Terugsturen ‘kansloze’ asielzoekers wordt een optie
In Nederland zou het gaan om bijna een derde van het aantal asielzoekers.
Een einde aan een vrij verkeer van personen zonder verblijfsstatus binnen het Schengengebied is een stuk dichterbij. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens over nieuwe procedures om personen zonder verblijfsstatus versneld over te dragen aan een buurland.
Politie
Het onderhandelingsresultaat van de Schengen Border Code moet nog wel worden bekrachtigd door het Europees Parlement en de Raad, het gremium van de lidstaten. Als dat is gebeurd, kan Nederland in het kader van bilaterale politiesamenwerking personen – bijvoorbeeld migranten – die bij de grens zonder verblijfsstatus worden aangehouden, versneld terugsturen naar onze buurlanden België en Duitsland.
Opvang
Dat was een vurige wens van demissionair staatssecretaris Eric van der Brug (VVD, migratie). Die stelde eerder al dat de asielopvang in Nederland overvol raakt door verblijf en procedures voor asielzoekers die geen recht op asiel hebben. In Nederland gaat het volgens Van der Burg om 30 procent van de asielzoekers. Controles aan de grens zouden helpen de druk op de overvolle asielopvang te verlichten. De onderhandelaar van het Europees Parlement, de Nederlandse Europarlementariër Malik Azmani (VVD), en verantwoordelijk voor het akkoord, is het daar mee eens. Hij is blij dat er nu vaart zit in het grens- en migratiedossier, dat de lidstaten en het Europees Parlement al zeker negen jaar bezighoudt.
Buitengrens
Onderhandelaars van lidstaten en het Europees Parlement hebben de afgelopen dagen resultaat geboekt op een vijftal migratiewetten. Die wetten raken alle fases van asiel en migratie. Een ervan is dat harder wordt gewerkt aan efficiënte asielprocedures aan de buitengrens van de Europese Unie. Asielzoekers worden geregistreerd en in een versnelde procedure teruggestuurd als ze uit veilige landen komen of om een andere reden een ongefundeerde asielaanvraag doen. Dat verlicht de druk op de Europese Unie.
Irregulier
Ook komen er afspraken over de regels die bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor een asielprocedure. Daarmee komt er verlichting voor een klein aantal lidstaten – zoals Duitsland en Nederland – die veel irreguliere migranten te verwerken krijgen. Er komt een verplicht solidariteitsmechanisme met andere EU-lidstaten, maar lidstaten krijgen flexibiliteit in de bijdrage die ze kunnen leveren. Ook mogen lidstaten in het geval van een crisis in asiel en migratie regels in bijvoorbeeld de registratie of de grensprocedure aanpassen. Die lidstaten kunnen hulp vragen aan de EU of andere lidstaten.
Afrika
Ook wordt gewerkt aan meer migratiedeals met landen buiten de Europese Unie om migratie in te dammen. Naast de deals met Turkije en Tunesië staat Egypte op de nominatie, meldt Europarlementariër Azmani.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.