Advertentie

Moreel appel voor 'wachtwethouders'

Negen jaar wachtgeld Oud-wethouder Jannie van der Loos, die na twaalf jaar wethouderschap nu al negen jaar gebruik maakt van de wachtgeldregeling, krijgt jaarlijks bezoek van een ambtenaar van de gemeente. ‘Dan wordt er gekeken of ze nog ondersteuning kan gebruiken bij het vinden van betaald werk. En er wordt een gesproken van een morele verplichting om actief te zoeken naar betaald werk,’ zegt een gemeentewoordvoerder.

04 februari 2011
De gemeente Dordrecht spreekt oud-wethouders aan op hun ‘morele verplichting’ om actief te zoeken naar een nieuwe betaalde functie of naar nieuwe activiteiten waarmee zijn inkomen genereren. Als dit geen resultaat heeft, wordt een ‘moreel appel’ op hen gedaan om een ‘maatschappelijke bijdrage’ te leveren.
Negen jaar wachtgeld
Oud-wethouder Jannie van der Loos, die na twaalf jaar wethouderschap nu al negen jaar gebruik maakt van de wachtgeldregeling, krijgt jaarlijks bezoek van een ambtenaar van de gemeente. ‘Dan wordt er gekeken of ze nog ondersteuning kan gebruiken bij het vinden van betaald werk. En er wordt een gesproken van een morele verplichting om actief te zoeken naar betaald werk,’ zegt een gemeentewoordvoerder.

Vrijwilligerswerk
Het college doet ook een moreel appel op Van der Loos om ‘een maatschappelijke bijdrage’ te leveren, schrijft burgemeester Brok in antwoord op raadsvragen van de fractie Beter voor Dordt, de grootste fractie van Dordrecht. Raadslid Van Antwerpen, die het college om opheldering had gevraagd over de aanpak van wachtgelden bij oud-bestuurders, is ‘op zich tevreden met antwoorden’. ‘Het enige wat je kunt doen, is een moreel appel, want zoals het college ook antwoord: er is geen wettelijke sollicitatieplicht. En als voor iemand geen betaald werk meer mogelijk is, dan is onbetaald werk inderdaad –zeker tijdelijk-, een aardig alternatief,’ meent Van Antwerpen.

Rapportage
Van Antwerpen heeft het college nu wel gevraagd om jaarlijks, bij de jaarregeling te vermelden hoe het de wachtgelduitkeringen probeert te verminderen. ‘Maar het is ook duidelijk geworden, dat de nieuwe generatie oud-bestuurders hard hun best doen om betaald werk te vinden, en dat dat ook veel sneller lukt. Kennelijk is het ook een andere tijd. Ik vind het jammer dat het tien jaar geleden zo anders was, want een oud-wethouder heeft waarschijnlijk een behoorlijk netwerk opgebouwd en zou binnen een jaar toch weer betaald werk moeten kunnen vinden.’

'College van dinosaurussen'
Vice-fractievoorzitter van de PvdA Cor van Verk, partijgenoot van Van der Loos, is weliswaar ook voorstander van begeleiding en het morele appel op oud politici. Maar hij waarschuwt voor het beeld dat oud-politici maar achterover zitten en geld incasseren. ‘Het is voor oud-bestuurders niet altijd gemakkelijk om betaald werk te vinden,’ zegt Van Verk. ‘Het gaat geregeld om mensen die er in inkomen juist op achteruit gaan als ze wethouder worden, en zich wel vol overgave jarenlang keihard voor de publieke zaak inzetten.’ Van Verk wijst er ook op dat Van der Loos diverse bestuursfuncties heeft. Maar dat ‘ereburger’ Van der Loos toch ter discussie staat, is volgens hem niet zo vreemd. ‘Zo’n titel van ereburger krijg je automatisch als je twaalf jaar wethouder bent. Daarvan hebben we er hier wel meer, er werd gesproken van het college van dinosaurussen.’

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johnny / Adviseur
PVDA...
Paul / projectleider
Gelukkig zijn de regelingen nu aangepast, toch?
florinus
Wat zijn die PvdA'ers toch gek op door de belastingbetaler betaalde baantjes. Allerlei bestuursfuncties? Tjonge, maar dan wel op de zak van de belastingbetaler.
Cas / Overheid
Ik denk dat wanneer ze dit wachtgeld over had gemaakt naar de Voedselbank, het geld nuttiger was besteed. Ik word zo langzamerhand zoooo moe van dit soort lieden. Echt om te schamen. Maar ja, elke keer weet men het voor zichzelf wel weer recht te praten. Deze vrouw moet zich kapot schamen, teren op de maatschappij onder het mom van "wat doe ik er veel goeds voor terug". BAH!
marko
Moreel appel?????? Deze Mevrouw moet een paar jaar de bak in. Niks Moreel appel. Dit is een half miljoen gemeenschapsgeld wat deze Mevrouw verduisterd heeft door op een slimme onverantwoordelijke manier gebruik te maken van de wachtgeld regeling. Hier komt nog bij dat Mevrouw van de PVDA is. (Het moet eerlijker in Nederland?)

Mevrouw werkt ook bij allerlei projecten met armen en daklozen. Het is een psychisch gestoorde profiteur.
gerritsen / NON profiteur
Wat kan je van mevr Loos zeggen ? Waarschijnlijk heel veel. Maar dat ze het gore lef heeft om dadelijk meer dan 10 jaar van de gemeenschap te profiteren ( zoals het een PVDA'er betaamd ) als een ordinaire geldhoer getuigd van veel lef. Dat dan weer wel.

Ik zeg opsluiten en alles terug betalen tot aan de bijstandsnorm. Kijken hoe snel ze een betaald baantje vind. Maar nu is ze zo actief in het vrijwilligerswerk ( wat een grap ) dat alles wel weer recht te praten valt.
Schapekop / Dordrecht
4 oud-wethouders van Dordrecht ontvangen in 2013 wachtgeld:

Janny van der Loos (PvdA, wachtgeld sinds april 2000 !)

Jan Lagendijk (PvdA, wachtgeld sinds april 2010)

Hans Spigt (PvdA, wachtgeld sinds april 2010)

Aad Kamsteegt (CU, wachtgeld sinds april 2010)Veelzeggend dat oud-wethouders van CDA en VVD geen gebruik makten van de wachtgeldregeling.
Willem / AS
Hoezo een moreel appel? Een schop onder de kont!
Paul / projectleider
Je kan natuurlijk zeer verontwaardigd zijn, maar het probleem is inmiddels opgelost-deze goudgerande regeling bestaat (gelukkig) niet meer.Gewetensvraagje, wie op deze site zou vanaf halverwege de vijftig niet 80% van z'n laats verdeinde salaris willen hebben tot zijn 65ste zonder te werken...
dmenace / manager
9 jaar wachtgeld? En daar gaan we nog een discussie over voeren? Schandalig.
Het ambtenarenrecht moet meteen worden afgeschaft, dat is beter voor iedereen.
Jos van Eck / gemeenteraadslid (onafhankelijk)
De gemeente Hulst kent een wachtgeldverplichting in 1 situatie van dik 11 jaar; van 2008 tot 2021; ik heb het idee dat dit het recorf is in Nederland?
Kritikus / Geen Hagenees
Mevrouw van de Loos is 61 jaar. Heeft dus nog recht op 4 jaar wachtgeld.
Na al 9 jaar wachtgeld te hebben opgestreken, gaat zij zeker het record breken !
Rolf Steenwinkel / voormalig wethouders stadsdeel Amsterdam-Westerpark
Wat ik mij afvraag wat de gemeente Dordrecht nu gedaan heeft om zijn oud-wethouder aan het werk te krijgen? Heeft hij werk geweigerd dat hem is aangeboden? Ik vrees dat de gemeente Dordrecht bij de inhuur van het groot aantal externe deskundigen zich niet heeft afgevraagd of een oud-bestuurder deze klus (voor niks) had kunnen doen.
Jan / ambtenaar
@dmenace. Een wethouder is geen ambtenaar en de ambtenarenwachtgeldregeling is veel soberder. Politici krijgen als ze 55 jaar zijn (vroeger zelfs 50) en 10 jaar politicus zijn geweest, wachtgeld tot hun 65e. Het eerste jaar 80 procent, daarna 70 procent. En de sollicitieverplichting die tegenwoordig geldt, stelt niets voor. Niemand die ze achter de broek zit.
Jan Jansen / Amtenaar
Tja typich PvdA. Links lullen en rechts zakkenvullen.

Een grote schande en ze is ook nog ereburger van Dordrecht, zullen ze wel trots op zijn. Met recht een schop onder der kont en aan het werk....
Cees den Bakker
Twee van de zittende wethouders geven vooraf al gevolg aan dit appel en hebben een aandere baan: Dion van Steensel (CDA) naar HVC en gisteravond kondigde Ferdinand van den Oever (VVD) dat hij bij het Havenschap Moerdijk aan de slag gaat.
Advertentie