Advertentie

Burgemeester Ruud Nederveen Bloemendaal stapt op

Burgemeester Ruud Nederveen (VVD) van Bloemendaal is opgestapt. Ook wethouder Marjolein de Rooij (GroenLinks) heeft haar functie per direct neergelegd.

22 januari 2015

Burgemeester Ruud Nederveen (VVD) van Bloemendaal is woensdagavond opgestapt. Dit heeft de gemeente medegedeeld. Ook wethouder Marjolein de Rooij (GroenLinks) heeft haar functie per direct neergelegd.

Elswoutshoek
Beiden zijn gesneuveld in de slepende affaire rond het plaatselijke landgoed Elswoutshoek, waarover de gemeenteraad voor donderdagavond juist een extra vergadering had belegd. Gemeente en eigenaren steggelen al jaren over de herontwikkeling ervan. Afgelopen augustus kreeg Nederveen in hetzelfde dossier al een motie van wantrouwen aan zijn broek, die hij maar net overleefde.

Geen toelichting
Nederveen maakte zijn besluit woensdagavond bekend in een extra vergadering met de voorzitters van de raadsfracties. Eerder op de dag had hij commissaris van de koning Johan Remkes geïnformeerd. Zijn overwegingen wilde hij woensdagavond niet verder toelichten, aldus een woordvoerster.

Tanzania
Wethouder De Rooij maakte twee weken geleden zelf al bekend te vertrekken. Zij heeft een baan in Tanzania aanvaard, maar zou aanblijven tot een opvolger was gevonden. Deze week werd bekend dat een deel van de oppositie donderdag in de extra raadsvergadering met een motie van wantrouwen tegen haar zou komen. Formeel zegt ze op te stappen omdat haar aangekondigde vertrek haar mandaat heeft aangetast.

Monddood
Nederveen en De Rooij lagen zwaar onder vuur in de kwestie-Elswoutshoek. Afgelopen zomer bleek dat Nederveen had geprobeerd de lokale en regionale media in de zaak monddood te maken door communicatieadviseurs op redacties af te sturen. De Rooij werd het zwaar aangerekend dat zij zich in een interview beschuldigend had uitgelaten over de eigenaren van het landgoed, de broers Hans en Rob Slewe.

Ambitieuze plannen
De broers hebben al jaren ambitieuze plannen het landgoed op te knappen, maar worden naar eigen zeggen voortdurend gedwarsboomd door de gemeente. De afgelopen maanden kwamen de verhoudingen alleen maar meer op scherp te staan, tot groeiende irritatie van de gemeenteraad. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Plaats in ieder geval een goede foto bij zo'n artikel. Dit is het hoofdgebouw van het landgoed Elswout. Niet van het ernaast liggende landgoed Elswoutshoek. En het gaat er in essentie om dat de eigenaren een tweede hoofdhuis op Elswoutshoek willen bouwen, hoewel het bestemmingsplan dat verbiedt.
August Biels / gewezen ambtenaar
Heeft de VVD nog bestuurders die -niet- onderwerp zijn van corruptie- of integriteits-onderzoeken?
Peter / ambtenaar
Ook de burgemeester van Zevenaar deinst er niet voor terug om de regionale pers monddood te maken. De Zevenaarse gemeenteraad en de Gelderlander pikken deze doofpotterij en 'vrijwillige' censuur al jarenlang.

http://bit.ly/1y461Ja

Advertentie