Advertentie

Europa-hater (?)

De opkomst van europahaters PVV en SP is onder andere te danken aan het feit dat de traditionele partijen geen oog hebben gehad voor deze negatieve effecten.

19 februari 2012

‘Welkom bij de club europa-haters…’ schreef een lezer vorige week naar aanleiding van mijn blog. Dat zette mij aan het denken. Haat ik Europa? Ik geloof het niet. Ik ben wel kritisch over de effecten van Europese regelgeving op het Nederlands bestuur.

En op een deel van de bevolking...inderdaad, dat deel dat bijvoorbeeld terug is te vinden in de achterban van de SP en de PVV. Henk en Ingrid, zo u wilt.

Nederlandse politici hebben de taak niet alleen de macro-economische voordelen van Europa  te bezingen. Ze dienen ook te zien wat de (mogelijk) minder leuke effecten van Europa zijn. Verdringing bijvoorbeeld. Oost-Europese chauffeurs en stukadoors die het werk van 'onze' mensen overnemen omdat ze goedkoper zijn. De open grenzen binnen Europa zijn niet ingesteld om meer werkloosheid onder de eigen beroepsbevolking te genereren. Daarom is het de taak van de Nederlandse politici maatregelen te bedenken om dit soort ongewenste effecten te compenseren. Bijvoorbeeld door te zorgen voor omscholing naar een ander vak. 

De opkomst van europahaters PVV en SP is onder andere te danken aan het feit dat de traditionele partijen geen oog hebben gehad voor deze negatieve effecten. Noch in staat zijn gebleken de zorgen hierover in de samenleving weg te nemen. Of zelfs een zekere mate van onverschilligheid over deze zorgen hebben laten zien. En geen compenserende maatregelen hebben bedacht om de ‘eigen’ bevolking te helpen overeind te blijven in een wereld waar de grenzen verdwijnen.

De discussie over dat PVV-meldpunt voor zich misdragende Oost-Europeanen in Nederland, was onthutsend. Want ze vernauwde zich tot de vraag of Minister President Rutte namens de regering een standpunt in moest nemen. Terwijl een aantal achterliggende vragen veel interessanter was, en had kunnen leiden tot een serieuzer debat. Is het probleem inderdaad zo groot dat er een meldpunt voor moet komen? En waarom laten wij Oost Europeanen toe als er geen werk voor ze is? Is Nederland inderdaad zo slecht in staat om buitenlanders te integreren in ons land? Zijn er dan echt geen maatregelen genomen om dit probleem aan te pakken? 

Al een tijd geleden heeft de Haagse wethouder Marnix Norder het probleem met de Oost Europeanen op de agenda gezet. En als we hem mogen geloven is in ieder geval in Den Haag actie ondernomen om het probleem aan te pakken. Goede maar eenvoudige pensions, taallessen...Er gebeurt dus al het nodige. In ieder geval in Den Haag, met behulp van onder andere minister Kamp.

Alle politieke partijen hadden Wilders’ meldpunt kunnen negeren met de zinsnede: ‘Geert, leuk geprobeerd, maar oud nieuws. Het probleem wordt al aangepakt.’

Ben ik een Europa-hater? Nee. Ik ben een hater van politici die vergeten te doen waarvoor ze zijn aangesteld: zich sterk maken voor de zorgen van hun achterban. Maar daarvoor in de plaats gretig meewerken aan zinloze media hype.

Paul Lensink

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Derckx
Je hoeft geen helderziende te zijn of Europahater om dit te voorzien. Een groter probleem ontstaat in de Oost-Europese landen waar zij vandaan komen waar geen vakman meer te vinden is. In West Europa kunnen ze meer verdienen om straks een economisch beter leven te hebben. Economische vluchtelingen worden geweerd, deze worden binnengehaald. Is er eonomisch verschil??

Alleen de NL-vakman wordt of ZZP-er of werkeloos, de buitenlander betaalt de premies, dus heeft hij ook rechten. Dat noemen wij sociaal.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De columnist geeft weliswaar een juiste analyse maar trekt vervolgens de verkeerde conclusie. De politici die onverschillig staan tegenover de negatieve effecten van de Europese Unie zijn verantwoordelijk voor de opkomst van populisten als Geert Wilders en daarmee ook voor het meldpunt Oost-Europeanen. Dat lijkt me relevanter dan het ageren tegen een partij malloten aangevoerd door een geblondeerde imitatie Mozart.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
peter klein
de europese leiders links of rechts staan voor wat betreft europa aan de kant van de werkgevers: een grote gelijkwaardige samenleving, met voorbijgaan aan lasten en inkomensverschillen, opleidingseisen, falende vergunningencontrole etc.En zo kan het gebeuren dat nederlandse chauffeurs worden vervangen door poolse van het poolse zusterbedrijf die ook even alle beurtritten in nederland bedienen omdat toch niet wordt gecontroleerd, tegen een kwart van het salaris, En ze verzorgen natuurlijk ook nog even de aflevering van de chemische transporten op de bestemming in oost europa, die de nederlandse chauffeur-met-papieren bij de fabriek heeft opgehaald en moest parkeren bij een tankstation 10 km verderop.En natuurlijk zijn de vrachtwagens nu wel van het bedrijf, waar eerder de ´dure´ nl chauffeurs gedwongen werden die zelf aan te schaffen, zodat het bedrijf niet op kosten werd gejaagd.En zo is het ook heel normaal dat honderduizenden oost europeanen hier tegen minimumloon ´worden binnengehaald , bij een huurwoningwachtlijst van vaak 8 jaar, om die dan tegen 100€ per week in ´pension´ of caravan van de werkgever te stoppen met 10 anderen, waardoor de o-eur werknermer de werkgever omgerekend zeg maar 800 p.m. netto kost, en de werknemer een loon overheeft dat nog alijd het dubbele is van wat ze in o-europa kunnen verdienen.De normale man is duur omdat die de hoge nederlandse leefkosten moet betalen- huizen in luxemburg zijn ongeveer even duur als hier bij dubbel netto inkomen, wegenbelasting daar is een fractie van hier- , en daardoor krijgt de o-eur werknemer compeittief voordeel, waarvan Links vervolgens verguld is, want het komt ´de samenwerking en integratie in europa ten goede´.De werkgevers en de politiek profiteren van de europa politiek.

Maar je zult maar tot de werkende (!) onderklasse behoren, dan is er niemand die voor je opkomt, je wordt genaaid door de eigen politici

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie