Advertentie

Den Haag heeft nieuw college

Het nieuwe college wordt gevormd door D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA. Zij zitten ook in de vorige coalitie.

ANP
14 september 2022
Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den HaagShutterstock

Als laatste grote gemeente in Nederland heeft Den Haag een coalitie. Vijf onderhandelende partijen hebben een akkoord bereikt. De plannen worden vrijdag gepresenteerd, laat de gemeente weten na berichtgeving van de regionale zender Omroep West. De gemeenteraadsverkiezingen waren een half jaar geleden, op 14, 15 en 16 maart.

Samestelling

Het nieuwe college wordt gevormd door D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA. Zij zitten ook in de vorige coalitie, sinds eind 2019. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen wisten ze hun meerderheid te vergroten. Ze gingen bij elkaar van 24 naar 26 zetels in de raad, die 45 leden heeft. D66 won twee zetels, de anderen bleven gelijk. Toch verliepen de onderhandelingen sindsdien heel moeizaam.

Hart voor Den Haag

De lokale partij Hart voor Den Haag van ex-wethouder Richard de Mos kreeg de meeste stemmen bij de verkiezingen en mocht daarom als eerste proberen een coalitie te smeden. Dat lukte niet. D66, GroenLinks en PvdA weigerden met Hart voor Den Haag samen te werken, omdat oprichter en partijleider Richard de Mos wordt verdacht van ambtelijke corruptie. Toen hij wethouder was, zou hij bevriende ondernemers hebben bevoordeeld. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

Bemiddeling

Twee verkenners van D66, de tweede partij in Den Haag, deden vervolgens een poging een meerderheid te vormen, maar ook die mislukte. De VVD zag het niet zitten om met de PvdA in een college te gaan. Na bemiddeling door oud-minister Piet Hein Donner ging de VVD toch overstag. Sinds 23 mei waren D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA aan het onderhandelen, begeleid door Donner.

Stroef

Het AD meldde vorige week dat de onderhandelingen stroef verliepen. De gemeente verkeert in zwaar weer en moet orde op zaken stellen. Tot onvrede van de anderen zou de VVD geld hebben willen vrijmaken om de lasten van burgers te verlichten.

Bergen

De enige gemeente waar nu nog geen nieuw college is, is het Noord-Hollandse Bergen. Die kiest voor een totaal andere aanpak, zonder coalitie en dus ook zonder oppositie. Alle raadsfracties hebben samen een raadsakkoord opgesteld, en zoeken daar nu vier wethouders bij. Sommigen van hen komen voort uit de partijen, anderen komen van buiten. Omdat er geen coalitie is, moeten de partijen en de wethouders voor elk voorstel opnieuw een meerderheid zien te vinden. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De grootste politieke partij van Den Haag is dus 'koud' gesteld. Eerst via het OM, nu dus ook nog via de ter plaatse gevestigde politieke orde.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie