Advertentie

Senaat stemt in met novelle herindeling

De senaat heeft dinsdag ingestemd met drie wetvoorstellen tot herindeling, inclusief de novelle om Grave per 2022 bij Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis te voegen.

13 juli 2021
telraam---pixabay.jpg

De Eerste Kamer heeft ingestemd met drie wetvoorstellen tot herindeling, inclusief de novelle om Grave alsnog in het herindelingsvoorstel met Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis ‘te fietsen’. Per saldo verdwijnen er per 2022 zes gemeenten en komt de gemeenteteller op 1 januari op 346 te staan.

Referenda

Moties van de PVV om eerst een referendum onder de inwoners van negen van de tien betrokken gemeenten te houden, voordat de senaat over de wetsvoorstellen zou stemmen, werden dinsdagmiddag stuk voor stuk verworpen. In Grave is in maart dit jaar al een referendum over herindeling gehouden, waarbij bijna zeven op de tien inwoners aangaven niets te zien in een zelfstandig voortbestaan. Alleen de senaatsfracties van Forum voor Democratie en Nanninga bleken voor negen referenda te porren, en bij sommige herindelingsvoorstellen ook de fractie Otten, de Partij voor de Dieren en 50Plus.

 

Ophef

Ook de motie van de PVV om een referendum onder de inwoners van Schaijk en Reek te houden – twee kernen van Landerd – werd verworpen. Een deel van de Schaikenaren wil niet samengaan met Uden, maar met Oss. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer leidde dit tot de nodige ophef en onrust, nadat CDA en GroenLinks een amendement hadden ingediend om Schaijk uit het herindelingsvoorstel van Landerd en Uden te halen en bij Oss te voegen. Dat amendement ging, tot opluchting van Landerd en Uden, na twee weken van tafel. Een aangepast amendement, waarbij uiterlijk twee jaar na de vorming van de nieuwe gemeente Maashorst een evaluatie zal plaatsvinden, werd in februari wel aangenomen. Daarbij zal worden gekeken of een grenswijziging wenselijk is. 

 

Novelle

De PVV, Forum voor Democratie en de fractie Nanninga stemden tegen alle herindelingsvoorstellen van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De Partij voor de Dieren stemde tegen het herindelingsvoorstel Heerhugowaard en Langedijk. Per januari gaan Landerd en Uden op in de nieuwe gemeente Maashorst en Heerhugowaard en Langedijk in Dijk en Waard. Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis gaan op in Land van Cuijk. Grave besloot pas begin dit jaar, na jaren dubben en dralen, zich toch bij de vier andere gemeenten te willen aansluiten. Het wetsvoorstel tot fusie van de vier gemeenten was toen al door de Tweede Kamer aangenomen. Daarom was er een novelle nodig. Day is bij herindelingen zeer uitzonderlijk.

 

Weesp

Later in 2022 verdwijnt ook Weesp als zelfstandige gemeente. Die gaat na de raadsverkiezingen in maart volgend jaar op in Amsterdam. Beide Kamers hebben eerder dit jaar met deze samenvoeging per 24 maart 2022 ingestemd. Dan zakt het aantal gemeenten naar 345.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Overal in het land zie je weer regionale samenwerkingsverbanden ontstaan omdat de provincie te groot is. Als je die samenwerkingsverbanden omvormt tot regioprovincies (inclusief de waterschappen) en je heft de provincies op, kunnen de kleinere gemeenten gewoon blijven bestaan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
L. Trentelman / bestuurslid Wmoraad
Nog nooit voldoende wetenschappelijke onderbouwing gezien voor het nut van samenvoeging. Het gáát maar door. Zie ook het recente onderzoek van Maarten Allers (RUG) hierover. Maarten Allers, Joes de Natris, Harm Rienks, Tom de Greef, “Gemeentelijke herindeling schaadt lokale en nationale democratie”, Me Judice, 8 maart 2021. https://www.mejudice.nl/artikelen/detail/gemeent …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie