Advertentie

Onenigheid over raadskroket

Steeds meer gemeenten bezuinigen op de raadskroket. Jan Peter Balkenende verhief in 1993 de raadskroket tot recht, maar nu haken steeds meer gemeenten af.

19 februari 2015

In de gemeenteraad van Tynaarlo is onenigheid ontstaan over de snacks die tijdens of na afloop van de gemeenteraadsvergadering worden geserveerd.

JOGG-gemeente
Tynaarlo is een zogenaamde JOGG-gemeente, een gemeente die een gezondere leefstijl voor jongeren en jongvolwassenen wil promoten door middel van het project ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’. Dan past het niet, zo vindt GroenLinks in de Tynaarloose raad, om bitterballen en kroketten te serveren aan de raad en het college. De partij wil deze snacks vervangen door repen van noten, zuidvruchten, fruit en wraps met humus.

Betere besluitvorming
Dit is echter tegen het zere been van het CDA in de raad, die in november 2014 juist nog een motie indiende waarin het recht op de bitterbal en kroket na 23.00 ’s avonds werd vastgelegd. Volgens de Christendemocraten van Tynaarlo is de kwaliteit van het debat daarbij gebaat. In de late avonduren wil de aandacht bij raad en college nogal eens verslappen en een snack zou voor een oppepper zorgen en daarmee voor betere besluitvorming.

Krokettenmotie
De discussie over kroketten en bitterbalen tijdens raadsvergaderingen kent overigens een lange historie. In 1993 diende het toen nog niet zo bekende Amstelveense raadslid Jan Peter Balkenende, de latere premier van Nederland, een Krokettenmotie in. De motie behelsde de bepaling dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt.

Ook vegetarisch
Balkenende zou later zeggen dat hij de motie had ingediend toen hij zich verveelde en dat het eigenlijk als grap was bedoeld, maar doordat de andere partijen ermee instemden, werd de motie daadwerkelijk van kracht. In 2002 werd ook een krokettenmotie van kracht in Zwolle. In die bepaling was echter ook sprake van gelijkwaardige snacks en ook vegetarische snacks werden in de nieuw ingevoerde regel vermeld.

Raadskroket afgeschaft
De afgelopen jaren hebben een groeiend aantal gemeenten, waaronder Katwijk, Coevorden, Hilversum en Zwolle,  de raadskroket juist weer afgeschaft. Dit met het oog op bezuinigingen. 

Moet de raadskroket blijven? Breng hier uw stem uit.

Reacties: 31

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
De onnozelheid ten top. Inwoners van Tynaarlo; dit is nu het niveau van uw gekozen gemeentebestuur.
Dieuwe / adviseur
Gaan we in komkommertijd schrijven over kroketten?

Ik stel een bamischijf voor met sojavlees voor de vegetariërs onder ons. Laat ze lekker eten; een welkome afleiding na een lange taaie zit. Wat een land leven we; Overal heeft iedereen een mening over..
mr. drs. H.M.G. van den Dool / jurist/economertist
En met dit soort diepgaande zaken houde ze zich bezig in die gemeente. Ze zullen wel niets beters te doen hebben. Notaris adviseert een korting van 20% op de algemene uitkering. Gevolg door een korting op de overheidsuitgaven van het rijk met 20%.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een teken dat de lokale democratie al opgeheven is wegens gebrek aan belangstelling. Het is nog slechts een woordenspel voor mensen met een vals ego. Ik wil voorstellen om kroketten en bitterballen van ganzenpaté te serveren. Het is een culinaire bijdrage aan de ganzenplaag. Helaas zijn ze te veel op de kleine kring gericht in Tynaarlo om zelf op zo'n idee te komen. Ze zullen vast nog wel een paar moties over dit belangwekkende onderwerp gaan indienen
petra
En wie betaalt die kroket? De burger natuurlijk. Terwijl die burgers als ze naar hun werk gaan hun eigen brood en snacks mee moeten nemen. Misschien moet de gemeenteraad dat ook eens doen en de tijd van discussie eens gebruiken voor echte problemen.
Bert / adviseur
Ik neem aan de motie in de A.mstelveense raad werd ingediend door Balkenende en niet de Almeerse
Eric de Kluis
Inderdaad, het was de Amstelveense raad. De fout is hersteld.
Mark
Belachelijk die gezondheidskerk van Groenlinks. Ze zorgen er alleen maar voor dat het gat tussen burger en politici helemaal niet meer te overbruggen is. Eet zelf je wrap met humus en stop met het opdringen van die gezondheid obsessie aan anderen.
Sandy / freelance journalist
Beetje beter huiswerk doen. Of zit iedereen elkaar gewoon weer over te schrijven? Bitterballen staan in Tynaarlo niet eens op het menu. Als je even de vragen van GL had gelezen (staan gewoon op de site van groenlinks tynaarlo) zie je dat de bitterbal dan ook niet wordt genoemd.
Eric de Kluis
@Sandy

Er staat 'gefrituurde hapjes'. Dat is in het artikel samengevat als bitterballen en kroketten. Maar inderdaad, het kunnen ook vlammetjes en frikadellen zijn. Daar heb je een punt.
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Er wordt de koppeling gelegd met JOGG-gemeente zijn. Jongeren Op Gezond Gewicht. Interessant: is de raad inderdaad jong of vinden ze zichzelf jong van geest? In dat geval: van welk decennium is de kroket? Jaren 70?
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Groenlinks alweer negatief in het nieuws. inderdaad, helemaal eens met: Mark-19 februari 2015 14:55

Flipper
Sandy / freelance journalist
En dan alleen nog als extra aanvulling onder 'als het laat wordt', dus bij uitzondering. Het gaat eigenlijk om een gezond alternatief voor als je geen supervette hotelcake wilt (en voor de JOGG-voorbeeldfunctie). Koek en cake wordt in het artikel echter niet genoemd; kennelijk spreekt een strijd tegen de kroket meer aan. Jammer.
criticus
Zou gefrituurde sprinkhaan als compromis kunnen?
Bertus
En hoe zit het met de alcoholica ? Mag dat nog wel van GroenLinks ?
Karel de Grote
Ik ben wel voor deze krokettencommotie. Namelijk, zolang de politici zich maar zoveel mogelijk met zichzelf bezighouden verstieren ze tenminste de rest van het land niet. Dus wat mij betreft, meer kroketten, meer jarenlang gesteggel over de formatie en vooral meer gedoe over de toon van het debat, en heel erg vooral niet over de inhoud. Beetje duurbetaald mischien, maar wellicht de schade die ze anders berokkenen meer dan waard.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
- 033 en Bitterballen -

Om de 2 a 3 jaar gaat er door "verkeerd handelen" van een PvdA of D66 wethouder in Amersfoort ongeveer 10 of 15 miljoen euro "down the drain". -

Dus versnaperingen (voor raadsleden) zitten er in Amersfoort niet meer in !
Johan / griffier
Een motie is een politiek instrument, maar geen lachwekend boodschappen- of bestelbriefje. Wil je kroketten, marsen, worstebroodjes of snickers, heb het er dan 5 minuten over in het presidium of kaart het aan bij de griffier. Of vergader gewoon efficiënt. Na 3 uur vergaderen op een avond zal geen kroket het niveau van het verdere debat kunnen redden. Bijzonder tdat het hoofd van de gemeente een discussie over kroketten in de raadsvergadering van algemeen belang vindt .
Carlina van den Heuvel / directeur basisschool
whahahaha...waar de politiek zich al niet druk om maakt! Ik adviseer jullie een zo minimaal mogelijk energieniveau in deze onzin te steken! Hi hi
Ons oma / Raddslslid
Als je hart bitter is zal suiker in de mond je niet helpen. Had ons oma het belletje laten lezen van GroenLinks en de reactie van CU. We moeten van deze partijen op dieet. Een ding staat vast dat dieet niet haast volgens ons oma. Dus geen lekkere hapjes meer zal geen tijd opleveren. Ons moeder kwam met de suggestie in te voeren dat als er iemand spreekt er niet wordt gesnoept. Dit om de CU tegemoet te komen. Hadden namelijk een scherp oor voor het ritselen van verpakkingen. Maar om er nu een aparte werkgroep voor in het leven te roepen, gaat ons te ver. Dat geklaag over te dik zijn ligt meestal aan het gegeven dat men te klein zou zijn zo beredeneerde ons oma. Maar dikke mensen zijn vaak joviaal en hoort bij dit soort typetjes. De raad bekijkend zou dat wel eens kunnen kloppen. En wie het niet is (joviaal) kan spelen dat hij/zij joviaal is. Dan valt de dikkigheid niet op. (gniffel)
Ron de Jong / Burger
Hebben ze echt niks beters te doen?
Bond / Adviseur
Goeie help, de plaatselijke politiek is weer meer met zichzelf bezig dan met besturen. Gauw weer aan het werk, en 's avonds zuurpruimen als snack voor de GL fractie.
Anoniem / Bezorgde burger
Voorbeeldfunctie!!Wie op een positie met macht iets vaststeld, moet zelf het goede voorbeeld geven. Zo niet, dan ben je hypocriet en verdien je die plek op het pluche niet. Dan verdien je het te worden verstoten.Overgewichtproblematiek moet vroeg in het gezin al aandacht krijgen. Goede voeding, alles met mate etc.. Maar wie weet nog wat een goed en warm gezin is?Dan maar aanpakken door slecht voedsel flink te belasten en met deze opbrengsten gezonde voedsel in prijs te verlagen (geen belasting).
Peter / controller
Lijkt me een heerlijk dorp, dat Tynaarlo. De kroket als bestuurlijk probleem. Dan ben je toch zorgeloos?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hoewel dit voorbeeld iets kleins lijkt gaat het in wezen om iets groots: intolerantie. Partijen als GroenLinks willen koste wat het kost hun leefwijze opdringen aan anderen. Ik vind het prima als anderen humus (= vies) willen consumeren maar laat mij zelf uitzoeken wat ik eet.
Willem Kamps
Om een ellenlang debat, een patstelling en een mogelijke crisis te voorkomen (en het totale failliet van de politiek): de kantinejuffrouw neemt vooraf even een lijstje op van de gewenste snacks. We drinken onze koffie immers ook niet allemaal op dezelfde wijze. En nu over tot de orde van de dag!
W.F.Willems / pensionado
Niet voor niets staat deze gemeente in de wijde omgeving bekend als Ty(naar)loo, met een uitgebreide bedrijfspathologie
Anoniem / Bezorgde burger
De gemeente is toch een JOGG-gemeente? Of is dat ook niet correct in het bericht? Als dit toch klopt,

dan heb je als bestuur een keuze gemaakt om gezondheid bij jonge mensen (waarom niet ook ouderen?) te promoten.In dat geval passen snacks niet bij degenen die dit besluit hebben genomen!!! Hoe je het ook wilt draaien of uitleggen, wie een dergelijk besluit neemt, zal zelf het goede voorbeeld moeten geven!!!Het zou wat worden als bv. onderwijzers niet meer het goede voorbeeld zouden geven bij zaken die zij vanuit hun machtspositie opleggen. Pestende en liegende onderwijzers etc. De kinderen zullen dit voorbeeld dan gaan volgen....en ze staan dan nog in hun recht ook.Dus...óf het JOGG besluit terugdraaien, of de snacks de tent uit!!! Dood aan de hypocrisie...
Johan / meelezer
Ach beste meneer De Kluis. Is dit nu de invulling van uw artikel "goede voornemens" van 19 januari 2015. Ik hoop dat we niet hoeven te wennen aan dit nieuwe nivo van berichtgeving. Als ik de reacties van onze freelance journaliste zo lees, dan is er nog volop ruimte voor "verdieping in het nieuws" en ook het voornemen om je niet te richten op "nieuws dat ook in de regulier media verschijnt", lijkt al snel te verworden tot een loze kreet. Kom op zeg, graag een beetje nivo (terug-)brengen
Jan
In plaats van te schrijven over onbenulligheden als bitterballen of andere gefrituurde hapjes (en daarop weer te reageren) zou men zich beter druk kunnen maken over het feit dat in veel gemeenten het gewoonte is nog uren na de raadsvergadering alcoholica te nuttigen en dan vrolijk weer achter het stuur van de auto plaats te nemen. Merkwaardigerwijs zie je dan nooit alcoholcontroles door de politie. Daar branden ze hun vingers kennelijk niet aan.
JaapvV / adviseur
Jogg staat voor jongeren en jongvolwassenen. Laat al die ouwe zakken hun kroket toch eten.
Advertentie