Advertentie

College Den Haag stapje dichterbij

Den Haag is een klein stapje dichter bij een nieuw stadsbestuur gekomen. Vijf partijen starten donderdag de inhoudelijke onderhandelingen. Dat zijn D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP). Onderhandelaar Tom de Bruijn schrijft dat woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

23 april 2014

De gemeente Den Haag is een klein stapje dichter bij een nieuw stadsbestuur gekomen. Vijf partijen starten donderdag de inhoudelijke onderhandelingen. Dat zijn D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij (HSP). Onderhandelaar Tom de Bruijn schrijft dat woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Lot cultuurpaleis onduidelijk D66, PvdA, VVD en CDA vormden de afgelopen 4 jaar het Haagse college. Zij besloten vorig jaar een omstreden cultuurpaleis in de stad te laten bouwen. Dat was een geesteskind van D66. De volledige oppositie, waaronder de HSP, was en is fel tegen. De toekomst van het project is onduidelijk.

Afvallers

De Bruijn nam vorige week het stokje over van verkenner Han Polman. Die sprak met acht partijen. Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag, SP en ChristenUnie/SGP zijn nu afgevallen. Eerder waren PVV en GroenLinks al afgevallen.


Buitenspel

De HSP is opvallend kritisch. ,,De twee grote verliezers van de verkiezingen, PvdA en VVD, worden op het collegeschild gehesen nog voordat we met onderhandelen zijn begonnen'', verklaart fractievoorzitter Joris Wijsmuller. Hij vindt de beslissing van De Bruijn ,,onverstandig en overhaast''. Het vroegere PVV-Kamerlid Richard de Mos is juist boos omdat hij ,,keihard buitenspel'' wordt gezet.


Ingewikkelde puzzel

Den Haag koos 5 weken geleden een nieuwe gemeenteraad. De uitslag heeft voor een ingewikkelde puzzel gezorgd. De 45 raadszetels zijn verdeeld over 14 partijen. Er zijn vijf partijen nodig om aan een meerderheid te komen. Het is niet duidelijk wanneer de onderhandelingen klaar zijn. Na de vorige verkiezingen, in 2010, duurde het 2,5 maand voordat Den Haag een nieuw college had.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harrie / den Haag
Wishful thinking: HSP gaat echt niet meedoen met de voortzetting van het oude college.

http://stem.haagsestadspartij.nl/geen-categorie/ …
Advertentie