Advertentie

Burgemeester furieus over sluiting tbs-kliniek

Burgemeesters Hein Bloemen van Berkelland en Peter van der Velden van Breda reageren verontwaardigd op bezuinigingen van staatssecretaris Fred Teeven.

23 maart 2013

Burgemeester Hein Bloemen van het Achterhoekse Berkelland is furieus over de sluiting van de forensische kliniek Oldenkotte in zijn gemeente. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven maakte vrijdagmiddag de bezuinigingsmaatregelen in het gevangeniswezen bekend. Bloemen noemt sluiting van Oldenkotte een onverantwoorde beslissing voor een gebied met een sterk stijgende werkloosheid.

Onverantwoord banenverlies Sluiting van de tbs-kliniek betekent een verlies van ruim 300 banen. ,,Ik ben niet zo gauw van mijn stuk maar dit is echt onverantwoord,'' zei Bloemen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Teeven zegt de krimpregio's te ontzien maar dan wel in een krimpregio zoals de Achterhoek een streep zet door ruim 300 banen. Bloemen probeerde de afgelopen tien dagen, toen duidelijk werd dat Oldenkotte mogelijk dicht zou gaan, tevergeefs Teeven op andere gedachten te brengen. Samen met de directie van Oldenkotte gaat Bloemen kijken wat ondernomen kan worden.
Breda: teleurgesteld Burgemeester Peter van der Velden van Breda is ,,uitermate teleurgesteld'' over het besluit om koepelgevangenis De Boschpoort te sluiten. ,,Veel van de infrastructuur en kennis over gedetineerden en nazorg die we hier hebben opgebouwd, gaat ook verloren'', vreest hij.

De sluiting is bovendien slecht voor de werkgelegenheid. ,,Het is triest voor de medewerkers, er gaan even snel 380 arbeidsplaatsen verloren.'' Van der Velden vindt verder dat de regering een ,,dure plicht'' heeft om de monumentale gevangenis na de sluiting te behouden. ,,De gevangenis moet op verantwoorde en creatieve wijze worden teruggeven aan de samenleving.''

Een drama voor het Noorden

De ondernemingsraden van de gevangenissen in Hoogeveen, Veenhuizen en Leeuwarden noemen de plannen van Teeven ,,een drama''. Volgens de raden betekenen de plannen dat in totaal 300 mensen in het Noorden hun baan verliezen. De Grittenborgh in Hoogeveen wordt gesloten in 2014. In 2018 volgen Esserheem en Norgerhaven (beide in Veenhuizen), maar daar wordt dan één nieuwe gevangenis gebouwd. Omdat al eerder het mes is gezet in het noordelijk gevangeniswezen, vrezen de or's dat herplaatsing van mensen die straks op straat komen te staan niet meer mogelijk is.


340 miljoen bezuinigen Teeven maakte vrijdag bekend hoe hij voor 340 miljoen wil snijden in het gevangeniswezen. Op 27 plekken gaan gevangenissen dicht. Daaronder zijn de Bijlmerbajes in Amsterdam en oudere gevangenissen, waaronder de koepelgevangenissen in Breda en Haarlem. Drie tbs-klinieken sluiten: Oldenkotte in Rekken, 2Landen in Utrecht en Veldzicht in Balkbrug. Verder neemt Teeven maatregelen waardoor het regime in gevangenissen versobert. Meer gevangenen moeten een cel gaan delen. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Ik heb het idee dat tegenwoordig het verstand in de portemonee zit bij de bestuurders in dit land. Voor de rest lijkt het verstand AFWEZIG...gezien de algehele afbraak die inmiddels de nadelige sporen nalaat. De schade die dat oplevert kost namelijk nog veel meer geld. De overheid is een onbetrouwbare "partner"...die de macht MISBRUIKT. Over misbruiken gesproken: wat blijft het stil rond die pedofiel Joris Demmink. Het kost volgens mij nog veel meer om al die doofpotten dicht te houden. Het recht blijkt krom te zijn, rechtspraak is kromspraak geworden. Misdadig: of wordt het Binnenhof nu een gevangenis? Voor politieke elite misdadigers?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
O. ten Hove
Heerlijk zo'n Teeven, poud-officier van justitie die de vechtmentalietit in de rechtszaal bracht. In het verleden stond waarheidsvinding en integriteit centraal... totdat het type Teeven kwam: winnen was belangrijk, weglaten van ontlastend materiaal, who cares... als er maar gewonnen werd. En iedereen scheldt op de rechters wegens de rare vonnissen, en nemet het de rechters kwalijk wanneer onschuldigen worden veroordeeld wat dan een dwaling is. Pardon? Het is valsheid in geschrifte, ambtsmisbruik van een bepaald soort officieren van justite (wat Teeven ook was) die winnen belangrijker vonden dan waarheidsvinding. Sinds dit type de recjhtszaal bestormde hebben we steeds vaker te maken met zogenaamde dwalingen. Een burger zou met valsheid in gechrifte en misleiding, tot manipyulatie van dossiers de bak in gaan. Maar de officieren van justitie niet. EN zo'n type is nu staatssecretaris? Ik zou nog niets een een tweede hadsfiets van hem kopen. Totaal onbetrouwbaar en incompetent. Maar ja, het type waar de vvd'er op valt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Gerad
Toen Grolsch Groenlo verliet 2005 omdat er geen A18 wordt aangelegd zijn hier 800 werkplaatsen mee verloren gegaan !!!Oorzaak was dat gemeente Berkelland dwars zit met een volledige infra A18
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Roy / https://twitter.com/mligtenbarg/status/315464894952644609
Hier hoor je de burgermeester Bloemen niet eens over dat 250 banen weg gaan.http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/krim …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan Beltrum / gemeenteambtenaar
Het verdwijnen van deze inrichting, die vanaf 1913 hier gevestigd is, is is op zich een zegen voor het gebied. De patiënten hebben al die jaren voor veel overlast gezorgd in het gebied: diefstal, verkrachting en vele andere geweldsdelicten waren aan de orde van de dag. Het gebied was een soort no-go-area voor de burgers. Wat betreft de werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking valt het ook nog wel mee, de meeste mensen kwamen van buiten de gemeente. Wel een nadelig gevolg is de verminderde inkomsten voor de Eibergse, Rekkense en Haaksbergse middenstand.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie