Advertentie

De baas van de behandeling

Het lijkt allemaal mee te vallen. Bij de behandeling van de samenwerkingsovereenkomst midden-Limburg melden zich slechts twee sprekers uit de acht Roermondse fracties. Het is echter geen aanwijzing voor een soepele behandeling.

06 oktober 2014

Als eerste is CDA-raadslid Marc Breugelmans. Hij heeft korte een opmerking over de voorzitter van het samenwerkingsverband. ‘Er zou een onafhankelijk voorzitter komen, maar dat is nu nog niet geregeld.’ Jos van Rey (LVR) is de tweede spreker. Hij beklaagt zich erover dat er naast hem maar een spreker is. ‘Dat was in de commissie ook al zo,’ betreurt hij.


Het weerhoudt Van Rey niet geen spaan van het voorstel heel te laten. ‘Mijn fractie doet een dringend verzoek de advocaat van de gemeente ernaar te laten kijken.’ Volgens hem is er geen juridische toetsing geweest. Ten tweede is het Van Rij opgevallen dat de rol van de provincie is weggelaten. ‘De provincie zal periodiek aanschuiven,’ citeert hij notulen van het regionaal overleg. Van Rey constateert ook dat de provincierol niet zo in de commissiestukken stukken stond, maar wel bij de raadsstukken zit. ‘De nieuwe bestuursstructuur zit ineens er nu bij!’ zegt Van Rey verontwaardigd.

Vergadervoorzitter Dré Peters geeft het woord aan burgemeester Peter Cammaert, die portefeuillehouder is. ‘Ik wil heel graag alles in juist perspectief zetten,’ begint hij enthousiast. Cammaert vertelt dat hij heeft aangegeven dat er een wijziging zou komen op de rol van de provincie. Volgens de portefeuillehouder zijn alle andere opmerkingen over zaken die later nog worden geregeld. ‘We staan aan het begin van een ontwikkeling,’ zegt hij in een gloedvol betoog.

In de tweede termijn blijkt de CDA-fractie kritischer op het stuk. ’Wij hebben moeite met de vrijblijvendheid van de overeenkomst,’ aldus Breugelmans. ‘Ik stel voor dat we het stuk aanhouden.’ Van Rey merkt op dat de veranderende rol van de provincie niet is aangekondigd. ‘Ik heb de vergadering teruggekeken en de portefeuillehouder zegt het nergens,’ aldus Van Rey.

Bij de VVD is er volgens raadslid Ernst Oele in de voorbereiding iets misgegaan. ‘We hebben de portefeuilles gewisseld en nu is dit stuk niet gelezen.’ Oele is verrast dat de stukken anders zijn dan in de commissie. Hij stelt ook voor het stuk later nog eens te behandelen. Ook Cees Moison (GroenLinks) wil het stuk nu aanhouden.

Na de tweede termijn verzoekt Burgemeester Cammaert om een schorsing. Na minder dan vijf minuten is de burgevader terug met een mededeling. Hij besluit het stuk aan te laten houden, maar met een andere redenering dan je zou verwachten. ‘Als één fractie aangeeft de stukken nog niet gelezen, vind ik dat een ernstige zaak,’ verklaart hij. Hij negeert een interruptieverzoek van VVD’er Michiel Huurderman en stelt voor het voorstel later te behandelen. ‘Ik ben ook niet de minste.’

‘Ik sluit dit agendapunt,’ zegt tijdelijk voorzitter Peters. De samenwerkingsovereenkomst staat de volgende maand op de agenda van de commissievergadering. Al is het te hopen dat dit overleg ook bij het presidium nog eens de aandacht krijgt. Lees hier de eerdere columns van John Bijl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie