Advertentie

Coalitie Den Haag gevallen

De coalitie in de gemeente Den Haag is gevallen. VVD, D66 en GroenLinks hebben geen vertrouwen meer in hun partner Hart voor Den Haag/Groep de Mos, na de verdenkingen van corruptie tegen twee wethouders van die partij.

02 oktober 2019
Wethouders-de-Mos-en-Guernaoui---Den-Haag.jpg

De coalitie in de gemeente Den Haag is gevallen. VVD, D66 en GroenLinks hebben geen vertrouwen meer in hun partner Hart voor Den Haag/Groep de Mos, na de verdenkingen van corruptie tegen twee wethouders van die partij.

Verklaring

'Gesprekken die hierover vandaag met Hart voor Den Haag/Groep de Mos zijn gevoerd en het door hen uitgegeven persbericht hebben geleid tot het besluit om de huidige samenwerking met Hart voor Den Haag/Groep de Mos in deze coalitie per direct te beëindigen', laten de drie partijen in een gezamenlijke verklaring weten. 

Karaktermoord

Wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden ervan verdacht dat ze tegen betaling vergunningen hebben geregeld voor ondernemers. Rechercheurs doorzochten dinsdag hun werkkamers op het stadhuis en hun woningen. De Mos en Guernaoui zeggen dat ze naar eer en geweten hebben gehandeld en dat ze zich niet herkennen in de beschuldigingen. Hun partij spreekt van 'karaktermoord'. De Haagse gemeenteraad komt woensdagavond bijeen voor een spoeddebat over de kwestie.

Twijfels

VVD-wethouder Boudewijn Revis zegt in een reactie: 'Je wilt niet geassocieerd worden met twijfels rondom de integriteit van het stadsbestuur. Ze zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen, ik beschuldig niemand, maar het zijn zware verdenkingen. Ook een raadslid van de partij wordt verdacht. Dat is zo ernstig dat je daar grote afstand van moet nemen. De partij heeft geen enkel zicht kunnen geven op het snel beëindigen van de twijfels.'

Taken verdeeld

VVD, D66 en GroenLinks zeggen dat er nu moet worden gewerkt 'aan een stabiel stadsbestuur dat kan rekenen op een meerderheid in de Haagse gemeenteraad'. De eerste keus is een nieuwe coalitie. Om aan een meerderheid te komen zijn minstens twee andere partijen nodig, zoals CDA en PvdA. 'Een minderheidscoalitie met gedoogsteun is de tweede optie', zegt Revis. Volgens de wethouder wordt er pas na het spoeddebat over een nieuwe coalitie gesproken. De Mos en Guernaoui zijn dinsdag tijdelijk teruggetreden. Hun taken zijn verdeeld over de zes andere wethouders. 'Wij zullen de stad voorlopig besturen tot er na onderhandelingen een nieuw college is gevormd', aldus Revis.

Spoedzitting

'Eén ding is zeker: wij gaan door en wij komen terug. Sterker en strijdbaarder dan ooit.' Dat heeft Arjen Dubbelaar, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, woensdag gezegd bij het begin van het spoeddebat van de Haagse gemeenteraad. De twee wethouders van Dubbelaars partij, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, worden verdacht van corruptie. 'Twee hardwerkende wethouders' en 'twee onschuldige, fantastische mensen', noemde Dubbelaar ze. Zowel De Mos als Guernaoui waren niet bij het debat aanwezig. Hun stoelen bleven leeg.

'Afrekening'

Dubbelaar herhaalde de eerdere reactie van zijn partij: 'Het voelt als een politieke afrekening. Een aantal partijen is op de stoel van de rechter gaan zitten. In Nederland werkt het anders. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Zo werkt het in dit land.' Vanwege de zaak klapte woensdag het college. 'Wij zijn teleurgesteld dat onze coalitiepartners de stekker uit het college hebben getrokken. Wij wilden verder met deze samenwerking.' (ANP)


Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Salute / n..v.t.
De heren Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn al veroordeeld voordat ze voor de rechter zijn verschenen.

Dit lijkt verdacht veel op alle tegenstand en verdachtmakingen die de Wilders en Beaudet dagelijks bij de politieke gevestigde orde ondervinden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Karel van Klaveren
Nou, daar zal burgemeester Krikke een extra borrel op drinken, vanavond. Haar positie, die onhoudbaar scheen na het onderzoeksrapport over de Nieuwjaarsbranden, is voorlopig weer veilig gesteld.Was zij toch degene die gisteren het nieuws over het rechercheonderzoek naar Richard de Mos naar buiten liet lekken? Je zou het bijna gaan denken!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie