Advertentie

Ellen Fernhout

Hoe denkt u dat burgers de teksten van de overheid beoordelen: stijf, ingewikkeld of juist netjes? Het is één van de vragen die de Nederlandse Taalunie in een enquête voorlegt aan ambtenaren in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Ellen Fernhout van de Taalunie wil graag weten wat ambtenaren denken over de manier waarop de overheid en zij zelf met taal omgaan.

22 augustus 2008

Waarom dit onderzoek van de Taalunie naar taalgebruik van ambtenaren?
Hebt u de indruk dat het niet deugt? We gaan niet uit van een bepaalde vooronderstelling. Het is gewoon een actueel thema. Het sluit bijvoorbeeld aan bij Helder Haags, het eigen woordenboekje van de gemeente Den Haag met daarin allerlei suggesties van heldere woorden waarmee ambtelijke termen te vervangen zijn. Ook bij het rijk zijn er initiatieven om overheidsformulieren makkelijker te maken.

 

Eerder dit jaar onderzochten jullie wat burgers in België en Nederland van het taalgebruik van de overheid vinden. Welke opvallende dingen kwamen daar uit?
De resultaten van dat onderzoek publiceren we pas in november, in een speciale taalkrant met als thema burger, taal en overheid. Een tipje van de sluier? Eén van de dingen is dat mensen ambtenarentaal moeilijk vinden, zowel in Nederland als in Vlaanderen en dat de overheid iets meer moeite zou kunnen doen om het eenvoudiger te maken. Tegelijkertijd is er begrip voor omdat de informatie vaak om ingewikkelde dingen gaat. Wat ambtenaren er zelf van vinden, onderzoeken we momenteel. Tot 1 september kunnen ze de enquête invullen. Wat de opvallende dingen daaruit zijn, is nog niet bekend. Wel dat al 1200 ambtenaren de enquête hebben ingevuld.

 

Zijn er voorbeelden van ambtelijk taalgebruik waar u zich persoonlijk aan stoort?
We kennen allemaal wel voorbeelden van jargon. Ik fulmineer tegen termen als ‘flankerend beleid’ en ‘faciliteren’ die vandaag de dag veel voorkomen. Toen ik ze in het begin hoorde, wist ik helemaal niet wat het was. Ja, van collega’s leer je op een gegeven moment wel wat ermee wordt bedoeld. Maar dat is niet de manier om als overheid met de buitenwereld te communiceren. Veel burgers begrijpen zulke woorden niet.

 

Wat kan de Taalunie doen voor beter ambtelijk taalgebruik?
Cursussen geven we niet. We maken ook geen boekjes speciaal voor ambtenaren. Wij kunnen wel de aanzet geven dergelijke hulpmiddelen te ontwikkelen. Wat we wel doen is het geven van digitale taaltips op onze site. Mogelijk blijkt uit de enquête dat er behoefte is aan een taaladvies specifiek voor ambtenaren, gegeven door taaladviseurs.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie