bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Eigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?

Eigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat? De overheid geeft (ex-)werkgevers de mogelijkheid om te kiezen voor het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet en de WGA.

09 april 2018

AfbeeldingMr. G.G.E.A. (Jacobien) Frederix-Gianotten 


De overheid geeft (ex-)werkgevers de mogelijkheid om te kiezen voor het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet en de  WGA. Bij het maken van deze keuze geven financiële argumenten vaak de doorslag. Eenmaal eigenrisicodrager ontstaan in de praktijk tal van praktische en juridische vragen. Welke specifieke verplichtingen en bevoegdheden heeft de (ex-)werkgever? Wat zijn de valkuilen? Op welke manier kan hij invloed uitoefenen op de verzuimbegeleiding en de re-integratie? Een (ex-)werkgever die het eigenrisicodragerschap adequaat invult, realiseert financiële voordelen ook echt.

Wat betekent eigenrisicodrager worden?
Werkgevers kunnen eigenrisicodrager zijn voor de ZW-flex en/of de WGA. De werkgever is dan verantwoordelijk voor het uitbetalen van de Ziektewet- en/of de WGA-uitkering. Bij de ZW-flex draagt hij zorg voor de verzuimbegeleiding en de re-integratie van tijdelijke werknemers (of ambtenaren) die, of ziek uit dienst gaan, of ziek worden binnen vier weken nadat het dienstverband is geëindigd. De eigenrisicodrager voor de WGA is ook gehouden zich blijvend in te spannen voor de re-integratie van de WGA-gerechtigde. Die inspanningen zijn dus niet beperkt tot de eerste 104 weken ziekte. Zelfs in het geval het dienstverband is geëindigd kan een ex-medewerker aanspraken doen gelden aan het eigenrisicodragerschap van de voormalig werkgever.

Wat zijn de rechten en verplichtingen van (ex-)werkgevers en (ex)werknemers?
De vraag rijst dan snel hoe de begeleiding vorm kan krijgen en welke zeggenschap nog aan de (voormalig) werkgever toekomt over die begeleiding en over de ex-werknemer (of ex-ambtenaar). Dat de verantwoordelijkheid van de (voormalig) werkgever voor de begeleiding niet eindigt bij het einde van het dienstverband, mag duidelijk zijn. Andersom rijst de vraag welke verplichtingen er op de ex-medewerker rusten en in hoeverre deze, bijvoorbeeld, verantwoording moet afleggen over zijn re-integratie-inspanningen aan de voormalig werkgever. Daar waar de verhouding tussen werkgever en werknemer (of ambtenaar) tíjdens het dienstverband soms al tot spanningen leidt, kunnen gemakkelijk misverstanden ontstaan over beider verplichtingen, nadát het dienstverband is geëindigd.

De cursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA geeft antwoord op uw vragen
De Capra Academie biedt de cursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA aan. Tijdens deze cursus bespreken ervaren juristen de juridische en praktische gevolgen van het eigenrisicodragerschap. Ook beantwoorden zij graag uw vragen uit de praktijk. Aan het einde van de cursus heeft u tal van praktische handvatten die u helpen bij het adequaat uitvoeren van uw rechten en verplichtingen. De cursus is bedoeld voor P&O-juristen en medewerkers werkzaam bij een werkgever die eigenrisicodrager is voor de ZW-flex en/of de WGA of daarover nadenkt. Heeft u belangstelling voor deze cursus? Op onze cursuspagina Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA  vindt u meer informatie.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.