Advertentie

Eén op de tien van plan vuurwerkverbod te negeren

Wie vanwege het vuurwerkverbod had gehoopt op een knalvrije overgang naar 2022 kan beter op zoek naar wat oorkleppen en hond en kat binnenhouden: ongeveer een op tien Nederlanders geeft aan toch van plan te zijn om met oud en nieuw vuurwerk af te steken. Dit en meer blijkt uit de traditionele vuurwerkpeiling van I&O Research voor Binnenlands Bestuur.

10 december 2021
vuurwerk.jpg

Wie vanwege het vuurwerkverbod had gehoopt op een knalvrije overgang naar 2022 kan beter op zoek naar wat oorkleppen en hond en kat binnenhouden: ongeveer een op tien Nederlanders geeft aan toch van plan te zijn om met oud en nieuw vuurwerk af te steken. Dit en meer blijkt uit de traditionele vuurwerkpeiling van I&O Research voor Binnenlands Bestuur.

Het representieve I&O-onderzoek onder 1.188 Nederlanders van 18 jaar en ouder werd overigens gehouden in het weekend voordat het kabinet op 19 november afkondigde dat ook deze jaarwisseling het particulier afsteken van vuurwerk verboden is. De onderzoekers peilden of Nederlanders  van plan waren vuurwerk af te steken, hoe zij zouden reageren op een mogelijk verbod en hoe zij tegenover een algeheel verbod staan.

Een ruime meerderheid (63 procent) van de Nederlanders is nog altijd voor een particulier verbod op het afsteken van vuurwerk. Dat percentage is sinds januari 2020 stabiel. Daarvoor was hier aanzienlijk minder steun voor. Bijna zeven op de tien zijn nog steeds voorstander van een professionele vuurwerkshow door de gemeente. Slechts 43 procent onderschrijft de stelling dat ‘het afsteken van vuurwerk een mooie traditie is die we in stand moeten houden’. Ter vergelijking: in 2018 vonden zes op tien dit nog.

 

Milieu en dieren
Inmiddels vinden blijkens het onderzoek dat acht op de tien 65-plussers dat het particulier afsteken van vuurwerk helemaal moet worden verboden. Dat is een (lichte) significante toename ten opzichte van vorig jaar toen 74 procent dit van mening was. De overige leeftijdsgroepen zijn overigens ook in meerderheid voor een verbod. Milieu en dieren zijn belangrijkere redenen om geen vuurwerk af te steken dan overbelasting van de zorg. Zeven op tien Nederlanders die aangeven geen vuurwerk te zullen afsteken, zeggen dat vuurwerk hen überhaupt weinig doet. Andere redenen die vaak worden genoemd zijn het niet willen belasten van milieu en dieren. Ongeveer een kwart zegt de zorg niet te willen overbelasten.

Ontlasten zorg

Zeven op de tien van alle Nederlanders gaven aan er voor te zijn dat het afsteken van vuurwerk ook dit jaar zou moeten worden verboden om ervoor te zorgen dat de zorg niet overbelast raakt. Een op vier is het hier (grotendeels) mee oneens. Vorig jaar was de steun voor deze stelling sterker. Toen vond vier op vijf dat vuurwerk verboden moest worden om de zorg te ontlasten.


Niet-gevaccineerden
De vaccinatiestatus heeft zich de afgelopen maanden ontwikkeld tot splijtzwam in de samenleving. Over tal van onderwerpen (stemgedrag, vertrouwen in de overheid) lopen de meningen van gevaccineerde en niet-gevaccineerde Nederlanders uiteen. Ook over een mogelijk vuurwerkverbod denken de groepen verschillend. Twee op de drie gevaccineerde Nederlanders zijn voor een algeheel verbod voor particulieren. Bijna de helft van de groep niet-gevaccineerden  is tegen een verbod. ‘Per saldo zijn er meer niet-gevaccineerden tegen een vuurwerk­verbod dan voor’, aldus Peter Kanne van I&O ­Research. 


 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Een algemeen vuurwerkverbod zo spoedig mogelijk instellen (denk aan veiligheid, vandalisme, volksgezondheid). Er lopen veel te veel mensen met 'bommen' rond. Zadel gemeenten niet op met afzonderlijke besluitvorming. Collectief vuurwerk afsteken alleen toestaan op vooraf aangegeven plaatsen, onder deskundige begeleiding en toezicht. Als het daarvoor nu weer eens te laat is kom op Rijksniveau dan met besluitvorming in het 1re kwartaal in plaats van aan het eind van het jaar. Dat is veel slimmer en daarmee voorkom je dat er door handelaren vuurwerk wordt ingekocht!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie