Advertentie

Burgemeesters: één sluitingstijd voor alle sectoren

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad adviseren om bij het versoepelen voor alle sectoren dezelfde sluitingstijd te hanteren.

26 januari 2022
Corona-maatregelen - lockdown
Pixabay

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad adviseren het kabinet om bij het versoepelen van de coronamaatregelen voor alle sectoren dezelfde sluitingstijd aan te houden. 'Hanteer één tijdstip, dat maakt het duidelijk en makkelijker communiceren', stelt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Bij wisselende eindtijden krijg je volgens hem altijd discussie.

Ruimer

In het OMT-advies staat dat horeca en andere sectoren om 20.00 uur dicht moeten. De burgemeesters vinden dit advies te star. 'Het mag ruimer dan dat', zegt Bruls. Hoe laat zij willen dat de horeca, bioscopen of culturele sector moeten sluiten, vertelt hij niet. Dinsdag besluit het kabinet namelijk over versoepelingen. 'Dan wegen wij alle adviezen tegen elkaar af en kijken wij hoeveel ruimte we kunnen geven', zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid maandag in Utrecht. De besmettingscijfers stijgen hard. 'De druk op de ziekenhuizen is niet weg.'

Mooi geweest

Voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zeiden burgemeesters al heel blij te zijn als het kabinet dinsdag beslist dat de horeca en cultuursector tot 22.00 uur open mogen. Voor een groot deel van de burgemeesters in het overleg mag de verruiming echter nog een stap verder gaan. 'Ik hoop dat alles weer normaal open kan, maar tien uur 's avonds is al een belangrijke stap", zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam . 'Het is nu mooi geweest', concludeerde burgemeester Jan van Zanen van Den Haag.

Flexibiliteit

'De bevolking snakt ernaar', constateerde collega Sharon Dijksma van Utrecht. Zij denkt, samen met een aantal andere burgemeesters, dat voor een aantal sectoren 22.00 uur lastig blijft. Zij pleiten voor flexibiliteit. Een kroeg kan eenvoudiger de tap dichtdraaien dan een voorstelling die nog niet is afgelopen. 'Sectoren moeten hun werk kunnen doen waarvoor ze zijn. Maar ook een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld duurt normaal gesproken net iets langer dan 22.00 uur', aldus burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden.

Onrechtvaardig

Een aantal burgemeesters wilde dat de maatregelen in Nederland gelijkgesteld worden aan die in België en Duitsland. Annemarie Penn-te Strake van Maastricht noemde het 'onrechtvaardig' dat ondernemers in het zuiden van het land zo hard zijn getroffen, terwijl veel Limburgers eenvoudig de grens overtrokken om uit eten te gaan, een film te pakken of de operavoorstelling te zien. 'Hier is het rendement veel minder. En als de kroegen in Nederland om 22.00 uur dichtgaan, blijven ze een paar kilometer verderop in België gewoon open.'

Stem beleid af met buurlanden

Eén tijdstip is toch het beste te handhaven, concluderen de burgemeesters na het overleg. Hoe langer je open bent, hoe groter de kans op besmetting, stelt Bruls. 'Wij moeten accepteren dat meer mensen ziek gaan worden.' In omringende landen waar de meeste maatregelen zijn losgelaten, gebeurt dit ook. Daar is de druk op de zorgsector ook groter. Toch is Nederland volgens minister Yesilgöz niet een-op-een met het buitenland te vergelijken, omdat daar andere regelingen zoals 2G kunnen gelden. Daarom adviseert het Veiligheidsberaad om het beleid met de omliggende landen af te stemmen. 'Het is goed om de maatregelen met de buurlanden gelijk te trekken', aldus Bruls.

Carnaval

Carnaval wordt een lastiger verhaal, verwachtte onder anderen Bruls nog voor het overleg. Hoewel de horeca open mag, blijft waarschijnlijk de regel van kracht om afstand te houden. Dat betekent volgens hem geen grote binnen- of buitenevenementen zoals optochten. Het wordt wel lastig handhaven als mensen de straten op gaan. 'Je kunt mensen niet verbieden een pakje aan te trekken of thuis een drankje te drinken', zegt de burgemeester van Maastricht over het straatcarnaval. Zij voorziet dan wel dat feestgangers geen 1,5 meter afstand zullen bewaren. Later deze week volgt een overleg over carnaval met de minister en een aantal regio’s met 'openluchtcarnavals'. 'De horeca is open, er zijn geen evenementen, hoe doe je dat dan? Daar moeten wij een oplossing voor verzinnen', stelt Bruls. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie