Advertentie

Deze wethouders worden minister

Kajsa Ollongren, wethouder in Amsterdam en Hugo de Jonge, wethouder in Rotterdam maken de overstap naar Den Haag. Ollongren wordt in kabinet Rutte III minister van Binnenlandse Zaken. Wethouder De Jonge is voorgedragen als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport belast met langdurige zorg.

18 oktober 2017

D66
Karin Hildur (Kajsa) Ollongren (1967, Leiden)  woont in Amsterdam en is wethouder Economie, Lucht- en Zeehaven, Monumenten, Kunst en Cultuur, Lokale Media, Deelnemingen en Stadsdeel Centrum en eerste locoburgemeester. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Volgende halteplaats was Den Haag. Daar werkte ze ruim twintig jaar. Ze begon haar carrière op het ministerie van Economische Zaken en studeerde tegelijk aan de Ecole Nationale d'Administration in Parijs. In 2006 stond ze op de kandidatenlijst voor D66 voor de Tweede Kamer. Ze werd niet gekozen. Later stapte ze over naar Algemene Zaken. Als secretaris-generaal van dat departement was ze van 2011 tot 2014 de rechterhand van premier Rutte. Daarna werd ze wethouder in de hoofdstad. Bijzonderheden: Ze heeft zowel de Nederlandse als de Zweedse nationaliteit. Haar moeder komt uit het Scandinavische land.


CDA

Hugo de Jonge (1977 Bruinisse) is voorgedragen als vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport belast met langdurige zorg. Hij woont in Rotterdam en is nu nog wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. Na de Pabo was hij een paar jaar leraar op een basisschool. In 2004 vertrok hij naar de Tweede Kamer om beleidsmedewerker te worden bij het CDA. Hij was vervolgens politiek assistent van twee ministers van Onderwijs. Hij vervulde die post ook kortstondig voor premier Jan-Peter Balkenende. Hij was lid van het managementteam van de directie Voortgezet Onderwijs toen hij in 2010 wethouder in Rotterdam werd. Bijzonderheden: Hij begon als wethouder een discussie over (tijdelijke) verplichte anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap bijvoorbeeld omdat ze verslaafd zijn, psychische problemen hebben of dakloos zijn.


Andere ministers

De overige bevestigde ministers zijn Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, hij is voorgedragen als minister van Financiën, Eric Wiebes wordt voorgedragen als minister van Economische Zaken en Klimaat, Ank Bijleveld-Schouten is voorgedragen als minister van Defensie, Sander Dekker als minister op Veiligheid en Justitie, Van twee bewindslieden staat vast dat ze minister worden, maar hun functie is nog niet bevestigd. Het gaat om Carola Schouten en Wouter Koolmees.

(ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie