Advertentie

Bruins Slot wil in gesprek met burgemeesters over takenpakket

De vele taken die de burgemeester erbij kreeg, maakt dat die als ware ‘evenwichtskunstenaar’ moet optreden, aldus minister Bruins Slot.

ANP
06 oktober 2022
Burgemeestersketting Amsterdam
Shutterstock

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) wil in gesprek met burgemeesters over wat er onder hun takenpakket valt en wat niet. Dat zegt ze in een toespraak op het congres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Samen met het genootschap en het justitieministerie ontwikkelt de bewindsvrouw een ‘afwegingskader’ om beter uit te kunnen maken welke bevoegdheden onder de burgemeester vallen en welke niet.

Crimefighter

Het ambt van burgemeester is veranderd in de afgelopen tijd, waarbij de extra taken om de openbare orde te bewaren ‘de meest ingrijpende’ wijziging is, erkent Bruins Slot. Ze wijst op de angst van voorzitter van het genootschap Liesbeth Spies (ook CDA) dat de burgemeester steeds vaker als 'crimefighter' wordt gezien. Mede daardoor neemt het aantal bedreigingen toe, aldus de bewindsvrouw. Ze benadrukt nog maar eens dat élke bedreiging van burgemeesters onacceptabel is.

Onder druk

De vele taken die de burgemeester erbij kreeg, maakt dat die als ware ‘evenwichtskunstenaar’ moet optreden, aldus Bruins Slot. Ze verwijst ook naar een rapport van de Universiteit Twente vorig jaar, waarin wordt geconcludeerd ‘dat het burgemeestersambt zoals we dat nu kennen steeds meer onder druk komt te staan’. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het takenpakket.

Vertrouwen

Hoewel het vertrouwen van burgers in de politiek laag is, scoren lokale bestuurders en politici relatief goed. Bovendien zien burgemeesters en bijvoorbeeld raadsleden het vaak eerder als wetgeving in de praktijk anders uitpakt dan bedoeld. Burgemeesters staan immers dichter bij de burgers in hun gemeente. Bruins Slot roept burgemeesters dan ook op om ‘signalen over tekortkomingen of kansen’ te blijven doorgeven aan 'Den Haag'. Een betrouwbare overhoud moet immers oog houden voor de uitvoering van wetten én bereid zijn ‘haar eigen fouten onder ogen te zien’. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Als burgermeesters met de binnenkort aangepaste gemeentewet (art. 174a) alle criminelen uit zijn/haar gemeente op straat zet dan wordt het inderdaad link. Dat soort dingen moet je dus aan een anonieme externe veiligheidscommissie overlaten. Laten we de taken terugschroeven naar het voorzitten van de raad, het bezoeken van jubilarissen, het doorknippen van linten, eerste steenleggingen en andere zaken waar geen specifieke kennis voor nodig is. Immers burgermeesters zijn voornamelijk mensen met bestuurskundige kennis die (ongekozen) op deze plek terecht komen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie