bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Kwart Nederlanders ervaart discriminatie

Kwart Nederlanders ervaart discriminatie. Groei in de mate van ervaren discriminatie in het onderwijs

13 april 2020
Multculti-samenleving.jpg
Op donderdag 2 april heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) het rapport ‘Ervaren discriminatie in Nederland II’ gepubliceerd.

Het onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de mate waarin inwoners in Nederland discriminatie ervaren, en hoe dit beeld zich ten opzichte van 2013 heeft ontwikkeld. Ook wordt ingegaan op hoe verschillende groepen in Nederland discriminatie ervaren, en komen de gevolgen van discriminatie aan bod.

I&O Research heeft de data van dit onderzoek verzameld. Hiervoor is een aselecte steekproef van 35.727 personen voor deelname benaderd. In totaal hebben 8.536 mensen de vragenlijst ingevuld (een respons van 24%). Zij konden de vragenlijst online of op papier invullen. Om de respons te optimaliseren, zijn – naast incentives – verschillende manieren van rappelleren en motiveren ingezet, waaronder rappelkaarten, en gericht telefonisch en aan de deur motiveren.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat ruim een kwart (27%) van de Nederlandse inwoners discriminatie ervaart. Dit is vergelijkbaar met vijf jaar geleden. Opvallend is de groei in de mate van ervaren discriminatie in het onderwijs. Deze en andere uitkomsten worden beschreven in de
SCP-publicatie, die hier te vinden is.

Robbert Zandvliet, Senior onderzoeksadviseur

020-308 48 12

r.zandvliet@ioresearch.nl   

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.