Aanvalsplan
Dat staat in het 'aanvalsplan' dat wethouder Rinda den Besten donderdag heeft gelanceerd. Utrecht is de eerste grote stad die daarmee het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) volgt. Vorige maand stelde de WRR het kabinet voor de komst van speciale scholen stimuleren. In de grote steden wonen namelijk de meeste probleemjongeren. Door een opeenstapeling van problemen, zoals criminaliteit en problemen thuis, vallen veel van deze jongeren uit zonder hun diploma te hebben gehaald.
Utrecht zet probleemscholieren apart
Utrecht gaat 150 problematische en kwetsbare vmbo-scholieren apart zetten. In de Utrechtse School wil de gemeente proberen…
Kwaliteit onvoldoende
De kwaliteit van de scholen is onvoldoende, constateert het plan. De scholen kampen met veel problemen, het imago verslechtert, de leerlingen vluchten naar scholen buiten de stad en de leraren hebben geen perspectief. De aparte school, in samenwerking met het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC), moet het komende studiejaar beginnen. Leraren moeten worden bijgeschoold om met moeilijke leerlingen om te gaan. Op het terrein van de drie kernvakken (rekenen, taal en burgerschap) moeten ze beter inspelen op het niveau van de leerlingen, heet het in het rapport.
Naargeestig
Verder wil Utrecht een jeugdadviesteam vormen voor moeilijke jongeren tussen de 12 en 23 jaar. In dat team worden begeleiders van school en wijk met elkaar verbonden. Ook komt er een professionele communicatiecampagne om het imago van het vmbo in Utrecht op te krikken. Daarbij wordt tevens gekeken naar de huisvesting. In een naargeestig gebouw kan het onderwijs niet stimulerend zijn, is de gedachte die daarachter schuil gaat.