Advertentie

Kritiek op islamofobiecursus van Radar

De cursus Islamofobie confronteren van anti-discriminatiebureau Radar is niet alleen bedoeld voor moslima's. Leefbaar Rotterdam suggereerde dit in raadvragen.

13 november 2012

De veelbesproken islamcursus die opgezet is door het Rotterdamse anti-discriminatiebureau Radar, is niet alleen voor vrouwen toegankelijk. Dat zegt het bureau als reactie op raadsvragen van Leefbaar Rotterdam. Deze partij stelde verschillende vragen over de cursus. Het idee dat er een aparte training voor moslima’s zou zijn, wekte nogal wat wrevel bij Leefbaar Rotterdam.

Discriminatie moslima's
Het anti-discriminatiebureau Radar in Rotterdam is behalve een meldpunt ook kenniscentrum over discriminatie. Het  geeft in die hoedanigheid regelmatig cursussen. Momenteel wordt de cursus ‘Islamofobie confronteren’ gehouden, één van de onderdelen is de training discriminatie van moslima’s.


Hoofddoek

Cyriel Triesscheijn legt uit dat die cursus ook voor andere doelgroepen dan islamitische vrouwen bedoeld is. ‘Het is ook bedoeld voor maatschappelijk organisaties, intermediairs, raadsleden etcetera. Sterker nog, de cursus wordt zelfs gegeven door twee mannen waarvan één moslim is. De reden dat we deze aparte training hebben is omdat moslima’s vaker de dupe zijn van discriminatie doordat ze met een hoofddoek zichtbaar de islam aanhangen.’


Afstand doorbreken

Cursussen als deze zijn volgens Triesscheijn wel degelijk nodig. ‘Het gaat erom dat moslims een afstand ervaren, en andersom ook. We behandelen de vraag hoe dit doorbroken kan worden. Maar ook wat wel en niet mag van de wet. Of een stagiaire bijvoorbeeld geweigerd mag worden om haar hoofddoek.’

Tienduizend euro
De drie cursussen kosten volgens Radar in totaal 10 duizend euro. Dit is afkomstig van het gemeentelijk budget. ‘Leefbaar Rotterdam zal dit wel weer te duur vinden, maar als je nagaat dat een raadsvraag gemiddeld 750 euro kost dan zitten zij met hun twaalf vragen over deze kwestie ook al op de 9 duizend euro,’ aldus Cyriel Triesscheijn.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
heb zo´n vermoeden dat deelnemers aan deze cursus al islamofiel genoeg zijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Diederik van der Staay / burger
Een islamofobiecursus lijkt als doel te hebben de cursisten islamofobie bij te brengen. Dat zou Leefbaar Rotterdam toch moeten aanspreken?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Ik wordt doodmoe waneer ik zeg dat ik atheist ben men mij met zo'n medelijvolle blik aankijkt. Ach ze kan er toch niets aan doen. Tja maar ze komt wel in de hel ! Kan er nu ook een cursus komenen voor atheistfobie. En dan ook liefst gefinancieerd van gemeenschapsgeld.

Hoezo scheiding van kerk en staat?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie