Advertentie

‘Kapsalon Theater’ gaat door ondanks handhaving

De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden.

18 januari 2022
Theater.jpg

De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M op NPO 1 dat de cultuursector als ‘het braafste jongetje van de klas’ besloten heeft om ‘dat dan maar niet meer te zijn’. Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.

Handhaven
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema staat de geplande acties van woensdag in theaters en musea in de hoofdstad niet toe. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, aldus de burgemeester in een verklaring. Ook in andere steden kondigen burgemeesters aan te zullen handhaven waar nodig.

Knippen
Tijdens Kapsalon Theater kunnen bezoekers van verschillende theaters zich laten knippen en gelijktijdig naar een voorstelling kijken. Dit omdat de kappers sinds het weekeinde weer aan het werk mogen, terwijl cultuurinstellingen als theaters en schouwburgen gesloten blijven. Ook musea hebben zich bij het initiatief aangesloten, zij gaan eenmalige sportlessen aanbieden. Ebbinge heeft de actie samen met cabaretier Sanne Wallis de Vries opgezet.

Kleine Komedie
‘Het mag niet doorgaan, nee’, zei Ebbinge aan tafel bij Margriet van der Linden. ‘Het veiligheidsberaad heeft bepaald dat ze gaan handhaven.’ Ebbinge, zelf woensdag aanwezig in Kapsalon De Kleine Komedie, zei dat Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, hem zelf belde over de handhavingsplannen. ‘Dan zakt je broek op meerdere fronten af’, zei Ebbinge daarover. Toch legt de acteur zich niet neer bij deze boodschap. In de Kleine Komedie gaat gewoon gespeeld worden morgen, zegt Ebbinge.

Openbare ruimte
Halsema stelt begrip te hebben voor de onvrede en financiële zorgen die binnen de sector leven. ‘Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad’, aldus de burgemeester, die ook aangeeft dat Amsterdam ‘onophoudelijk aandacht’ vraagt in Den Haag voor de situatie. ‘Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen’, zegt Halsema. ‘Die heeft het college te handhaven.’ De burgemeester geeft aan dat een protestactie in de openbare ruimte wel nog mogelijk is. In Amsterdam doen vooralsnog meerdere theaters en musea mee aan Kapsalon Theater.

Verpesten
Onder meer Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Venlo zeggen dat zij cultuurinstellingen die woensdag opengaan aan gaan spreken en waar nodig de coronaregels zullen handhaven. Eerder op woensdag gaf de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls aan geen toestemming te geven voor het initiatief. In een verklaring zeggen de organisatoren van Kapsalon Theater te horen dat ‘de landelijke politiek heeft opgeroepen tot plaatselijke handhaving. Op ons komt dit over als het last minute 'verpesten' van iets waar ontzettend veel mensen warm voor lopen en wat in principe binnen de regels gaat zijn’, stellen zij.

Protestacties
‘Demonstreren is toegestaan binnen de kaders van de Wet openbare manifestaties. Het openen van een instelling valt hier niet onder’, zegt de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma over de acties in haar gemeente. Haar woordvoerder licht toe dat aanspreken de eerste stap vanuit de gemeente is bij dergelijke protestacties tegen de coronaregels. Volgens hem is dat in de meeste gevallen afdoende.

‘Waar nodig’
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zegt via zijn woordvoerder de onvrede te begrijpen, maar geeft ook aan dat zijn gemeente de coronamaatregelen volgt. Dat betekent dat de Maasstad ‘actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling’.

‘Zoals altijd’
Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen geeft aan dat waar nodig ‘gehandhaafd wordt zoals altijd’. ‘We treden op bij excessen en handhaven meldingsgericht’, licht de zegsman toe. ‘Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en later gaan we pas over tot beboeten.’ (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
Bijna 2 jaar danste de cultuursector naar de pijpen van de overheid (net als de mainstream media). Geen werk, maar ach ze kregen toch hun subsidies wel. Sterker nog, critici van de coronamaatregelen weken afgefakkeld door de Youp van’t Heks, Claudia de Breijs en Sanne Walvis de Vriezen (“wappies”). Maar nu komen deze laffe cultuur-twats dan toch ook in verzet. Nou ja, verzet? Een softere actie moet nog worden uitgevonden!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie