Advertentie

De keerzijde van het wijkbudget

Ook de ultieme vorm van burgerparticipatie - het wijkbudget – heeft een keerzijde. Als bewoners zelf projecten mogen bedenken om hun wensen in de wijk te vervullen, krijg je meer leefbaarheid, meer sociale cohesie, meer integratie. Of ruzie. Zoals in de Arnhemse wijk Klarendal.

01 juli 2010

Stampij
Dat er crisis is in Klarendal, zoals de lokale krant schrijft, lijkt wat zwaar aangezet. Maar duidelijk is dat de verdeling van voormalig minister Vogelaars bewonersbudget van 140.000 euro per jaar deze week leidde tot verbale agressie tijdens een bijeenkomst van het Wijkplatform over de gehonoreerde projecten. Een klein groepje mensen dat de eigen wensen nog niet in vervulling heeft zien gaan, maakte een hoop stampij, meldt de gemeente.

Zakkenvullerij
De groep betichtte de leden van het wijkplatform, onder wie bewoners en professionals van woningcorporaties en uit het gemeentelijk opbouwwerk, van zakkenvullerij en diefstal van wijkbudgetten.

Transparant
Ten onrechte, zegt gemeentelijk woordvoerster Martine Baar, de verdeling van het geld over de ingediende projecten verloopt uiterst transparant. ‘Bewoners die wat willen, dienen een plan in bij de Bewonersgroep. Deze adviseert daarover aan het Wijkplatform, dat in een openbare vergadering over de aanvragen beslist.’

Gedoe
Wanneer je op bewonersniveau geld verdeelt, ligt het voor de hand dat daar gedoe over ontstaat, erkent Baar. ‘Maar de mate waarin dat gebeurt valt juist enorm mee. De verdeling van de bewonersbudgetten verloopt al jaren goed.’

Zorgpunt
Desondanks noemt ze het incident warbij het wijkplatform zich bedreigd en geschoffeerd voelt, wel een 'zorgpunt'. Komende week bespreekt de gemeente met de Bewonersgroep hoe met dit soort zaken in de toekomst om te gaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud / bewoner
Kritiek op z’n Klarendals verwoord

“Heel teleurstellend dat dit is geëscaleerd. Er zijn zelfs mensen gevlucht. Waarom dit is gebeurd? Mensen mochten geen vragen stellen over Vogelaargelden. Alleen maar luisteren. Paternalistisch geleuter was het. Een flop voor de wijkwinkel. Bewoners reageren daarop zoals Klarendallers zijn, de kritiek werd op z’n Klarendals verwoord. Dat noemt de opbouwwerker onbeschoft. Begrijpt hij dat nou nog niet na twaalf jaar? En de voormalige wijkmanager noemde een bewoonster recht in haar gezicht a-sociaal.

Wat wij willen is dat het Vogelaargeld in langlopende projecten wordt gestopt. In ouden van dagen, in jongerenprojecten, een mooi buurthuis voor problemen en plezier. En niet in banen bij Rijnstad voor ‘Achter de Voordeur’. Dat is allemaal tijdelijk. Ook mag er geen geld naar het Modekwartier. Daarmee ga je Klarendallers op hun tenen staan; ze ervaren dat als een belemmering voor andere ontwikkelingen in de wijk. Maar ja, als je daarover je mening uit, ben je een negatieveling.”

Ruud Bekkers, bewoner

Advertentie