Advertentie

‘De Haagse arrogantie is weer stuitend’

Wethouder Ans Hartnagel (Leefbaar Capelle) is voor de vierde keer lijsttrekker in Capelle aan den IJssel. Ze ergert zich mateloos aan de ‘arrogante’ Haagse kopstukken die door de gemeenteraadsverkiezingen denderen. Gelukkig niet in Capelle, ‘want dat durven ze niet’.

05 maart 2018

Wethouder Ans Hartnagel (Leefbaar Capelle) is voor de vierde keer lijsttrekker in Capelle aan den IJssel. Ze ergert zich mateloos aan de ‘arrogante’ Haagse kopstukken die door de gemeenteraadsverkiezingen denderen. Gelukkig niet in Capelle, ‘want dat durven ze niet’.

GroenLinks-aanvoerder Klaver vindt dat gemeenten veel meer kunnen doen om groener te worden. 

‘Waar bemoeit die man zich mee. Hij vindt ook dat GroenLinks in honderd gemeenten moet meebesturen. Laten ze eerst maar eens kijken of ze winnen en wat de kiezers ervan vinden. De Haagse arrogantie is weer stuitend. Ik vind het bezopen om te lezen dat Pechtold tijdens het congres van D66 in Rotterdam durft te zeggen: “Rotterdam voor de Rotterdammers”. Hij is niet eens een Rotterdammer!’

Ten tijde van de raadsverkiezingen in 2010 zei u al in Binnenlands Bestuur ziek te worden van de landelijke partijen. 

‘En dat ben ik weer. Het is meer dan alleen potsierlijk. Het is een schande zoals de landelijke partijen zich gedragen. Ze belazeren de mensen en minachten de lokale politiek. Landelijke partijen doen huilie huilie over de lokale politiek omdat er door de slechte betaling geen kandidaten te vinden zouden zijn, of omdat de kwaliteit van het bestuur onder de maat zou zijn. Maar het kan ze niets schelen. Ze kijken neer op de lokale politiek. Ze vinden zichzelf veel beter dan de lokale kandidaten. Als ze dat niet zouden vinden, zouden ze namelijk niet komen.’

De bemoeienis van de landelijke politiek is een vorm van arrogantie? 

‘Ja, zo van: als wij langskomen in Rotterdam of Arnhem, dan gaan de mensen wel op ons stemmen. Hoe arrogant kun je zijn. Het busje komt zo. Aai over de bol en een roos. Ik vind dat zó niet netjes. Dat geldt ook voor de lijstduwerij. Ik ben als landelijk politicus zo goed, ik zal wel even een plaatselijke afdeling verder helpen. Dat is ook zo beledigend en minnetjes. Zij vragen toch ook niet of wij met z’n allen bij de Kamerverkiezingen komen helpen? Dan gaan ze, en terecht, ook uit van eigen kracht. Als je vindt dat je politiek moet bedrijven op basis van je eigen kracht, dus niet 

door anderen af te zeiken, waarom dan de arrogantie? Het is hoogmoed, en je weet: die komt voor de val.’

Want? 

‘Mensen zijn niet zo simpel. Ze trappen niet in de verkooppraatjes van de Haagse kopstukken. Ze kijken wie ze in hun gemeenteraad kiezen. Daarom worden de lokale partijen ook zo groot. De landelijke partijen verzinnen van alles om de lokale partijen tegen te houden, maar het maakt niet uit. Den Haag staat zo ontzettend veraf van wat er binnen een gemeente gebeurt. Ik snap dat ze niet weten wat er gebeurt in een gemeente, maar blijf dan weg. Wat hier gebeurt, poets je niet uit of glanst niet extra door de komst van Rutte of Asscher.’

Zijn er al busjes met Haagse toppers langsgeweest in Capelle? 

‘Nee, dat durven ze niet. Ik denk dat ze kijken naar de politieke verhoudingen en dat Leefbaar Capelle hier al heel lang verreweg de grootste partij is. Als de kopstukken de kansen inschatten, dan slaan ze Capelle over. Gelijk hebben ze. Pieter Omtzigt van het CDA zou eind vorige maand komen, maar hij heeft afgebeld. De kiezers zullen er geen traan om laten en het CDA zal er geen zetel minder om halen. Het zou toch erg zijn als dat wel zo was? Het gaat om wat aanraakbare lokale kandidaten vier jaar lang willen en niet om kopstukken die een uurtje op de markt aantikken.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Pieter Blonk / Raadslid Leefbaar 3B Lansingerland
Ben het voor 100% met Ans Hartnagel eens
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Ik ben het van harte eens met Ans Hartnagel. Ik erger mij er aan dat landelijke politici zich zo nodig moeten bemoeien met lokale verkiezingen. Het gaat om lokale problematiek. Zoals Ans terecht zegt: Pechtold woont niet in Rotterdam. Waarom roept hij dan dat Rotterdam voor de Rotterdammer is. Het is gewoon ergerlijk.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Ik ben het van harte eens met Ans Hartnagel. Ik erger mij er aan dat landelijke politici zich zo nodig moeten bemoeien met lokale verkiezingen. Het gaat om lokale problematiek. Zoals Ans terecht zegt: Pechtold woont niet in Rotterdam. Waarom roept hij dan dat Rotterdam voor de Rotterdammer is. Het is gewoon ergerlijk.
Boris / jurist
Wordt hoog tijd dat mw Hartnagel ook eens wat anders gaat doen, vierde keer lijsttrekker...
loek / v.m. jur.medew. gsd
@boris. Mijn eerste indruk m.b.t. uw opmerking was, wat bedoelt hij? Ik dacht aan Rutte III en Balkenende zoveel alsmede Lubbers. Dus als uw opmerking op tijdsduur slaat, hoe lang zit u al door dat raam te kijken?Overigens, Omtzigt lijkt op een zijspoor gerangeerd.De Gemeente/de stam was er eerder dan het Rijk/het volk opgebouwd uit stammen. Begrijpelijk dat men lokalo stemt. Kwestie van vertrouwen mede gebaseerd op afstand.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dit is inderdaad een vorm van politieke beduvelarij, want die landelijke kopstukken hebben inderdaad vrijwel niets te maken met lokale politiek en komen ook niet op de lokale kieslijst te staan. Lokale politici worden relatief slecht betaald, want goed raadswerk vergt 20 uur per week en het is hierdoor ook vrij moeilijk om hiernaast nog een serieuze baan bij een werkgever te hebben. Tevens is er dan ook vaak sprake van een carrièrebreuk omdat veel werkgevers vaak niet gecharmeerd zijn van de politieke voorkeur van de lokale politicus. Kortom, een betere betaling, zorgt ook voor meer animo en kwaliteit en een betere uitstraling naar de lokale kiezer, waardoor je qua campagne ook veel minder afhankelijk bent van het lokale campagnevoeren van een Haagse, gemeente vreemde politicus.
Bas van Holst / Oud raadslid
Mevrouw Hartnagel had er geen enkel bezwaar tegen om de niet Capellaar Joost Eerdmans als wethouder naar Capelle te halen en prees hem toen hij zich als Capelse wethouder en inwoner van Capelle kandideerde voor Leefbaar Rotterdam. Is dat lolaal helder? En nu, waarom mengen twee van de huidige wethouders van Leefbaar Capelle zich in het debat terwijl ze op de lijst staan als lijstduwers? Ze behoeven zilch niet te verantwoorden aan de kiezer noch te wonder gekozen door de kiezer. Leefbaar Capelle zorgt voor continuïteit en, zolang ze doen wat Ans Hartnagel vraagt zijn de verzekerd van een post als wethouder. Over arrogantie gespoken? Jammer ook dat we van Leefbaar Capelle niet weten waar ze landelijk voor staat, waarschijnlijk Jan Roos, maar ja die laat je niet meer naar Capelle komen. Valt er in Capelle wat te winnen? Niet veel, Capelle wordt al jaren bestuurd door poiitieke gelukzoekers en plucheplakkers. En daar laat ik een traan om.
H. Wiersma / gepens.
Landelijke politici, die nog steeds stemmen denken te kunnen winnen voor het lokale niveau, zijn niet meer van deze tijd en kunnen beter vertrekken.
Advertentie