Advertentie

De beste sociale dienst van Nederland

Van de grote steden heeft Amersfoort de beste sociale dienst van Nederland. Van de kleine gemeenten heeft Ooststellingwerf de beste sociale dienst en van de regionale sociale diensten is Alblasserwaard de nummer één.

30 oktober 2008

Betrokkenheid
Dat vindt de jury van 'de beste sociale dienst van Nederland'. 'Amersfoort scoort vooral erg goed in de categorieën 'klantgerichtheid' en 'innovatie' en passeert daarmee de inzendingen van grote gemeenten als Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Almere,' meldt de gemeente Amersfoort trots op haar website. Wethouder Arriën Kruyt van Sociale Zaken denkt dat de nominatie van Amersfoort het gevolg is van de grote betrokkenheid en resultaatgerichtheid van de medewerkers van de dienst.

Voorkeur
De jury, onder voorzitterschap van Jacques de Boer, oud directer van de Sociale Zaken en Welzijn van de gemeente Hengelo, heeft de diensten van zeventien gemeenten - die zichzelf hebben aangemeld - beoordeeld en per categorie de nummer één gekozen. Op 18 november presenteren de drie uitverkoren gemeenten hun diensten. De aanwezige 'betrokkenen uit het veld' mogen daarna bepalen welke van de drie hun voorkeur heeft.

 

Ambitieus
Organisator Pim de Glas van Interwerk, een detachering- en adviesbureau voor werk en inkomen, vermoedt dat enkel gemeenten die de verwachting hadden dat ze een kans zouden maken de moeite hebben genomen om de uitgebreide informatie in te sturen. 'Alle Nederlandse gemeenten zijn aangeschreven om mee te doen, maar het zijn vooral ambitieuze gemeenten die voorop lopen met hun Sociale Dienst die uiteindelijk daadwerkelijk alles hebben opgestuurd. Toch zijn de inzendingen divers: het varieert van qua grootte van Amsterdam tot Ameland.'

Risicosturing
Bert Hoeven, woordvoerder van de regionale sociale dienst van Alblasserwaard, denkt dat zijn dienst er vooral uitspringt door de 'innovatie'. Zo deed de dienst mee aan een pilot voor de Wet Inburgering in Nederland (WIN). Ook combineert het, vooruitlopend op de invoering van een 'participatiefonds' komend jaar, al verschillende regelingen zoals de Wet Educatie en Beroepsonderwijs met de WIN en de Wet Werk en Bijstand. De dienst ziet zichzelf niet meer als uitkeringsinstantie maar als instantie voor participatie. Ook opmerkelijk is de keuze om geen heronderzoeken meer uit te voeren. Hoeven beschouwt die als niet noodzakelijke 'ballast' voor de eigen organisatie en voor de klant. De dienst werkt liever met 'risicosturing'.

Voor iedereen wat
De Friese gemeente Oostelingwerf heeft voor iedereen die bij de sociale dienst komt 'wel wat', zegt Mark De Gruijter, afdelingsmanager sociale zaken en werkgelegenheid. De dienst heeft een goede band met het bedrijfsleven opgebouwd voor mensen die mogelijk kunnen doorstromen naar een betaalde baan. 'Leerplekken met behoud van uitkering werken goed, ook omdat wij de werkgever niet verplichten tot het aannemen van personeel.' Voor andere mensen is de 'participatie' niet gericht is op een betaalde baan.

Adequaat
De dienst is naar eigen zeggen streng aan de poort, maar wel snel en adequaat. 'Wij doen ook huisbezoek, maar dan halen we en brengen we. Wij informeren dan ook meteen de cliënt over alle regelingen. En bestanden zijn zo veel mogelijk gekoppeld zodat diverse regelingen ambtshalve kunnen worden toegekend, die hoeft een klant dan niet meer zelf aan te vragen met lastige formulieren.'

Lees ook:
Maatwerk bij Work First noodzakelijk (17/10/2008)
Iedereen de 'normale' arbeidsmarkt op (10/10/2008)

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
het kan nog beter, maak je zelf overbodig
Advertentie