Advertentie

Katwijk geeft extra voorlichting na verdrinkingen

De gemeente Katwijk gaat extra voorlichting geven over de zee nadat dit weekend een vader en dochter zijn verdronken. Deze zomer zijn er al acht mensen verdronken.

05 augustus 2014

Zwemmers in zee moeten zich meer bewust worden van de gevaren van zwemmen in zee. De gemeente Katwijk, de KNRM en de Katwijkse Reddingsbrigade gaan daarom extra voorlichting over de zee, in de vorm van flyers en ander drukwerk, in meerdere talen verspreiden.

Zee is gevaarlijk

De drie organisaties lieten dat maandag weten, nadat zondag een tragische verdrinking in zee het leven kostte aan een Duitse vader (32) en zijn dochter (11). ,,Dit tragische ongeval geeft helaas weer aan dat de zee altijd gevaarlijk is. De onbekendheid met de zee maakt het nog gevaarlijker. Oplettendheid is dus altijd geboden’’, aldus de organisaties.

Muien

Ze wijzen er op dat tussen de zandbanken voor de kust het zeewater zowel bij eb als bij vloed door de zogeheten muien naar dieper water stroomt. ,,Deze muistromen zijn vrijwel onherkenbaar en kunnen zwemmers bij zowel eb als vloed de zee in trekken. Tegen een mui in zwemmen is fysiek vaak onmogelijk. Het beste is om met de stroom mee te drijven, aandacht te trekken, opzij weg te zwemmen en vervolgens richting het strand te zwemmen.’’

Verdronken

De vader en zijn dochter overleden nadat het meisje een vriendinnetje wilde helpen dat in problemen was gekomen door de harde aflandige wind. Toen ze zelf ook in moeilijkheden kwam, ging de vader het water in om haar te redden. De man is nog gereanimeerd door ambulancepersoneel, maar stierf op het strand. Zijn dochtertje overleed later op de avond in het ziekenhuis.

Gered

,,De derde zwemmer om wie het uiteindelijk was te doen, kon met hulp van anderen uit het water komen en bleef ongedeerd'', aldus de woordvoerder van de KNRM.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Van zulke tragische ongevallen wordt een mens gewoon triest. Wat ik echter zo verontrustend vind aan deze tijd, is dat het logisch nadenken uit onze samenleving verdwenen lijkt te zijn. Nadenken over de gevolgen van wat men doet. Als je een nieuwe kustwereing aanbrengt, dan moet je ook de andere risico's berekenen en in kaart brengen. Wie verantwoordelijk is voor de kust, moet weten wat de risico's zijn voor badgasten. Wat we nu zien, is de kenmerkende pavlovreactie van tukkende bureaucraten. Heel hard om regels roepen als er een dodelijk ongeval is gebeurd. Preventie begint bij simpel nadenken en situaties invoelen en dan mensen waarschuwen en zonodig een permanente kustwacht overdag inzetten. Het probleem is dat de samenleving bezwijkt onder de proceduredwang. Voor alles is een procedure, maar wat er buiten valt moet genegeerd worden. Voor kennis en ervaring is geen ruimte meer.
Koos / staffunctionaris
Volgens mij is elk mens in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Daarnaast heeft een volwassenen de verantwoording voor zijn kinderen. Het is altijd zo makkelijk te wijzen naar de overheid. Verzorging van de wieg tot het graf behoort gelukkig al weer enige tijd tot het verleden. Nu nog het incidentenbelid indammen. Dure veiligheidsregio's, RUD's en andere reacties op zaken die volgens de rijksoverheid niet goed gaan kunnen gerust achterwege blijven.



Wanneer begint het besef in Nederland te dagen dat "Shit happens". Hoe triest dat soms ook is. Nooit is alles volledig dichtgetimmerd en zeker niet zolang er mensen rondlopen, die (menselijke) fouten maken.
JaapvV / adviseur
Een trieste gebeurtenis met tragische afloop. Wijzen naar de overheid lijkt me niet juist. Daarvoor lijken de omstandigheden waaronder dit is gebeurd me te complex. Natuurlijk is er de eigen verantwoordelijkheid. Maar als je als vader om je kind gaat dan laat je alles los. Dat zou ik zeker ook doen in zo'n geval. Samenvattend: Goed van de gemeente dat ze nog eens op de gevaren wijzen. De rest is achteraf praten.
Advertentie