Advertentie

Asielzoekerskamp Den Haag verliezen kort geding

Burgemeester Van Aartsen laat in een reactie weten dat hij zich ,,zoals in alle gevallen strikt zal houden aan de uitspraak van de rechter''. Of dat betekent dat het kamp daadwerkelijk wordt ontruimd, wilde zijn woordvoerder niet zeggen.

12 december 2012

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp op de Haagse Koekamp verblijven, moeten donderdag hun kamp ontruimen. Ze hadden een kort geding aangespannen om ontruiming te voorkomen, maar de rechtbank in Den Haag wees hun verzoek woensdag af.

Gezondheidsrisico's

Burgemeester Jozias van Aartsen had de illegalen laten weten dat zij uiterlijk donderdag zouden moeten vertrekken, anders zou de gemeente het tentenkamp ontruimen. Volgens Van Aartsen levert het permanent verblijf een gezondheidsrisico op, zeker nu de winter is aangebroken. Ook zou er risico op ongeregeldheden bestaan en zouden er te veel mensen overnachten.

Van Aartsen

De asielzoekers zeggen dat ze niemand schaden en dat er geen ongeregeldheden zijn geweest. Daarom zou Den Haag hun recht op betogen niet mogen beperken. De rechter was het daar echter niet mee eens. Burgemeester Van Aartsen laat in een reactie weten dat hij zich ,,zoals in alle gevallen strikt zal houden aan de uitspraak van de rechter''. Of dat betekent dat het kamp daadwerkelijk wordt ontruimd, wilde zijn woordvoerder niet zeggen.

Schrijnende situaties

Predikant Derk Stegeman, die de asielzoekers bijstaat, zegt heel teleurgesteld te zijn. ,,Mensen die geen vaste verblijfplaats hebben, gaan nu geëvacueerd worden. Wat kunnen ze anders doen dan 100 meter verder weer een tentje opzetten? De advocaat heeft een principieel verhaal gehouden, maar de rechters gaven daar geen inhoudelijke reactie op.'' Stegeman zegt dat zijn kerk niet de middelen heeft om de vluchtelingen op te vangen. ,,Bovendien zou opvang hun schrijnende situatie maskeren. Dat is de oplossing ook niet.''


Overdag demonstreren
De uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds 16 september met hun tenten op de Koekamp, vlak bij station Den Haag Centraal. De gemeente geeft de mensen wel toestemming om overdag te demonstreren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie