Advertentie

Alsjeblieft geen stip op de horizon

Wat zijn volgens gemeenteambtenaren de ergste jeukwoorden van 2023? A&O fonds Gemeenten verzamelde ze. Op 9: Een stip op de horizon.

03 augustus 2023
Lange weg
Shutterstock

‘Onze stip op de horizon is een duurzame, groene en sociale gemeente waar iedereen zich thuis voelt.’
‘De visie is de stip op de horizon. De visie geeft aan hoe Stadscentrum Hoofddorp er in de toekomst uitziet’
‘Onze stip op de horizon is een gemeente waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht zijn afkomst, geloof of geaardheid.’

Teammanager Planvorming

HLTSamen
Teammanager Planvorming

Projectleider Vastgoed

JS Consultancy
Projectleider Vastgoed

Of je nu partijprogramma’s of coalitieakkoorden er bij pakt, het wemelt in gemeenteland van de stippen op de horizon. De toehoorder of lezer die wordt geconfronteerd met een stip op de horizon, moet er natuurlijk van overtuigd raken dat er een duidelijk doel is voor het gekozen beleid, traject of plan. Maar het lijkt er meer op dat de mensen die stippen op de horizon zetten dat vooral doen om te camoufleren dat het doel allesbehalve duidelijk is. Daarom is de horizon een veilige plek om een stip op te zetten: zo ver mogelijk weg, ongedefinieerd, nauwelijks zichtbaar. De stip op de horizon bereikt dan ook plaats 9 in de top tien van gemeentelijke jeukwoorden, die het A&O fonds Gemeenten heeft verzameld.

Een stip op de horizon suggereert dat er een rechte lijn is van de huidige uitgangspositie naar het te behalen doel. Een horizon kun je immers alleen maar zien wanneer er geen obstakels zijn die je het zicht benemen. Geen kronkelige wegen die het onmogelijk maken je rechtstreeks naar de stip te bewegen. Die rechte lijn is er zelden. Tussen het formuleren van een visie en het bereiken van een doel zitten vaak talloze hindernissen die gaandeweg genomen moeten worden. Daarbij is het zelden verstandig je uitsluitend te focussen op een statisch einddoel. Veelal staat dat een bredere visie in de weg. Vandaar dat ook de stip op de horizon een terechte plaats heeft gekregen in de top tien van gemeentelijke jeukwoorden.

Mocht u toch besluiten een stip op de horizon te zetten, vergeet dan vooral niet onderweg daar naartoe het laaghangend fruit te plukken. Dat getuigt immers van een hands-on mentaliteit.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De stip op de horizon naar een gezellig stadscentrum Hoofddorp (Haarlemmermeer) is al jaaaa.......ren ver te zoeken.
Advertentie