Advertentie

Terugsturen ‘kansloze’ asielzoekers wordt een optie

In Nederland zou het gaan om bijna een derde van het aantal asielzoekers.

12 februari 2024
Hand houdt mensen tegen
Shutterstock

Een einde aan een vrij verkeer van personen zonder verblijfsstatus binnen het Schengengebied is een stuk dichterbij. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens over nieuwe procedures om personen zonder verblijfsstatus versneld over te dragen aan een buurland.

Beleidsadviseur Huisvesting

Ons Middelbaar Onderwijs via Geerts & Partners
Beleidsadviseur Huisvesting

Manager Bedrijfsvoering -Team Informatie

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Velsen
Manager Bedrijfsvoering -Team Informatie

Politie

Het onderhandelingsresultaat van de Schengen Border Code moet nog wel worden bekrachtigd door het Europees Parlement en de Raad, het gremium van de lidstaten. Als dat is gebeurd, kan Nederland in het kader van bilaterale politiesamenwerking personen  – bijvoorbeeld migranten – die bij de grens zonder verblijfsstatus worden aangehouden, versneld terugsturen naar onze buurlanden België en Duitsland.

Opvang

Dat was een vurige wens van demissionair staatssecretaris Eric van der Brug (VVD, migratie).  Die stelde eerder al dat de asielopvang in Nederland overvol raakt door verblijf en procedures voor asielzoekers die geen recht op asiel hebben. In Nederland gaat het volgens Van der Burg om 30 procent van de asielzoekers. Controles aan de grens zouden helpen de druk op de overvolle asielopvang te verlichten.  De onderhandelaar van het Europees Parlement, de Nederlandse Europarlementariër Malik Azmani (VVD), en verantwoordelijk voor het akkoord, is het daar mee eens. Hij is blij dat er nu vaart zit in het grens- en migratiedossier, dat de lidstaten en het Europees Parlement al zeker negen jaar bezighoudt.

Buitengrens

Onderhandelaars van lidstaten en het Europees Parlement hebben de afgelopen dagen resultaat geboekt op een vijftal migratiewetten. Die wetten raken alle fases van asiel en migratie. Een ervan is dat harder wordt gewerkt aan efficiënte asielprocedures aan de buitengrens van de Europese Unie. Asielzoekers worden geregistreerd en in een versnelde procedure teruggestuurd als ze uit veilige landen komen of om een andere reden een ongefundeerde asielaanvraag doen. Dat verlicht de druk op de Europese Unie.

Irregulier

Ook komen er afspraken over de regels die bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor een asielprocedure. Daarmee komt er verlichting voor een klein aantal lidstaten – zoals Duitsland en Nederland – die veel irreguliere migranten te verwerken krijgen. Er komt een verplicht solidariteitsmechanisme met andere EU-lidstaten, maar lidstaten krijgen flexibiliteit in de bijdrage die ze kunnen leveren. Ook mogen lidstaten in het geval van een crisis in asiel en migratie regels in bijvoorbeeld de registratie of de grensprocedure aanpassen. Die lidstaten kunnen hulp vragen aan de EU of andere lidstaten.

Afrika

Ook wordt gewerkt aan meer migratiedeals met landen buiten de Europese Unie om migratie in te dammen. Naast de deals met Turkije en Tunesië staat Egypte op de nominatie, meldt Europarlementariër Azmani.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Hier is een spreekwoord voor... "als het kalf verdronken is dan dempt men de sloot". Het probleem is nu dat die sloot inmiddels verworden is tot een bodemloze put die in de EU regio niet meer met een simpele wet te dempen is.. wat een mateloze naïviteit daar in Brussel... en daar gaan we binnenkort weer voor naar de stembus.
Hans Bakker
Het VN Vluchtelingenverdrag moet in de prullenbak. En dan opnieuw een plan maken hoe we beter invulling kunnen geven aan het terechte concept van veiligheid voor vluchtelingen. Weten we eigenlijk wel wat dat is? Dit systeem is failliet, of we die mensen nu wel of niet wegsturen. Het systeem beantwoordt niet aan het doel. Er zijn betere manieren. Maar politici van links tot rechts zijn te angstig voor dit standpunt.
Hielco Wiersma
Dit is slechts één stap. Asielbeleid begint bij het bereiken van evenwichtige instroom.
Hielco Wiersma
Als we goed zijnn geïnformeerd staat de deal met Tunesië trouwens al enige maanden op losse schroeven.
Advertentie