Advertentie

Den Bosch heeft een mission statement

Weinig middelgrote steden scoren zo hoog op economische lijstjes als Den Bosch. Dat stelt Pieter Tordoir, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Op verzoek van de gemeente Den Bosch heeft Tordoir een ‘Economisch Mission Statement’ opgesteld.

28 augustus 2008

Eindhoven, dat is de stad van research, development en design. In Helmond ligt de nadruk op automotive en food. Wie Tilburg zegt, zegt logistiek en Breda is bij uitstek een industriestad. En Den Bosch is de stad van ..., ja, wat eigenlijk? Alle Brabantse steden hebben een duidelijk en scherp profiel. Behalve Den Bosch.

 

Mission statement
Daar moest een einde aan komen, vond Bert Pauli (VVD), die als wethouder onder meer economische promotie en acquisitie in zijn portefeuille heeft. Daarom kreeg Pieter Tordoir, hoogleraar Economische Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam, de opdracht om een economische mission statement voor de Brabantse hoofdstad op te stellen.

 

Wind mee
Tordoir onderzocht de economische positie van Den Bosch en kwam met een fraaie conclusie: 'Den Bosch heeft uit vele richtingen de wind mee, en dat al decennialang. De economische meewind uit verschillende richtingen zorgde voor aanhoudende groei van werkgelegenheid, welvaart en een grote economische diversiteit. Den Bosch kent voor een middelgrote stad een breed economisch profiel: er is geen dominante bedrijfstak, de werkgelegenheid is bovengemiddeld goed gespreid. De stad is daardoor economisch weinig kwetsbaar', schetst Tordoir.

 

Profileren
De hoogleraar benadrukt vier terreinen waarop Den Bosch zich in de toekomst kan profileren: als centrum waar instellingen samen komen, vooral op het gebied van handel en diensten en als cultuurstad waar wonen, werken, recreëren en leren samengaan. Daarnaast is de geografische ligging van Den Bosch erg interessant voor de landelijk bereikbaarheid. Op de vierde plaats heeft de Brabantse hoofdstad nog tal van ‘niches’ waarop het zich kan profileren.

 

Food en health
Volgens wethouder Pauli gaat het daarbij vooral om het grote aantal relatief nieuwe kleine ondernemingen die de stad telt en op de nadruk die de stad legt op de food en health sector. ‘Er komt hier een nieuw ziekenhuis dat zich sterk gaat toeleggen op de relatie tussen voedsel en gezondheid en er komen nieuwe opleidingsrichtingen op dit gebied aan de agrarische hogeschool en de middelbare agrarische school. En de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) verhuist naar Den Bosch’,  zo somt wethouder Pauli een aantal aspecten op die de Brabantse hoofdstad tot centrum van food en health moeten maken.

 

Beetje van alles
De mission statement van Den Bosch lijkt zo’n beetje alles te behelzen wat wethouder Pauli in zijn portefeuille heeft, van publieke dienstverlening tot economische zaken en van monumenten tot toerisme. Maar met een profiel dat een beetje van alles is, loop je het risico ook weer een beetje niets te zijn. Daar is Pauli het echter niet mee eens.

 

Risicospreiding
‘Door je te profileren op veel verschillende terreinen doe je ook aan risicospreiding. Het belangrijkste dat deze mission statement duidelijk maakt is dat Den Bosch niet conjunctuurgevoelig is. We staan sterk op veel verschillende terreinen.’

 

Visie
Of er ook andere steden zijn die hun economische aspiraties hebben vastgelegd in een mission statement, weet Pauli niet. ‘Ik ken veel medebestuurders die vinden dat hun gemeente voldoende heeft gedaan op economisch gebied als er genoeg bedrijfsterreinen zijn. Daarmee is voor hen de kous af. Maar als je een helder economisch beleid voor de toekomst wil definiëren, als je wilt dat het onderwijs in de regio naadloos aansluit op de behoefte van het bedrijfsleven in de komende decennia, dan zul je toch echt meer visie moeten hebben dan dat.’

 

Lees ook:
'Decentraliseren goed voor de burger' (30/05/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie