Advertentie

Commissaris Limburg berispt eigen CDA

De Limburgse Commissaris van de Koningin Leon Frissen (CDA) heeft forse kritiek op de manier waarop zijn eigen CDA in zijn provincie omgaat met integriteitskwesties. Volgens Frissen duikt met name het CDA in Limburg weg bij affaires die bestuurlijk Limburg in hun greep houden.

05 oktober 2009
Çonflictvermijdend gedrag
Frissen liet zijn kritiek zaterdag optekenen in de Limburgse kranten. Het CDA moet volgens de gouverneur niet doen alsof er niets aan de hand is en wachten tot de storm overwaait. Volgens Frissen is in Zuid-Limburg vaak sprake van 'conflictvermijdend gedrag', zeker als mensen elkaar aanspreken op ontsporingen. 'Met name bij het CDA staat het hek van het relativisme soms wagenwijd open', aldus de Commissaris van de Koningin in de Limburgse kranten.

Eerder aan het licht
Frissen, voormalig voorzitter van het CDA in Limburg, benadrukt wel dat affaires in Limburg niet vaker voorkomen dan elders in Nederland. Ze komen volgens hem in Limburg eerder aan het licht. 'Er zijn niet veel provincies die zo veel integriteitsonderzoeken laten uitvoeren als Limburg.'

Bouwfraude
Zeven affaires binnen een jaar tijd haalden de publiciteit. Er loopt een onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van CDA-burgemeester Gerd Leers van Maastricht rond een vastgoedproject in Bulgarije. Vooraf gingen de arrestaties van acht ambtenaren in Limburg in een omvangrijk bouwfraudeonderzoek, en het opstappen van CDA-gedeputeerde Herman Vrehen na twijfels over de gang van zaken rond de verkoop van zijn woning. Ook is er een affaire in Echt, waarbij twee wethouders weg moesten wegens het onrechtmatige verdelen van Essentgelden.

Ruimhartig declareren
Vorige week liet CDA-burgemeester Toine Gresel van Heerlen weten niet in te zijn voor herbenoeming na kritiek op zijn contacten met een projectontwikkelaar en zijn vermeende uitbundige bierconsumptie. Verder werd onlangs bekend dat enkele Limburgse gedeputeerden erg ruimhartig declareerden. En ten slotte stapte wethouder Hein Sterck van Vaals op hangende een bouwfraudeonderzoek.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

een fries / voormalig Swifterbant
Limburg heeft een gouverneur ipv commissaris!!!???
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie