Advertentie

Gemeente Den Haag mocht Occupy verbieden

De gemeente Den Haag mocht Occupy verbieden, al had burgemeester Van Aartsen daar een andere wet voor moeten gebruiken, oordeelt de Raad van State.

27 augustus 2014

De gemeente Den Haag mocht in 2012 een tentenkamp van Occupy op het Malieveld verbieden. De betogers verstoorden de openbare orde. Er waren incidenten en de demonstranten gingen hun kamp, in een openbaar gebied, ,,steeds meer als eigen terrein beschouwen waartoe zij de politie geen toegang wilden verschaffen''. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

Tik op de vingers
Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg wel een kleine tik op de vingers van de Raad van State. Hij verbood het protest namelijk op basis van de Wet Openbare Manifestaties, die betogingen regelt. ,,Die wet gaat ervan uit dat er sprake is van een demonstratie. Maar eerder had Van Aartsen gezegd dat het kamp niet meer gold als een betoging, omdat Occupy maar op het Malieveld bleef. Als het geen betoging is, kun je het niet als een betoging verbieden'', licht een woordvoerster van de Raad van State toe.

Gemeentewet biedt uitkomst
Toch wordt de beslissing van Van Aartsen niet teruggedraaid. Het tentenkamp mocht namelijk wel worden verboden op basis van een andere wet, de Gemeentewet. Daarin staat een burgemeester mag doen wat nodig is om de openbare orde te handhaven. ,,Op basis van de verkeerde wet heeft hij het juiste inhoudelijke besluit genomen.'', aldus de Raad van State. Wel moet hij de proceskosten van Occupy betalen, een bedrag van ongeveer 3000 euro.

Gegraai
Occupy zat van oktober 2011 tot juli 2012 op het Malieveld. De demonstranten hadden tientallen tenten neergezet. Ze wilden er protesteren tegen gegraai binnen de financiële sector. Het protest begon in New York onder de naam Occupy Wall Street.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop luster / ontwerper
als een overheid beslist dat jij of een groep of een menigte of een mensenmassa 'de openbare orde' verstoort dan zal op een gegeven moment door die overheid het ultieme machtsmiddel ingezet worden, geweld tegen de eigen burgers. We moeten niet denken dat ons land zoveel verschilt van andere landen die wellicht wat sneller vinden dat hun'openbare orde' wordt verstoord. De bankiers blijken in ieder geval meer beschermd te worden dan de protestanten. De Occupiers moesten hun protest-onderkomens ontruimen en kregen wellicht een boete. En de medeplichtigen aan de kredietcrisis ...........?!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ambtenaar / ambtenaar
En de medeplichtigen aan de kredietcrisis ...........?!DIE KRIJGT EEN BONUS ;)want immers heeft de burger zelf de crsis veroorzaakt, want wij wilden zoveel geld lenen en op de pof leven, aldus de SNS bank directeur
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie