Advertentie

Ambtenarenkwestie: Fries college houdt voet bij stuk

Fries college handhaaft zijn aanpak van het kwartet ambtenaren dat een brandbrief over het klimaat ondertekende.

09 januari 2024
Zwijgende man
Shutterstock

Vier Friese provincieambtenaren die een brandbrief ondertekenden om als overheid meer werk te maken van het klimaatbeleid, hebben van de provincie te horen gekregen dat dat niet de bedoeling is. Maar ‘een berisping’, zoals Binnenlands Bestuur schreef, wilde gedeputeerde Eke Folkerts (bedrijfsvoering, BBB) het tijdens een persconferentie niet noemen.

Directeur-secretaris

Regio West-Brabant via Geerts & Partners
Directeur-secretaris

Datajurist

Gemeente Utrecht
Datajurist

Onthouden

Over wat dat dan wel aan het kwartet ambtenaren is meegedeeld, wilde Folkerts niets zeggen. De inhoud van dat gesprek blijft geheim. Wel deelde ze op de persconferentie in algemene zin mee dat Friese provincieambtenaren als burger hun mening mogen ventileren, maar dat ze zich in hun hoedanigheid van ambtenaar daarvan moeten onthouden.

Boekje te buiten

De afgelopen dagen bogen diverse staatsrecht-experts zich over de kwestie. Volgens Wim Voermans gaat het Friese college zijn boekje te buiten. Hansko Broeksteeg wilde in Binnenlands Bestuur zo ver niet gaan: volgens hem hangt het onder meer af van de functie van de ambtenaar en of zijn of haar uitlatingen het eigen vakgebied betreffen of niet.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
Als ambtenaar ben ik er persoonlijk ook niet voor om me uit te laten over politieke kwesties, maar ik kan me wel voorstellen dat de manier waarop de klimaatkwestie in relatie tot het huidige landbouwbeleid wordt benaderd vakinhoudelijke zorgen oproept. Dat die zorgen zo groot wordt en mensen in gewetensnood brengen kan ik me ook nog levendig voorstellen. De noodklok luiden is dan feitelijk nog het enige wat je rest, want verder is het aan de politiek. Maar het trieste is natuurlijk wel dat de agri-sector zeer nauw verweven is met de politiek en geen enkele kans onbenut laat om te bagatelliseren wat de invloed van landbouw en veeteelt is op natuur en water. Die invloed vinden we blijkbaar zeer acceptabel, maar een tegengeluid uit ambtelijke hoek niet. Dit zijn populistische trucjes, tegenstanders het zwijgen opleggen onder valse voorwendselen.
R. D.
Blijkt dat de BBB ook niet vies is van een beetje censuur als het de eigen agrolobby agenda niet dient.
Hielco Wiersma
Als ambtenaar in het algemeen pleiten of een oproep doen voor het maken van meer werk van klimaatbeleid behoort voor geen enkele ambtenaar een probleem te zijn. Of het nou gaat om een lage of hoge gekwalificeerde ambtenaar maakt natuurlijk helemaal niets uit. Als je daarbij naast de naam ook de functie bij de werkgever gaat vermelden kan dat natuurlijk wel tot conflictueuze situaties leiden. Het is goed je dat vooraf wel te realiseren.
PJ Westerhof LL.M MIM
Kennelijk had R.E. geen moeite met de milieu-lobby van de afgelopen decennia?
Daarvan plukken we nu de zure vruchten.
PJ Westerhof LL.M MIM
Helemaal eens met Folkerts. Het is een interne aangelegenheid.
En dat Friese provincieambtenaren als burger hun mening mogen ventileren, maar dat ze zich in hun hoedanigheid van ambtenaar daarvan moeten onthouden is staats- en bestuursrechtelijk volstrekt zuiver.
Advertentie