Advertentie

De dappere haan

De bewoners van actiecomité Toonbeeld zijn voor de laatste keer naar de gemeenteraad van Castricum gekomen om te pleiten voor het behoud van het gelijknamige cultuurhuis. Het pand, dat lijkt op een rijtjeshuis uit de jaren vijftig, moet waarschijnlijk wijken voor nieuwbouw.

20 april 2015

Met een laatste appél aan de raad roepen insprekers mevrouw Bõling en meneer Wolf op om het gebouw Toonbeeld toch te laten staan. Vorig jaar kwam naar buiten dat de gemeente het gebouw liever naar de vlakte ziet gaan. De kosten om het te herontwikkelen zouden namelijk neerkomen op 8,5 ton. Vervolgens wisten de bewoners er een extra onderzoek uit te slepen. ‘Maar wij hebben sterk de indruk dat dit voor de gemeente een formaliteit was’, zegt Bõling. Ook vindt ze het vreemd dat de makelaar, die de nieuwbouwwoningen uiteindelijk verkoopt, een grote rol heeft gekregen in het tweede onderzoek. En het rapport is pas op het allerlaatste moment tot hen gekomen. ‘Wij zijn ons vertrouwen in de gemeente kwijt’.

Na de inbreng van de bewoners mogen de raadsleden in debat. ‘Het gaat niet om een beschermd monument en we verliezen straks 8,5 ton als we het overeind houden. Dat wil de VVD niet’, zegt raadslid Inge Ruijmgaard (VVD). Volgens raadslid Cees Hollenberg (GDB) is er een gedegen onderzoek geweest. Graag had zijn fractie wat meer varianten gezien. ‘Maar we stemmen in met sloop omwille van het geld’. Ook voor Cathelijn Groot (CKenG) is het bedrag van 8,5 ton te hoog. De andere raadsleden van het CDA, SP, GroenLinks en de PvdA zijn het daarmee eens. D66’er Marcel Steeman vat samen: ‘Toonbeeld gaat neer voor 17 twee-onder-een-kap-woningen. En ja, het onderzoek is niet naar een bepaalde conclusie toegeschreven en behoud van het gebouw is gewoon te duur!’

Als laatste is de eenmansfractie van De Vrije Lijst aan de beurt. Voorman Ron de Haan heeft nog weinig hoop voor de buurt, zegt hij. ‘Ik zou willen zien dat er samenwerking zou zijn geweest tussen de gemeente en de buurt. Als je iets wilt, dan kun je veel met elkaar doen’. Volgens hem is de wil er niet en is de gemeente ‘rechtlijnig’ geweest. Hij pleit voor het bekijken van extra alternatieven en overweegt om een amendement in te dienen. Dit schiet bij de anderen in het verkeerde keelgat. ‘Dat kan niet meer!’ zegt Steeman (D66). ‘Welk woningbouwprogramma moeten we hier dan op loslaten?’ vraagt CDA-raadslid Fer Wilms zich af. VVD’er Ruijmgaard voelt zich zelfs persoonlijk aangevallen door De Haan. Ook de wethouder krijgt De Haan niet aan zijn kant. Hij wil doorzetten en Toonbeeld afbreken. De Haan: ‘Ik merk dat hier geen wil is om er nog eens goed naar te kijken. Het heeft daarom geen zin om als enige een amendement in te dienen. Ik zal tegen stemmen’.

Kaders stellen hoort bij het werk van de gemeenteraad. Daarbinnen is het altijd goed om tot consensus te komen. In een raad met negen fracties is dat een beetje lastig, maar niet zeker niet onhaalbaar. De Haan voelde als enige aan dat de bewoners helemaal niet blij zijn met de situatie en probeerde in zijn eentje het tij te keren, want nog niet alle creatieve oplossingen zijn onderzocht. Maar de andere acht zaten al met hun hoofd in een ander stadium: het wordt sloop, vooral omwille van de 8,5 ton doen eventueel moet worden betaald. Mede daarom was het pleidooi een dappere poging van De Haan. Hoe dan ook zijn de kaders gesteld en wordt het besluit genomen. De gemeente en de buurt zullen met elkaar verder moeten, maar de onmin bij de bewoners blijft.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie