Advertentie

Burgemeester mengt zich in Zwarte Pieten discussie

Het gemeentebestuur zou graag zoeken naar een vorm waarin iedereen zich kan vinden, maar zonder de sinterklaastraditie geweld aan te doen.

17 oktober 2013

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil graag in gesprek met tegenstanders van de sinterklaasintocht in de hoofdstad. De burgemeester begrijpt de gevoeligheden, aldus een ambtenaar namens Van der Laan donderdag tijdens een hoorzitting.

21 bezwaren

Het gemeentebestuur zou graag zoeken naar een vorm waarin iedereen zich kan vinden, maar zonder de sinterklaastraditie geweld aan te doen. Ook het comité dat de jaarlijkse intocht organiseert, deed een handreiking naar de 21 Amsterdammers die een bezwaar indienden tegen de intocht met Zwarte Pieten. ,,Aan de traditie kunnen we niet zo veel veranderen. Maar we willen kijken naar de toekomst.''

Hoorzitting

Tientallen sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' waren naar het stadhuis gekomen om de bezwaarmakers bij de hoorzitting een hart onder de riem te steken. Het zaaltje waar de bezwaarschriftencommissie donderdagochtend haar hoorzitting hield, bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding.

 
Heftige discussie 

De bezwaarschriftencommissie brengt zo snel mogelijk en uiterlijk op 5 november een advies over de verleende vergunning uit aan de burgemeester. Na afloop van de hoorzitting in het stadhuis liepen de gemoederen hier en daar hoog op. De massaal toegestroomde sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' discussieerden heftig verder op de gang. Een camerateam van PowNews werd uitgejoeld en belaagd.

Reacties: 42

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Alsof we niets beters te doen hebben. Ik begrijp dat we serieus met bezwaren en klachten moeten omgaan maar dit is al de zoveelste keer dat deze beroepszeikerds over dit onderwerp zijn begonnen. Uiteraard kregen ze weer alle aandacht van DWDD en Paul en WITTEman (jawel) dé platforms voor salonsocialistisch Nederland. Als hier serieus iets uit voort zou komen dat de traditie van dit feest aantast dien ik volgend jaar bij mijn gemeente een bezwaar tegen BBQ'en in. Dit westere offerfeest, dat de hele zomer duurt, is mij al jaren een doorn in het oog. Ik hoop dat mijn burgemeester mijn "gevoeligheden" begrijpt.
Koos / leidinggevende
Welke goede Nederlandse tradities kunnen we nog meer om zeep helpen door de intolerantie van allochtonen. Het kaartspelletje Zwarte Pieten zal zeker de volgende zijn. Witwassen van geld mag dan vast ook niet meer. En wat te denken van de reclames op TV: al die wasmiddelen voor witte en zwarte kledin. Hetgezegde "iemand zwart maken" is dan vast ook een uiting van racisme.

Er zijn landen waar je als "allochtoon" bij voorbaat schuldig bent als je een betrokken bent bij een ongeval: je hoort hier immers niet te zijn (Verenigde Arabische Republiek). Zouden wij wellicht iets minder tolerant kunnen zijn naar al dit soort belachelijke fratsen en net als de meeste andere landen gewoon onze Nederlandse cultuur in stand houden.

Wel eens in de "Arabische buurt" van bijv. Den Haag cvergeleken met die van Parijs: In Den Haag is geen Nederlands opschrift meer op de winkels aanwezig; in Parijs staat het er in ieder geval in het Frans.

En dat allemaal binnen 1 Europa....

Kom op politiek! Hou de rug eens recht. Onze cultuur kent al bijna 600 jaar de traditie van het schoen zetten voor de heilige Nicolaas. En die gaat een bijzonder geringe minderheid van allochtonen nu eens fijn de kop indrukken.

Wat zijn wij toch tolerant!

Snel mee ophouden: het is onze cultuur.
Leo / beleidsmedewerker
Een leuk filmpje op onderstaande link.

Waarschuwing aan alle zwartkijkers en zuurpieten: het betreft hier satire.http://www.groenbrothers.com/nl/nederlands-zwart …chris snellen / juridisch medewerker
Ik stel voor dat we niet meer van "zwarte pieten" spreken, maar van allochtone logistieke medewerkers, dat impliceert in ieder geval dat ze een fatsoenlijke CAO hebben.
Karel
Slappe zak, die burgemeester van der Laan.

In plaats van zich afzijdig te houden van dat geneuzel over vermeend racisme, gaat hij begrip tonen.Maar ja, wat kun je eigenlijk anders verwachten van die man. Hij spoort gewoon niet. Toen Poetin in april op bezoek kwam in Amsterdam, had vdL geen tijd om de Russische president de hand te drukken. I.p.v. stond hij demonstratief met een regenboogketting bij een homobijeenkomst.

Je schaamt je gewoon voor zo'n figuur !
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Laten wij ook de goede Nederlandse traditie van het verlenen van ontwikkelingshulp aan een aantal landen ter discussie stellen. Dat is ook een vorm van discriminatie. Het rijke blanke Nederland geeft immers aan de arme zwarte Afrikaanse landen geld en zet deze landen daardoor weg als zwak en hulpbehoevend.

Het grote aantal miljardairs in Afrika zal dat niet leuk vinden.
Henk Bongers / burger
Niks racisme!!!

Iedere cultuur kent zijn tradities.

In de Nederlandse cultuur is een traditie Sinterklaas met Zwarte Pieten.

Dus alle niet Nederlanders of import Nederlanders handen af van de Nederlandse cultuur en dus ook deze traditie.

Aantasting van ons Nederlandse culturele erfgoed is ONBESPREEKBAAR!!!Overheid hecht aan de uitingen van de Nederlandse Cultuur en zwicht niet voor oproepen tot aantasting daarvan.Conclusie wanneer je hieraan tornt: ONGESCHIKT!!!

Oplossing: Je doet niet meer mee.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Ik heb niks beters te doen. Heeft iemand nog oude Sjors en Sjimmie boekjes. Ik wil bekijken of die boekjes niet in de ban gedaan moeten worden.
Leo / beleidsmedewerker
Als je geen echte problemen meer hebt, dan verzin je ze toch? Ik zeg: alle zeurpieten, zwart en blank, het land uit!! Maar opperzeurpiet Quinsy Gario moet eerst flink met de roede op de blote billen krijgen.
Hans / afdelingsmanager
Toch vind ik de discussie niet zo vreemd. Immers, de BBC werd in de jaren 70 al gedwongen afscheid te nemen van de Black and White Minstrel Show, hoewel toen nog razend populair. En een, in NL geboren Amerikaan kraamde na de verkiezing van Barack Obama tot president uit: 'Well we've got our own Zwarte Piet now'. Ergo: de tegenstanders van Zwarte Piet hebben ook een punt; het is maar hoe zwaar je het ziet en aanzet.
hans de Graaf / gemeenteraadslid
Het verbaast me dat van der Laan hier zo in mee gaat. Een stelletje zeurpieten die dit elk jaar weer opblazen waarschijnlijk omdat ze niets anders te doen hebben. Gewoon negeren (dat woord zal binnekort ook wel niet meer mogen) zou ik zeggen. en laat onze mooie en oude Sinterklaastraditie intact.
Frits / zzp
En ik dacht dat we nu een goede burgemeester hadden. Laat 'ie zich met echt belangrijker zaken bezeg houden dan 21 individuele bezwaarmakers.
Piet / Realist
Wat een onzin allemaal! Gewoon het Sinterklaasfeesten laten zoals het is! Laten we meteen ook de negerzoenen terug halen!
Remco
Zwarte piet is normaal wit maar als je door een schoorsteen klimt is het toch normaal dat je er zwart uit komt of ben ik nou gek.
Eric Boelens
Kan er niet een scenario-schrijver worden gestrikt om zwarte pieten uit de het Sinterklaas-verhaal te schrijven? (Zoiets gebeurt in soap-series toch ook aan de lopende band?) En ze dan bijvoorbeeld te vervangen door een scala aan "echte" (niet-geschminkte) pieten uit onze veelkleurige samenleving?
Ambtenaar / ambtenaar
Warom valt iedereen over de zwarte pieten? Tuurljk zijn zij de belichaming van de slaven die er toen waren. Gaan we dat soms ontkennen? Nee natuurlijk niet. Ik ben van mening dat ze degelijk behoren tot ons verleden. Zijn wij er trots op? Nee, dat niet, maar ze waren er wel degelijk.
Maar wie had ze toen in dienst? Zou deze discussie niet eerder moeten gaan over het verbieden van de bewondering voor de Sint en de blanke machtshebbers? Hij was immers diegene die deze pieten uitbuitte. Dus in plaats van verontwaardiging te tonen over het feit dat er vroeger slaven waren en ja, ze waren zwart, stel ik de vraag of de Sint nog wel bestaansrecht heeft.
Sansearai
Geen zwarte Piet

Geen Indiaans rood

Ook niet Aziatisch geel

Blank kan ook niet.

Welke kleur is nog correct
Sansearai
Oja en in het kader van ouderen discriminatie moeten we de Sint dan ook gelijk maar verjongen.Want zo is het mij geleerd Sint is oud en is niet meer zo soepel en sterk dus helpen de zwarte pietjes om toch alle kindertjes een fijn feest te bezorgen.

vond dat altijd wel lief, hij kreeg van mij dan ook altijd een briefje "bedankt lieve Piet".
sonja beckman
Waarom kunnen we niet Sinterklaas blijven vieren met Zwarte Piet zonder racistisch te zijn, gewoon door Zwarte Piet te laten assisteren door Witte Piet. Het zou een verrijking in plaats van een soort amputatie van een traditioneel volksfeest.Marissa
Zwarte piet is niet 'de belichaming van slaven die er toen waren' of racisme.. Zwarte piet is zwart als roet omdat hij door schoorstenen kruipt om kadoos te brengen. Dat is hoe ik het altijd geloofde, en dat is hoe de traditie al iets van 150 jaar ofzo is. Daarnaast is het geen verrijking er allerlei kleuren pieten bij te bedenken maar een belediging van onze tradities. 'We doen er ook witte pieten bij'- Ja, en gele en rode ofzo? Hoe geloofwaardig is dat? Ik denk dat iedereen een beetje vergeet dat het hier om het plezier van de kinderen gaat. Leer je ze zo niet racistisch te denken, door hier ineens een probleem van te maken? Zwarte pieten zijn zwart.
Perry / Nederlandse burger
Daar wordt je nou dood moe van, van dat gezeik iederen keer over die zwarte pieten, de negerzoenen hebben ook al een andere naam gekregen en nu moeten de zwarte pieten schijnbaar een andere kleur krijgen, belachelijk gewoon dat daar over gediscussieerd wordt. Het is een Nederlandse traditie die al zo lang bestaat en waar verder niks anders achter zit dan kinderen een keer per jaar een leuke tijd te bezorgen, laat het gewoon zoals het is. En voor de mensen die overal wat achter zoeken zou ik zeggen zeggen, ga ergens op een onbewoond eiland wonen en laat ons met rust.

Och ja, dat die burgemeester van der Laan daar ook nog begrip voor heeft, zegt ook ook al genoeg over die man, tja wat kun anders verwachten van zo'n linkse rakker met een regenboogketting om.
Eric Boelens
Is Zwarte Piet zwart doordat ie door schoorstenen kruipt? Beetje vreemd dat ie dan helemaal egaal schoensmeerbruin wordt, zowel zijn gezicht en zijn nek helemaal, als zijn handen... Rare schoorstenen zijn dat... Zo heb ik het nooit geleerd hoor, gelukkig.Ook bestaat de traditie pas zo'n anderhalve eeuw. En tradities zijn er om doorbroken te worden. Zo was er eerst het lichtfeest met een kerstboom en later is dat feest aangepast door er Christus' geboorte aan toe te voegen. Nieuwe tijden, nieuwe aanpassingen.Als nieuwe Nederlanders zich beledigd voelen door onze zwarte pieten, dan siert het ons (oude Nederlanders) alleen maar als wij daar op enige manier rekening mee houden. Rose en paarse pieten vind ik persoonlijk een beetje vreemd, maar het zou een vooruitgang zijn.Beter nog lijkt mij het voorstel om de pieten te selecteren uit onze multicultuur. En Sinterklaas idem dito, al zul je dat niet zo merken achter zijn grote witte baard.En laten we de discussie zuiver (en leuk) houden, Beledigingen als aan onze burgemeester lijken mij niet erg bevorderlijk. Met links of rechts heeft deze discussie ook niks te maken.
sonja beckman
Het voorstel om Zwarte Piet te laten assisteren door Witte Pieten komt voort uit het idee dat er naast zwarte mensen ook veel witte mensen in ons land wonen. Met wat goede wil kan je ze ook roze noemen, maar dat doet mij meer denken aan varkentjes en of de witte mensen daarmee zo blij zouden moeten zijn, dat weet ik niet. Blauwe en groene Pieten lijkt mij ook niet zo'n goed idee. Verder zouden er ook best wat Aziatische Pieten bij mogen, waarom niet. Gewoon het feest openstellen voor iedereen . Alleen Sinterklaas, die is nu eenmaal wit en dat moet 'ie wat mij betreft ook maar blijven.

Ik vraag mij trouwens af of de kinderen van diegenen, die zo heftig Sinterklaas verdedigen halloween vieren of sint Maarten. Dit Nederlandse volksfeest dreigt ook zomaar zonder slag of stoot te verdwijnen.
niels
wie heeft ooit verzonnen dat zwarte piet een neger is.

zwarte piet is zwart van de schoorsteen waardoor hij naar binnen komt.

het heeft niets met huidskleur te maken.

ze behoren ook niet egaal zwart te zijn.

en waarom ze nu bruin zij snap ik ook niet.

kortom zinloze discussie..
anita / geen
Dan ook slacht feest afschaffen en het Suikerfeest slecht voor de suiker patiënten. Blanke lak is ook geen gehoor en nog veel meer.

Wie word er nu gediscrimineerd? Wij dus wij moeten ons in ons land aanpassen. Doen zei dat ook als wij in hun land wonen ? Zeker van niet hou is op. Maar de kinderen mogen wel cadeaus aannemen als ze het op school krijgen. Ja hoor wij buigen wel weer.
Sjakie Zwart
Als we zover zijn dat we blanke en zwarte pieten hebben gaan we vast discusieren over wie er Hoofdpiet word de blanke of de zwarte!

Zinloze discussie

Waarom is Jezus blank, waarom was maar 1 van de drie wijzen zwart. Ik ga een klacht indienen bij de VN wegens racisme ik wil dat de Bijbel aangepast word!
Leo / beleidsmedewerker
Zullen we Sinterklaas zelf ook maar ter discussie stellen? Een katholieke priester die zich kindervriend noemt? Dat kan in deze tijd ook niet meer.
Eric Boelens
Vreemd. Volgens de roet-aanhangers (al bedoelen ze dat waarschijnlijk niet) HEBBEN we eigenlijk al witte pieten! Witte pieten die alleen maar een beetje (veel) roet op hun wangetjes hebben gesmeerd.Maar witte Nederlanders met een beetje roet op hun toet zien er echt hééél anders uit!En wie ooit Sjors en Sjimmie heeft gelezen, weet ook dat die roet-theorie niet waar is. Zwarte Piet ziet eruit als Sjimmie en Sjimmie is een negertje, een grappig en een beetje dom kereltje, met overdreven dikke lippen etc.. Inderdaad een belediging voor Afrikaanse Nederlanders. Maar zo hebben Hollanders (niet allemaal hoop ik) door de jaren heen blijkbaar tegen zwarte mensen aangekeken.It's time for a change en ik hoop dat dat onderzoek van die hoge UN-commissaris tot verbetering leidt. Sinterklaas hoeft helemaal niet te verdwijnen. Er zijn alleen wat aanpassinkjes nodig.(Hoewel Leon een punt had met zijn Sint als kindervriendelijke katholieke priester :-)
Pipadekloon / Voorlichter
Suikerfeest kwetsend voor diabetici. actie!!!!
Bas / logicus
Het zwart maken van de huid is van oorsprong een heidens gebruik dat niet alleen onder blanken een gebruik was maar ook bij anders gekleurde rassen en volkeren. Ook bij het zwarte ras bij welke de huid over het algemeen een bruine teint had, kleurde men ter uitvoering van hun traditionele rituelen hun huid zwarter of blanker. Deze tradities bestonden al duizenden jaren voor Christus. Met geen mogelijkheid valt hier een racistische achtergrond aan te plakken.Tot op de dag van vandaag zijn er volkeren die dit heidens gebruik – het kleuren van de huid - in stand houden. Zie het carnaval in Zuid America, tribaal gitzwart gekleurde gezichten in Papua, Aboriginals, in de Pacific eilanden, in India en in Afrika. Al eeuwen zijn er bedoeïenen, zelfs tot in het vroegere Perzië, die het gehele gezicht van de vrouw met zwarte henna laten tatoeëren.Dat zwart door meerdere volkeren met het kwade geassocieerd wordt komt oorspronkelijk vanwege de nacht. Zonder licht is het in de bush ook echt pikdonker. Veel roofdieren (vleeseters) gaan vaak later in de avond op jacht. De mens is van nature in het donker angstiger dan overdag. In veel riten tot op de dag van vandaag betekent zwart dan ook “pas op”. Het kleuren van de huid dient vaak een educatief doel.Pipo de Clown zou men zonder enige discussie kunnen omschrijven als een soort Blanke Piet.

Pipo geeft graag een bloemetje weg aan anderen, op het moment dat de ontvanger het bloemetje aan wil nemen spuit er een straal water uit en maakt de ontvanger aan het schrikken. De kinderen lachen. Pipo heeft grote ronde ogen, een dikke ronde roodgekleurde bolneus en schoenmaat 70. Daarnaast lijkt het meestal alsof Pipo een beetje achterlijk is. En wanneer Pipo huilt, lijken zijn tranen meer op een tuinsproeier. Als blanke zou ik me gediscrimineerd kunnen voelen door deze weergave van blanken. Als we bij Piet beginnen eindigen we ook snel bij Pipo. Afschaffen betekent dat we als volwassenen, kinderen het recht op humor ontnemen.Nico / Laas
Het is volkomen normaal en terecht dat wij ruimte bieden aan iedere cultuur die zich inmiddels in onze multiculturele samenleving heeft gevestigd. Is tot op zekere hoogte absoluut een verrijking. Laat a.u.b. dan ook gewoon ruimte voor onze eigen cultuuruitingen zoals het Sinterklaas feest. Stoppen met deze vervelende discussie!
Monica
Ik lees in de reacties dat Sinterklaas wit moet blijven. Ik vierde ooit Sinterklaas op Curacao en daar was Sinterklaas gewoon zwart, evenals de zwarte pieten overigens. Tradities zijn er om behouden te blijven en aanpassen aan en leren begrijp van de tradities die in een land bestaan moet iedere nieuwe bewoner doen. Sinterklaas gaat erom dat je ook blij kan worden van het geven van een kado, en niet alleen van het krijgen!
Karel / ambtenaar
Beste allemaal,

't is werkelijk niet te geloven wat er allemaal gaande is en gezegd wordt over mijn Zwarte Pieten.

Maar goed nog even wachten en dan is het ZES december. Zeker, de dag dat ik weer vertrek.

Uiteraard gaat ons Eberhardje mee in de zak naar Spanje (er raakt onderweg naar Spanje helaas nog wel eens iets zoek) en die VN-commissie tja, hebben die nu echt niets beters te doen. Duidelijk is dat het opheffen daarvan een grote stap vooruit zou zijn in het normaal denken en handelen in deze wereld. Echte onderwerpen laten ze liggen, zaken van een paar schreeuwers pakken ze op. Het lijkt soms wel op onze regering.

