Binnenlandse Zaken, waarna ook de Tweede en Eerste Kamer moeten instemmen.

 

Ook de nadelen
Gedeputeerde Sjoerd Galema wil nog niet reageren op de motie, laat hij via zijn woordvoerder weten. Volgende week formuleert het college van GS haar zienswijze. Volgens de Leeuwarder Courant beloofde hij deze week tijdens het debat ook de nadelen van de fusie te vermelden in het advies aan de minister.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.J. Semplonius / ondernemer
In de verkiezingsprogramma's van 2006 vermelden te politieke partijen niets over het herindelen van de gemeente. Laat staan dat erin staat dat de gemeente de volgende verkiezingen niet haalt. Ook was herindelen geen item tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Nog geen twee maand na de verkiezingen, ontvangen de verschillende raden een brief van hun college waarin staat dat er nog maar één oplossing is: herindelen.

Met concretere argumenten als 'bestuurlijke spaghetti' en 'er komt steeds meer op ons (= de gemeente) af', kwam de politiek niet. De burger begreep het niet en moest luisteren naar politiek die haarzelf ver boven de bevolking had verheven.

Samengevat zijn de inwoners van de Zuidwesthoek buitenspel gezet en is er niet met de burgers, maar over de burgers beslist. Tja, zo hoort dat nu eenmaal niet in een volwassen democratie. Een democratie die wel gehoor gaf aan de meer dan 7.000 enquêteformulieren die in twee van de vijf gemeenten waren opgehaald.

De inwoners van de Zuidwesthoek vonden die meer volwassen democratie bij de Provinciale Staten. Anders dan in de gemeenteraden van de afzonderlijke gemeenten, werden de burgers door de Provinciale Staten van Friesland wel serieus genomen.

De Provinciale staten heeft m.i. dat ook recht gedaan aan de feiten en dit megalomane herindelingsplan afgekeurd.

Evenals de burgers willen ook de Staten geen gemeente in stukken.

Klaas Jan Semplonius
Workum
Advertentie