Advertentie

Opkomstpercentage kan hoger met 'kleine aanpassingen'

Politicoloog André Krouwel ziet stemmen op zondag als een kans voor de dalende opkomstpercentages.

14 maart 2014

Met kleine aanpassingen kan het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen tien tot vijftien procent verhoogd worden. Dit zegt politicoloog en Kieskompas-bedenker André Krouwel. ‘Als je alles goed doet, is dat mogelijk.’

Late opkomst

Als de voorspellingen van opiniepeilers uitkomen, stevenen we af op de laagste verkiezingsopkomst ooit. Mogelijk dat het opkomstpercentages op 19 maart onder de vijftig procent komt te liggen.

Minder barrières
De sleutel tot een hogere opkomst ligt volgens Krouwel in het wegnemen van barrières. ‘Ik hoor vaak dat mensen iemand machtigen omdat ze anders niet kúnnen gaan stemmen. Dat is kwalijk’, zegt hij. Mensen zouden vrij moeten krijgen om naar de stembus te gaan. ‘Nu moet je tussen de boodschappen, het werk en het betalen van de huur nadenken of je al gestemd hebt’, aldus Krouwel.

Weekend

Stemmen in het weekend ziet de politicoloog als een goede oplossing. ‘In heel veel andere landen stemmen ze op zondag, zoals in Spanje en België.’ Dat er nu nog niet op zondag gestemd wordt, noemt Krouwel ‘onzinnig’. In deze situatie wordt de kiezer ‘gegijzeld door een kleine groep mensen’, zegt hij. Hij doelt daarbij op landelijke politici die uit religieuze overwegingen stemmen op zondag tegenhouden. 

Feest vieren
Ook vindt Krouwel dat er meer aandacht moet komen voor het stemmen. ‘We vieren wel heel uitgebreid Koningsdag, maar dat heeft niets met democratie te maken. We moeten het feest van de democratie, het stemmen, veel meer vieren’, zegt hij. Dat zal ook helpen om de opkomst te bevorderen. 'We zijn een slim landje, dus we kunnen dit.' 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

S.T. Buwalda / Archivist
Meneer Krouwel. Op mijn stempas staat dat ik van 7.30 tot 21.00 uur mijn stem mag uitbrengen en mijn gemeente is zo voorlijk dat ik overal in mijn gemeente mijn stem kan uitbrengen. Als ik uw verhaal lees begrijp ik dat ongeveer de helft van de kiesgerechtigden werkdagen van 15 uur hebben waarbij zij waarchijnlijk geen lang genoege pauze hebben om een stembureau op te zoeken. Of dat de helft van Nederland waarschijnlijk op 19 maart op vakantie is.



Ik heb hier eigenlijk maar een reactie op: ga toch stemmen, geef het goede voorbeeld en roep anderen op om te gaan stemmen. En zorg dat electronisch stemmen in één of andere vorm landelijk wordt ingevoerd.
Klaas de Lange / Griffie medewerker
"Nu moet je tussen de boodschappen, het werk en het betalen van de huur nadenken of je al gestemd hebt", aldus Krouwel.

Als je als inwoner na moet gaan denken tussen je werk, je boodschappen halen en de huur betalen of je nu wel of niet al bent gaan stemmen kunnen we deze mensen beter niet laten stemmen. Als dit al te lastig is, hoe kunnen je ze dan laten stemmen over gemeentelijke of landsbelangen. Iemand die enig verantwoordelijkheidgevoel heeft voor het land gaat echt wel stemmen. Het blijkt wel weer hoe ver de overheid af staat over hoe de inwoners in elkaar zitten. En dat een ambtenaar moeite heeft met het na moeten denken of hij nu wel of niet al gestemd heeft, kan ik me wel wat bij voorstellen
secretaris / secretaris
Je kunt inderdaad van 's morgens vroeg tot 21 uur stemmen. Ach en al die stemwijzers zoals Kieskompas: te vaak hoor ik dat ongeacht je ingevulde voorkeuren, men te vaak uitkwam bij een bepaalde partij. Is maar net welke vragen gesteld worden en niet gesteld worden. Daarmee kan behoorlijk "gestuurd" worden.
Advertentie