Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Dure deadline

Bestuursorganen riskeren een fikse dwangsom als zij niet tijdig beslissen over het bezwaar van een burger tegen een besluit dat vóór 1 oktober 2009 is genomen. Op die datum werd de Wet Dwangsom van kracht. Haarlem ondervindt dat nu aan den lijve.

22 januari 2010

In 2005 wijst de gemeente een bijstandsuitkering af omdat de aanvrager onvoldoende informatie verstrekt. Nadat het bezwaar en beroep ongegrond zijn verklaard, beslist de Centrale Raad van Beroep medio 2009 in hoger beroep dat de aanvrager wél recht heeft op een uitkering. De gemeente moet een nieuw besluit over diens bezwaar nemen. Volgens de Algemene wet bestuursrecht heeft de gemeente daarvoor 6 weken of 12 weken als er een bezwaarcommissie aan te pas moet komen.

 

Als de gemeente ondanks sommatie op 6 oktober 2009 nog geen besluit heeft genomen, tekent advocaat Coen Raaijmakers namens de aanvrager beroep aan tegen de fictieve afwijzing van het bezwaar. Raaijmakers vraagt de rechter meteen om de gemeente een termijn te stellen en daaraan een dwangsom te verbinden. Dat kan sinds 1 oktober 2009 op grond van de ‘Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen’.

 

Dat de gemeente wegens personeelsgebrek niet sneller kon beslissen, maakt de rechter niet uit. De gemeente moet binnen twee weken een beslissing nemen anders verspeelt zij een dwangsom van 100 euro per dag met een maximum van 15.000 euro. Twee dagen voor de deadline kent de gemeente de uitkering alsnog toe - ruim 4 jaar na de aanvraag.

 

In de tweede zaak maakt een Afghaans oorlogsslachtoffer bezwaar tegen de 100-procentskorting op zijn gezinsuitkering. Volgens de gemeente Haarlem heeft hij werk ten behoeve van zijn reïntegratie geweigerd. De Afghaan maakt eind augustus bezwaar tegen de maatregel. Als de gemeente daarover eind november nog geen beslissing heeft genomen en een ingebrekestelling niets bespoedigt, gaat zijn advocate in beroep. De rechtbank zegt op 17 december dat de gemeente op uiterlijk 30 december moet beslissen. Ook hier is de dwangsom 100 euro.

 

De gemeente nodigt de Afghaan op 23 december uit voor een een hoorzitting op de 24e. Advocate Jeannette Kruseman: ‘Dat was voor ons te kort dag.’ Omdat de gemeente de termijn door de Kerstdagen niet kan halen, tekent zij verzet aan tegen de dwangsom. Op 6 januari verklaart zij het bezwaar ongegrond. Waarschijnlijk gaat de Afghaan daartegen in beroep. De gemeente is vijf dagen te laat met de beslissing en heeft daarom alvast een bedrag van 500 euro overgemaakt op de rekening van het advocatenkantoor. Mocht het verzet slagen, krijgt de gemeente dat bedrag weer terug.

 

De gemeente laat weten dat het haar in 2009 – ondanks extra mensen – niet is gelukt achterstanden weg te werken omdat het aantal zaken is toegenomen. Door deze rechterlijke uitspraken zal de gemeente ‘alle zaken van vóór 1 oktober 2009 nog in het eerste kwartaal van 2010 afhandelen’.

 

Vindplaatsen: LJN BK4046 en BK7382

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie