Advertentie

College Brunssum is vragen over vertrek gemeentesecretaris zat

Het college van Brunssum is de schriftelijke vragen over het vertrek van de gemeentesecretaris zat en verklaart de kwestie tot 'gesloten'.

11 november 2022
Brunssum-shutterstock-1174666186.jpg
De vlag van BrunssumShutterstock

Een opmerkelijke slotpassage in de beantwoording van raadsvragen door het college van Brunssum over de schorsing en het vertrek van de vorige gemeentesecretaris. Het college acht deze kwestie ‘gesloten’. Alle informatie is met de raad gedeeld of openbaar gemaakt. Tientallen schriftelijke vragen zijn over de kwestie gesteld. Daarom laat het college voortaan vragen die al zijn beantwoord en/of vragen met een ‘sterk speculatief of zelfs beschuldigend karakter’ buiten beschouwing.

Vertrekregeling

De gemeentesecretaris die op 1 mei 2020 was begonnen, werd in maart 2022 op non-actief gesteld door burgemeester Wilma van der Rijt na een vermeende integriteitskwestie. Hij zou ongeoorloofd een stemadvies hebben gegeven voor een bepaalde kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. De topambtenaar ontkende ten stelligste en onderzoek door een extern bureau leverde ook geen belastende zaken voor hem op. Ondanks een aankondiging om een kort geding aan te spannen tegen zijn schorsing deed hij dat niet, want hij kwam met de gemeente een vertrekregeling overeen, waar geheimhouding over is afgesproken. De oud-gemeentesecretaris werkt nu als directeur/bestuurder bij een woningcorporatie in Zuid-Limburg.

Vertrouwelijk

Toch blijft de kwestie maar ‘dooretteren’ in de Brunssumse gemeentepolitiek. In de gemeenteraad zitten de oud-wethouders Jo Palmen (BBB/Lijst Palmen) en Servie L’Espoir (Lijst Brunssum Lokaal). Hun partijen zitten nu in de oppositie en zij zien voldoende reden om het huidige college te bestoken met vragen over de kwestie. Heeft burgemeester Wilma van der Rijt de regels wel juist uitgelegd? L’Espoir wil weten of zij al dan niet bevoegd, rechtmatig en integer handelde. Begin september doken in zijn vragen vertrouwelijke zaken op, aangezien hij sprak over verdeeldheid over de vaststellingsovereenkomst met de gemeentesecretaris binnen het college, waar hij toen zelf deel van uitmaakte. Nadat de stemmen staakten, besliste de burgemeester erover. Eerder besloot zij al over de schorsing van de gemeentesecretaris. Volgens L’Espoir zou zij daartoe niet bevoegd zijn en zou het college erover gaan.

Rijksrecherche

Nadat hij door de gemeente op de vertrouwelijke zaken in zijn vragen was gewezen, diende L’Espoir begin oktober de ‘gekuiste’ vragen opnieuw in en vroeg ook om een externe toets van de gevolgde (stem)procedure. In de beantwoording merkt het college op dat het in mei al 21 vragen van Jo Palmen over de kwestie heeft beantwoord en dat het daar dan ook naar zal verwijzen als dat nodig is. Het college ziet geen aanleiding over de kwestie advies in te winnen van bestuurders van buiten. Verder heeft het college wel een rol bij de benoeming, voordracht of aanbeveling van personen, waar L’Espoir ook naar verwees in het reglement van orde, maar niet bij hun ontslag. Ook blijkt dat burgemeester Van der Rijt in mei aangifte deed van lekken van geheime informatie naar de pers bij de Rijksrecherche, maar die zag te weinig opsporingsindicatie voor een onderzoek.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Of een zaak is gesloten bepaalt een lid van de Gemeenteraad zelf dan wel de Gemeenteraad.
Advertentie