Advertentie

Gelderland screent op witwassen

Via de screening wil de provincie Gelderland zich beschermen tegen ongewenst en onbewust faciliteren van criminele activiteiten. Als er sprake is van criminele antecedenten, kan de provincie weigeren om met de aanvrager in zee te gaan of besluiten de relatie met een persoon of onderneming te verbreken. Zo wordt voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit faciliteert en dat de onder- en bovenwereld zich met elkaar vermengen.

07 juli 2017

De provincie Gelderland gaat vanaf volgend jaar via de Wet Bibob toetsen of de financiering van vastgoedtransacties niet met uit strafbare feiten verkregen geld wordt gedaan. Daaronder vallen onder meer witwassen, drugshandel en (belasting)fraude.

Via de screening wil de provincie zich beschermen tegen ongewenst en onbewust faciliteren van criminele activiteiten. Als er sprake is van criminele antecedenten, kan de provincie weigeren om met de aanvrager in zee te gaan of besluiten de relatie met een persoon of onderneming te verbreken. Zo wordt voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit faciliteert en dat de onder- en bovenwereld zich met elkaar vermengen.

De provincie past de wet al toe bij vergunningen, subsidies en opdrachten in het kader van aanbestedingen. Criminele organisaties maken soms misbruik van vergunningen, subsidies en aanbestedingen om zo illegaal verdiend geld wit te wassen. Met de uitbreiding van vastgoedtransacties zal de provincie de integriteitsbeoordelingen ook gaan uitvoeren bij koop- en verkoop, huur en verhuur en (erf)pacht van onroerende zaken.

Gedeputeerde Staten willen ervoor zorgen dat in of met onroerende zaken geen strafbare feiten worden gepleegd. Zij willen ook voorkomen dat bij het aangaan van transacties strafbare feiten, zoals chantage en bedreiging, zijn begaan om de transacties te bewerkstelligen. Dat alles moet bijdragen aan het doel een integere en weerbare overheid te vormen. Het sluit daarmee aan bij het Programma Weerbare overheid. Een robuust provinciaal Bibob-beleid is daarin een belangrijk onderdeel binnen de programmalijn Integriteit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie