Advertentie

De Mos: ik lever 'maatwerk', geen corruptie

Vandaag is de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Richard de Mos begonnen. De Mos spreekt van 'maatwerk', het OM van corruptie.

23 januari 2023
Richard de Mos komt aan bij de Rotterdamse rechtbank
ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Groen-gele limo

De van corruptie verdachte Haagse gemeentepoliticus Richard de Mos, arriveert maandagochtend in een groen-gele limousine, met daarop het logo van zijn partij Hart voor Den Haag. Hij wordt bij de Rotterdamse rechtbank opgewacht door een groep enthousiaste supporters met een spandoek. Ook Rita Verdonk, raadslid voor Hart voor Den Haag, is aanwezig. Geert Wilders, oud-collega van De Mos bij de PVV, spreekt op Twitter zijn steun uit. De supporters hebben zich in groen-geel gehuld. Een van hen spreekt voormalig raadslid Nino Davitulani, ook verdachte, aan: ‘leuk dat je er ook bent!’

Klaptafeltje

De zaal is niet groot genoeg voor alle advocaten en verdachten. Er worden wat stoelen en een klaptafeltje bijgeschoven. Een van de advocaten neemt plaats in het verdachtenbankje. Een halfuur later dan gepland start de zitting. De Mos zegt dat hij het spannend vindt, maar is blij dat de zaak begint: ‘het heeft veel te lang geduurd’. Verdachte Guernaoui, net als De Mos ex-wethouder en raadslid, noemt de rechtszaak een ‘nachtmerrie’.

Gelekt dossier

Meteen wordt aangestipt dat dit weekend het volledige dossier is gelekt. Volgens advocaat Plasman is dit een ernstige zaak. Het komt vaker voor dat stukken uit dossiers bij media bekend zijn, maar in dit geval is het hele dossier in handen van Nieuwsuur. Dit geeft meer kracht aan de berichtgeving, en dat is schadelijk. Als er een straf wordt opgelegd, moet hiermee rekening worden gehouden, aldus Plasman.

Maatwerk

De voorzitter begint de inhoudelijke behandeling met een filmpje van de Haagse gemeenteraad in 2017, waarin De Mos een discussie met SP-raadslid Bart van Kent voert. Van Kent verwijt De Mos – net als het OM – dat hij geld aanneemt van ondernemers, om vervolgens hun belangen te behartigen. De Mos zegt dat er geen verband is tussen de giften en zijn handelen, en dat hij zijn taak als volksvertegenwoordiger vervult. De Mos: ‘Politiek is elke raadsvergadering kijken wat je voor je achterban kan binnenhalen.’ Volgens hem is geen sprake van cliëntelisme of corruptie, maar van ‘maatwerk’.  Hij heeft naar eigen zeggen met zijn partij ‘het dienen van de bevolking tot een kunst verheven’. De ‘cliëntelismekaart’ is een ‘vals frame’.

Saunatripjes

De onderwerpen waarover de zaak gaat, zijn soms wat banaal. Regelmatig wordt er gelachen in de zaal. Het gaat over Ikeavloeren van De Mos, die door een ondernemer vervangen zouden worden voor een mooiere vloer, of over etentjes bij het Haagse Mama Kelly. De Mos zou hierop getrakteerd zijn door een van de verdachte ondernemers. Volgens De Mos trakteerden zij elkaar over en weer, en betaalde hij zelf vaak de gezamenlijke tripjes naar de Rijswijkse sauna. Hij heeft de bankafschriften om het te bewijzen, aldus De Mos.

Ernstige beschuldigingen

Ondanks de humor benadrukt de voorzitter ook de ernst van de zaak: ‘het gaat soms niet leuk worden’. Het dossier is omvangrijk, en de lijst aan delicten waarvan De Mos en de anderen verdacht worden, is lang. Het OM is volgens de rechter ‘niet lichtvaardig’ overgegaan tot vervolging. Hóe ernstig het OM de zaak vindt, zal blijken op 31 januari. Dan komt de officier van justitie met de strafeis.

Archeoloog

JS Consultancy
Archeoloog

Adviseur Economie | Publieke Sector | Landelijk | BMC

BMC
Adviseur Economie | Publieke Sector | Landelijk | BMC

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Iedere politicus weet dat het verboden is om maatwerk te leveren aan donateurs of leden van de eigen partij.
Als de Mos bedoeld dat iedere partij dat wel doet, althans op lokaal niveau, dan moeten we concluderen dat hij daar gelijk in heeft. Hij brengt, dacht ik, naar voren dat ook andere wethouders hun e-mail verkeer met leden en donateurs van hun partij openbaren. Dat is een terechte vraag.

In Utrecht speelt al meer dan tien jaar het subsidiëren van filmhuis 't Hoogt. In wisselende combinaties drukken PvdA en GroenLinks het subsidiëren van deze club die niets presteert er telkens door.
8 jaar geleden is, na een brief van mij aan de Raad, een zeer duur voorstel afgeschoten wegens frauduleuze informatie aan de Raad. Daar heeft B&W niets mee gedaan, nee iedere 3 jaar wordt er een nieuw walhalla voorstel gedaan. Ook het laatste project is gecanceld. Kosten voor de gemeente meer dan 1 miljoen waarvan € 800.000 voor een externe projectbegeleider.

Maar verder moet de Mos niet mauwen. Het bevoordelen van ondernemers wordt altijd bestraft.
Hielco Wiersma
De hamvraag waar het om draait is of De Mos c.s. zichzelf hebben verrijkt met hun activiteiten voor het openbaar bestuur en hun politieke partij. Activiteiten organiseren voor een politieke partij is nergens verboden. Als van enige vorming van zelfverrijking geen sprake is en dit ook niet wordt bewezen behoren alle betrokkenen te worden vrijgesproken.
Advertentie