Maar goed, eerst dus mijn aankomst op 16 november in Groningen. En dan ben ik tot en met 5 december in Nederland !

Zw. Piet / zakkendragen
bijna 800.000 Amsterdammers en 21 die bezwaar maken. Het is logisch dat daar zoveel aandacht voor is

Het is tenslotte ook een racistisch feest.

Cadeautjes en blije kinderen, dat moet verboden zijn.
A. Wassenburg
Zwarte Piet als racistisch stereotype volgens de VN. Los van de vraag of ze daar niks beters te doen hebben zie ik niet zo goed waar deze commotie over gaat.. Piet (een gewone Nederlandse naam dus) draagt kleding met sterke Italiaanse/Elisabethaanse trekken: mutsen met kleurige veren, dubbele kleding met gevulde mouwen, maillots. Ik geloof niet echt dat de zwarte slaven op deze kleurige manier waren uitgedost. Piet praat een krom taaltje met vooral weer veel 'io' erin: (ik kreeg vroeger al in mijn schoolschriftjes van Piet de opmerking 'viesio' mee en ik moet toegeven, een mooischrijver was ik niet) Ik zie daar geen Papiaments in, spijt me. Ik zie een witte knul of meid met een roetzwart gezicht, eerder als een schoorsteenveger dan een slaaf. En oppergod Odin had twee zwarte raven Hugin en Munin die hun oor te luisteren legden bij de rookopening van de strooien daken en alle nieuws en informatie doorbriefden aan hun goddelijke opdrachtgever. Zie ik ook geen slavenwerk in, geen opdracht van slavenmeesters of wat ook. Ik zie feitelijk alleen een wat clowneske figuur, een samenraapsel van allerlei verzinsels sagen en mythen, van het soort van alles wat, in dienst van een Turkse bisschop die waarschijnlijk ook niet heeft bestaan, in elk geval niet als kindervriend of straffer van kinderen. En dan nog die stoomboot uit Spanje... Tja, ik kan er met de beste wil van de wereld geen stereotype in vinden, laat staan een racistische. Ik zou wel willen dat mensen zich niet meteen beledigd voelden door een kinderfeestje dat net zoveel met slavernij van doen heeft als een koe met balletdansen. Kunnen we niet eens ophouden met deze onzin en iedereen gewoon zijn eigen feestje laten vieren? Suikerfeest, offerfeest, loofhuttenfeest of Sinterklaas. Veel plezier, allemaal.
Nieuwsbreker
Elk jaar zijn er wel een PAAR mensen die bezwaar hebben tegen zwarte piet. Ik vraag me echt af waarom. Het lijkt me dat we Sinterklaas nuchter moeten bekijken en beseffen om welk moraal het gaat met Sinterklaas. Sinterklaas is er voor de kinderen. Het is een kinderfeest waar je als kind helemaal naar toe leeft. De spanning alleen al of je Sinterklaas tegenkomt en welke cadeautjes je krijgt is voor kinderen genoeg om het hele jaar weer op te teren. Het gaat kinderen helemaal niet om of zwarte piet nou een slaaf is geweest of gewoon zwart van het roet in de schoorsteen. Daar staan ze helemaal niet bij stil. Het is een kinderfeest en wij als volwassenen doen er gewoon aan mee omdat je weet dat het zo leuk is als kind. En het maken van surprises doe je als volwassene echt zelf, daar heb je zwarte piet niet voor nodig. Net als een gedicht maken, dat doet Sinterklaas niet echt hoor!! Kortom, het is een feest waar je van moet genieten en trots op mag zijn.Stop met het verzieken van dit super mooie oer-Hollands feest en laten we er een mooi Sinterklaasfeest van maken waarbij de kinderen voorop staan en niet zwarte piet!!!
Frank / opperadviseur
SINSTERKLAAS, zat een te denken, wat nu weer te schenken............................
Haji Firuz
Onder bescherming van de VN, geniet de Arabische wereld de bescherming van hun eigen zwarte piet.

Zoek maar op: Hajji Firuz of Haji Firuz.
feike duin / eigen bedrijf
wat een onzin die pieten discussie. elke donkere voelt zich aangesproken in nederland en maakt gebruik van elk middel om in de belangstelling te komen. cultuur is cultuur. dit hoort nu eenmaal bij nederland en zwarte piet heeft niets te maken met racisme degene die dat wel denkt is wel heel erg naief. zelfs de idioten die de slavernij erbij halen. het domste is nog dat men tijd verspeelt en aandacht geeft over deze discussie op het nieuws. alles wat aandacht heeft groeit laat de discussie doodbloeden en niemand heeft het er meer over na 5 december. ik erger mij dood dat men hier in nederland voor elke scheet zich aangesproken voelt. als men het er dan zo moeilijk mee heeft misschien is men dan nog niet genoeg geintegreerd. als je hier wilt wonen moet je je accepteren en aanpassen. dat doen de nederlanders ook dat heet een multiculturele samenleving respecteer iedereen. alleen dan heeft deze samenleving kans van slagen
Bas / logicus
Het zwart maken van de huid is van oorsprong een heidens gebruik dat niet alleen onder blanken een gebruik was maar ook bij anders gekleurde rassen en volkeren. Ook bij het zwarte ras bij welke de huid over het algemeen een bruine teint had, kleurde men ter uitvoering van hun traditionele rituelen hun huid zwarter of blanker. Deze tradities bestonden al duizenden jaren voor Christus. Met geen mogelijkheid valt hier een racistische achtergrond aan te plakken.Tot op de dag van vandaag zijn er volkeren die dit heidens gebruik – het kleuren van de huid - in stand houden. Zie het carnaval in Zuid America, tribaal gitzwart gekleurde gezichten in Papua, Aboriginals, in de Pacific eilanden, in India en in Afrika. Er bestaat zelfs een Zwarte Piet in Iran. Al eeuwen zijn er bedoeïenen, zelfs tot in het vroegere Perzië, die het gehele gezicht van de vrouw met zwarte henna laten tatoeëren.Dat zwart door meerdere volkeren met het kwade geassocieerd wordt komt oorspronkelijk vanwege de nacht. Zonder licht is het in de bush ook echt pikdonker. Veel roofdieren (vleeseters) gaan vaak later in de avond op jacht. De mens is van nature in het donker angstiger dan overdag. In veel riten tot op de dag van vandaag betekent zwart dan ook “pas op”. Het kleuren van de huid dient vaak een educatief doel.Pipo de Clown zou men zonder enige discussie kunnen omschrijven als een soort Blanke Piet.

Pipo geeft graag een bloemetje weg aan anderen, op het moment dat de ontvanger het bloemetje aan wil nemen spuit er een straal water uit en maakt de ontvanger aan het schrikken. De kinderen lachen. Pipo heeft grote ronde ogen, een dikke ronde roodgekleurde bolneus en schoenmaat 70. Daarnaast lijkt het meestal alsof Pipo een beetje achterlijk is. En wanneer Pipo huilt, lijken zijn tranen meer op een tuinsproeier. Als blanke zou ik me gediscrimineerd kunnen voelen door deze weergave van blanken. Als we bij Piet beginnen eindigen we ook snel bij Pipo. Afschaffen betekent dat we als volwassenen, kinderen het recht op humor en wijsheid ontnemen.corina
Eerst de NEGERZOENEN, die zijn dan van naam veranderd. Maar er zijn nog steeds JODENKOEKEN?? En waar IK mezelf heel erg aan stoor is de BLANKE VLA. Want WIE word hier nou gediscrimineerd?????

Ja, wij Nederlanders in ons EIGEN land. Het moet niet gekker worden.
Frank / opperadviseur
Wie zong ook al weer, denk niet wit denk niet zwart-wit!!! En laat ze bij de VN zich met echt belangrijke zaken bezig houden.
Advertentie