Advertentie

Discussie over grenscorrectie tussen Dijk en Waard en Alkmaar

Alkmaar zegt dat het onderzoek verkeerd wordt aangepakt en wil inwoners direct vragen bij welke gemeente ze willen horen.

16 september 2024
ANP Koedijk Dijk en Waard
ANP/Hollandse Hoogte/René van den Berg

Het college van de gemeente Alkmaar vindt dat het rijk de motie die opriep tot een evaluatie van de fusie tussen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk verkeerd heeft geïnterpreteerd. Dat schrijft B&W in een brief aan de gemeenteraad. Volgens Alkmaar had er een soort referendum moeten plaatsvinden, waarbij aan de inwoners van de voormalige gemeente Langedijk werd gevraagd bij welke gemeente ze willen horen. In plaats daarvan evalueert een onderzoeksbureau de nieuw ontstane situatie.

Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Omgevingsdienst IJsselland
Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Projectleider

Gemeente Wassenaar
Projectleider

Fusie

Toen Langedijk en Heerhugowaard in 2022 fuseerden was er veel ophef, met name vanuit de kleine dorpen Sint Pancras en Koedijk, gelegen in eerstgenoemde gemeente. Een deel van de inwoners gaf aan niet te willen fuseren met Heerhugowaard, maar met een andere buurgemeente: Alkmaar. Anderen wilden helemaal niet fuseren. Uiteindelijk kwam het tot een motie in de Tweede Kamer waarin de VVD het kabinet opriep ‘te evalueren en te verkennen of voor de dorpen Sint Pancras en/of Koedijk een grenscorrectie met de gemeente Alkmaar een duurzame oplossing is’.

Andere interpretatie

Dat lijkt een duidelijke opdracht, maar over de uitvoering van de motie is de laatste maanden onenigheid ontstaan. Medio juli stuurde Alkmaar daarover al een brief aan de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Arthur Van Dijk. Hij is voorzitter van de groep die het onderzoek begeleidt. Het voornaamste hekelpunt van de gemeente Alkmaar is dat de inwoners van Sint Pancras en Koedijk niet expliciet gevraagd wordt of zij liever toch bij Alkmaar zouden willen horen. ‘Er zal slechts door het onderzoeksbureau Necker op worden geflecteerd in het eindrapport aan de gemeenteraad van Dijk en Waard. Dat staat voor ons te ver af van de oorsprong.’

Geen referendum

Naar aanleiding van die brief heeft er een bestuurlijk overleg plaatsgevonden door het voltallige college van Alkmaar met vertegenwoordigers van de begeleidingsgroep, namelijk de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Dijk en Waard. Dat heeft echter tot niks geleid, in de ogen van Alkmaar dan. Volgens het onderzoeksbureau gaat het nadrukkelijk niet om een referendum en is het dus niet opportuun om inwoners van beide dorpen te vragen waar zij het liefst bij willen horen. Er wordt wel met inwoners gepraat, maar die vraag wordt niet gesteld. Van Dijk benadrukte daarnaast tijdens het overleg dat de provincie een opdracht heeft van de minister en dat het plan van aanpak van het onderzoek door het ministerie is goedgekeurd.

Alkmaar werkt niet mee

Alkmaar blijft ontevreden over de aanpak en weigert ook medewerking te verlenen aan een deel van het onderzoek. Necker had de gemeenten namelijk gevraagd om in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen voor knelpunten die uit het eerste deel van het onderzoek naar voren zijn gekomen. In die opzet voelt het college zich ongemakkelijk. Het zou namelijk betekenen dat Alkmaar moet gaan nadenken over problemen in dorpen die op dit moment niet bij de gemeente horen. ‘Het bevreemd ons dat u juist Alkmaar wilt bevragen op mogelijke oplossingsrichtingen voor aandachtspunten terwijl de gemeente Alkmaar momenteel binnen haar beleid uiteraard geen maatwerk biedt voor de dorpen Koedijk en Sint Pancras’, aldus het college aan de begeleidingscommissie.

Vervolg

Het college laat aan de raad weten de resultaten van het onderzoek nu maar af te wachten. Wel verwacht B&W, wanneer uit het onderzoek blijkt dat er een negatief sentiment bestaat onder de dorpsbewoners, dat er toch nog serieus wordt gekeken ‘of de inwoners van een of beide dorpen beter af zijn bij de gemeente Alkmaar’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Een toch wel bijzondere aanpak. Als de destijds ingediende motie in de Tweede Kamer is ingediend om de bewoners van Sint Pancras en Koedijk zonodig een (ander of beter) podium te geven dan mag een andere strategie worden verwacht.
Advertentie