Advertentie

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: strafrecht moet effectiever

Aanleiding voor de oproep van burgemeester John Jorritsma is de publicatie van een boek van journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops over de diepgewortelde georganiseerde criminaliteit, vooral in Brabant. Een Brabantse officier van justitie verzuchtte afgelopen weekeinde in voorpublicaties bijvoorbeeld dat het strafproces een logistieke nachtmerrie is geworden.

10 januari 2017

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gaat met politie en justitie bespreken hoe het strafrechtproces effectiever kan. 'Het lijkt nu wel eens dat procedures in dienst staan van criminelen in plaats van dat ze in het voordeel van het recht werken', zei Jorritsma maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Diepgewortelde criminaliteit

Aanleiding voor zijn oproep is de publicatie van een boek van journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops over de diepgewortelde georganiseerde criminaliteit, vooral in Brabant. Een Brabantse officier van justitie verzuchtte afgelopen weekeinde in voorpublicaties bijvoorbeeld dat het strafproces een logistieke nachtmerrie is geworden.

Geen reactie uit Den Haag

Jorritsma is opgevallen dat het na de uitgebreide aandacht voor het boek in de media stil bleef uit Den Haag. 'Er is niet of nauwelijks gereageerd uit Den Haag. Criminaliteitsbestrijding lijkt mij een gedeelde verantwoordelijkheid die ondersteund moet worden met voldoende faciliteiten en financiële middelen, vooral waar de nood het hoogst is', herhaalde hij de diverse oproepen van zijn voorganger Rob van Gijzel. Jorritsma is sinds september burgemeester van Eindhoven.

Hulp van burgers

Criminaliteitsbestrijding vergt volgens hem een lange adem maar hij concludeert ook dat de overheid het probleem niet alleen kan oplossen. 'We hebben de oren en ogen van burgers en ondernemers nodig als bondgenoten in de samenleving', zei hij. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans uit Eindhoven
Als u een goede burgemeester voor ons was dan zou u op zijn minst een artikel schrijven over uw eigen criminele wijkteam en deze naar het OM brengen.

Hier gaat veel geld toe.

Goed voorbeeld doet volgen.
netto-belastingbetaler / medewerker Wegenwacht
Brabantse kampers worden allemaal miljonair in de wiet en synthetische dope. Lees het rapport "Met Grof Geschut" geschreven door Bureau Beke. Het boek van Tromp en Tops is niets nieuws.
Ruud
Gemeenten frauderen toch ook met de heerlijke miljoentjes en genieten van het vrijheidsbeleid ik zie het verschil in criminaliteit ook niet meer.
Ellen
@Ruud, gemeentes voeren ook openlijke liquidaties uit op concurrerende bendes, wassen geld wit, verdienen bij met mensenhandel, autodiefstal en afpersing? En houden daarnaast een heel circuit van criminele verslaafden aan het werk omdat die ergens hun drugs moeten kopen? Het verbaast me dat er niet veel meer mensen zelf een gemeente beginnen...
Advertentie