Advertentie

De balle verstand

Die raadsleden, die hebben nu werkelijk ‘de balle’ verstand van zaken. Aldus een ervaren uitzendkracht. Ik hoor het vaker, bij ambtelijke diensten. Inderdaad, raadsleden zijn geen materie-deskundigen. Juist niet. Beter van niet. Worden ze ook niet voor ingehuurd. Dáár hebben ze hun college én hun ambtenaren voor. Dié moeten veel ballen verstand van zaken hebben. 

23 januari 2020

Raadsleden zijn laagbetaalde krachten die naast werk en gezin kennelijk de drive hebben om in een raad te gaan zitten. Hun taak is vooral hun oor te luister te leggen bij de burger en dat door te geven aan hun bestuur. Die burger kiest hen ook, weliswaar via politieke partijen, maar toch. De raad regelt na elke verkiezing dat hun gemeente dagelijks wordt bestuurd door een paar mensen onder leiding van een benoemde burgemeester. Liefst een beetje bekwame mensen. Kunnen managers zijn, mensen van buiten de gemeente, hoeven geen partijlid te zijn. Kan vanalles zijn. 


Raadsleden controleren het bestuur namens ons allemaal. Dus als iemand klaagt over één stoeptegel, verwijst het raadslid naar zijn dagelijks bestuur, het college van B&W. Als er geklaagd wordt over drie stoeptegels, wordt een raadslid alert. Als er over heel veel stoeptegels wordt geklaagd, trekt het raadslid aan het jasje van zijn college: gaat het wel goed met de stoeptegels? Als het antwoord is: er is te weinig geld, kan de raad opdracht geven om onderzoek te plegen. Er blijkt genoeg geld! College, doe beter uw best!  Maar blijkt er écht te weinig geld te zijn, kan de raad via zijn budgetrecht regelen dat er meer geld komt. Da’s moeilijk, want dat gaat meestal ten koste van iets anders, bv. speeltuinen of jeugdzorg. Trekt de burger daarover weer aan de politieke jasjes.

Dat is het lot van een raadslid: afwegen, prioriteiten stellen, klaagzang en aandrang opvangen van het volk. We moeten blij zijn dat er in deze twittertijd nog mensen zijn die vrijwillig in die raad gaan zitten.

Dus: ambtenaar, als een raadslid weer ’s een idiote vraag stelt, bel hem gerust op en vraag uitleg. Dan blijkt vaak dat die vraag niet zo idioot is. Gewoon, omdat een volksvertegenwoordiger nu eenmaal anders naar zaken kijkt, moet kijken. Kern van onze democratie is lekenbestuur. Weet iemand wat beters? Allemaal materie-deskundigen in de raad? Krijg je nooit meer van die leuke, idiote maar vaak verrassende en nuttige vragen!

(ik geef toe dat dit een braaf stukje is, maar ik wilde het toch kwijt!)

Mechtild Rietveld

Lees hier alle columns van Mechtild Rietveld

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
Leuk stukje theorie. De praktijk laat helaas anders zien. De raad die niet controleert, maar zich gedraagt als college, die hoofdzaken niet van bijzaken kan onderscheiden, die niet luistert naar de bevolking, maar naar enkele vertrouwelingen cq vriendjes ( sorry, dat heet " achterban"), die wel prioriteert, maar zo ongeveer elke raadsvergadering weer nieuwe prioriteiten stelt en wiens visie bestaat uit ad hoc besluiten. Conclusie: ze hebben inderdaad de balle verstand, ook van raadslid zijn...
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Criticus,

Open uw ogen en zie. Uw reactie getuigt wel van een heel beperkte en bekrompen visie op de raad en zijn leden. De werkelijkheid ligt echt een stuk genuanceerder en voor een groot deel precies ook zoals mevrouw Rietveld schrijft
Justus Vermeer / schilder
Daar hebben we Rood Hesje weer. De reageerder die geregeld de redactie van BB oproept om hem/haar onwelgevallige reacties te censureren. Zou Rood hesje soms een Partij voor de Dieren-lid zijn? Bij dat sektarische clubje worden ook alle tegengeluiden zorgvuldig weg gepoetst.
Advertentie