Advertentie

Partijen Brabant willen coalitie zonder BBB

Formateur Pieter Verhoeve nam het de partijen kwalijk dat er te weinig aan het algemeen belang is gedacht en te veel aan het partijbelang.

ANP
24 juni 2023
vlag-brabant---shutterstock-1410819434.jpg
Shutterstock

De VVD, PvdA en GroenLinks willen samen met Lokaal Brabant, D66 en SP verder praten over een coalitie in Noord-Brabant. Daarmee lijkt de BBB als grootste partij te worden uitgesloten. Bert Pauli en Erik van Merrienboer moeten de nieuwe formateurs worden. Daarvoor is een motie ingediend.

Secretaresse Rirecteur Generaal

JS Consultancy
Secretaresse Rirecteur Generaal

Projectleider Cultuurverandertraject Duurzame Inzetbaarheid

JS Consultancy
Projectleider Cultuurverandertraject Duurzame Inzetbaarheid

Vertrouwen opgezegd

De VVD, PvdA en GroenLinks hebben vrijdag in een speciale zitting van de Provinciale Staten over het formatieproces gezegd geen vertrouwen meer te hebben in verdere samenwerking met de BoerBurgerBeweging (BBB), nadat die partij vorige week met extra eisen was gekomen toen er al een akkoord lag. Formateur Pieter Verhoeve noemde de handelswijze van de BBB aan het einde van de formatie ‘niet goed’.

Aanvullende eisen

De partij kwam volgens hem op meerdere punten met nieuwe teksten aanzetten na overleg met de achterban, terwijl er toen al een coalitieakkoord was. ‘Ik vind het ongemakkelijk en ik vind het niet kunnen’, zei Verhoeve tijdens de zitting. BBB, VVD, PvdA en GroenLinks waren er eigenlijk al uit toen de BBB met aanvullende eisen kwam. Die bleken volgens de formateur te gortig voor de andere drie partijen. De wijzigingen gingen over stikstof, natuur, landbouw en water. Volgens Verhoeve ging het dus niet alleen over de deadline die is opgelegd aan veeboeren om hun stallen om te bouwen om zo de stikstofuitstoot te reduceren.

'Partijbelang boven algemeen belang'

BBB-fractievoorzitter John Frenken zei vorige week dat dat wel het breekpunt was. De formateur nam het de partijen kwalijk dat er te weinig aan het algemeen belang is gedacht en te veel aan het partijbelang. De provincie heeft volgens Verhoeve een stabiel bestuur nodig. Frenken zei dat hij nog graag wil besturen, maar dat het aan de Provinciale Staten is welke partij nu de leiding neemt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie