Advertentie

Nieuw coalitieakkoord in Den Haag

Twee maanden na de val van het vorige college heeft Den Haag zicht op een nieuw stadsbestuur, Vijf partijen zijn het eens geworden over een nieuw coalitieakkoord in de hofstad. De inhoud daarvan wordt maandagmiddag gepresenteerd. Zodra de partijen de zegen hebben van de gemeenteraad, kunnen ze aan hun klus beginnen.

09 december 2019
stadhuis-den-haag.1.jpg

Den Haag heeft zicht op een nieuw stadsbestuur, twee maanden na de val van het vorige college. Vijf partijen zijn het eens geworden over een nieuw coalitieakkoord in de hofstad. De inhoud daarvan wordt maandagmiddag gepresenteerd. Zodra de partijen de zegen hebben van de gemeenteraad, kunnen ze aan hun klus beginnen.

Bredeweijer

VVD, D66 en GroenLinks, die ook in het oude bestuur zaten, krijgen gezelschap van PvdA en CDA. De christendemocraten hebben de 36-jarige Hilbert Bredemeijer voorgedragen als wethouder. Hij was eerder voorzitter van de lokale partijafdeling en woordvoerder van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. De PvdA wil dat haar fractievoorzitter Martijn Balster wethouder wordt. De zes wethouders van de andere partijen blijven op hun post.

Groep de Mos

Het vorige college bestond uit VVD, D66, GroenLinks en de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Die laatste partij werd begin oktober uit het college gezet toen twee van haar wethouders en een raadslid bleken te worden verdacht van corruptie. Ze zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. De rijksrecherche doorzocht hun werkkamers op het stadhuis. Onder de verdachten is partijoprichter en oud-Kamerlid Richard de Mos. Hij is inmiddels weer voorzitter van de fractie, de grootste groep in de Haagse raad.

Integriteit

Het nieuwe bestuur wil meer doen voor integriteit. Een speciale commissie moet toezicht houden op het bestuur. De gemeenteraad krijgt twee keer per jaar een verslag. Bij alle gemeentelijke projecten moet worden gekeken naar integriteitsrisico's. Den Haag krijgt volgend jaar ongeveer 675 miljoen euro van de verkoop van aandelen Eneco. Dat geld gaat onder meer naar duurzaam vervoer, schonere energie en sociale woningbouw.(ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie