Advertentie

Aboutaleb vol aan de bak bij Turkijerel

De diplomatieke rel met Turkije liep in Rotterdam uit de hand. Zowel diplomatiek als op het gebied van de openbare orde was het voor de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb alle hens aan dek. De aanstichter, de Turkse minister die niet welkom was, is uiteindelijk als ongewenst vreemdeling uitgezet naar Duitsland.

12 maart 2017

Rotterdam was vannacht het centrum van een ernstige diplomatieke rel met Turkije. Burgemeester Aboutaleb had zijn handen vol aan de patstelling met de Turkse minister en haar gevolg in zijn stad en het bewaken van de openbare orde. Zo'n tweeduizend Turken, getooid met Turkse vlaggen, waren na een oproep van de Turkse consul richting het consulaat getrokken. Toen na middernacht bleek dat de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya als ongewenst vreemdeling was aangehouden en het land werd uitgezet, braken er rellen uit rond het Turkse consulaat in Rotterdam.

ME bekogeld

Een deel van de demonstranten keerde zich vervolgens tegen de politie. Zo werd de ME bekogeld met bakstenen. Uiteindelijk moest er een waterkanon aan te pas komen om de overgebleven demonstranten uit elkaar te drijven. De politie heeft twaalf mensen gearresteerd. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een agent. Die liep een gebroken hand op. De Turkse minister is door de politie uitgeleide gedaan naar Duitsland. Ook haar beveiligers en medewerkers zijn door de Rotterdamse politie naar Duitsland begeleid. Inmiddels is zij weer onderweg naar Turkije.


Macht Erdogan
De Turkse bewindsvrouw (Familiezaken) wilde zaterdag spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Haar bezoek is onderdeel van een campagne om ook in het buitenland wonende Turken te overtuigen om tijdens een referendum voor een wet te stemmen. Deze wet zal de Turkse president Erdogan meer macht geven. Turkije is van tevoren meerdere malen gewaarschuwd dat in eerste instantie een andere minister, die van Buitenlandse Zaken, niet welkom was in verband met gevaar voor de openbare orde. Vervolgens koos Turkije ervoor de minister Fatma Betül Sayan Kaya vanuit Duitsland, met een auto naar Nederland te laten komen.

Liegende consul
Burgemeester Aboutaleb is ondertussen woest op de Turkse autoriteiten. Aan de rellen ging een hoogoplopende impasse in zijn stad vooraf waarbij de Turkse consul een grote rol speelde. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. 'Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen.' Het heeft volgens de burgemeester uren geduurd voordat de minister uit haar auto kwam. Buitenlandse Zaken, de minister-president en de gemeente waren bij de onderhandelingen betrokken. Het was volgens de burgemeester ook de vraag of haar begeleiders en beveiligers gewapend waren of niet.

'Nazi-praktijken'
De Turkse president Erdogan maakte Nederland al eerder die dag uit voor 'nazi-overblijfselen en fascisten',  Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft er grote moeite mee dat de Turkse regering Nederland verwijt er nazi-praktijken op na te houden. 'Ze vergeten dat ik burgemeester ben van een stad die in de oorlog door de nazi's is gebombardeerd.' In de media is er veel waardering voor de sterke rol die Ahmed Aboutaleb zaterdag en vannacht in de penibele situatie. Alexander Pechtold (D66) reageerde via twitter: 'Trots op burgemeester/politie Rotterdam. Zijn niet gezwicht voor intimidatie. Erdogan probeert ons te verdelen, laten we dus rijen sluiten!'
 

Bezoek onverantwoord

Nederland heeft in aanloop naar de rel in verscheidene gesprekken met Turkije duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in Nederland niet in het geding mogen komen. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die volgde nadat de landingsrechten van de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken werden ingetrokken, is onacceptabel. Dat zegt premier Mark Rutte in een reactie op de onrust in Rotterdam. 'De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk,' aldus Rutte. 'Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Desondanks heeft zij besloten af te reizen.'

Zware tegenmaatregelen
De Turkse premier Binali Yildirim heeft zondagochtend 'zware tegenmaatregelen' aangekondigd, in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya aangetast. Yildirim zei in zijn officiële verklaring verder niets over de inhoud van die maatregelen. Wel riep hij Turken in Europa op kalm te blijven en zich niet te laten provoceren. 'De beste oplossing gaat via de stembus.' (EW/ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Wordt het niet tijd voor sancties tegen deze tiran uit Ankara? Hij denkt te kunnen doen in het vrije westen wat hij in eigen land kan doen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Er is inderdaad zeer goed opgetreden door de verantwoordelijke ministers en door de burgemeester van Rotterdam, het was tevens zeer goed om te zien dat in dit soort bizarre tijden de partijleiders van alle politieke partijen schouder aan schouder stonden (met uitzondering van de marionetten van de Turkse dictator, maar dat was te verwachten). Wat me echter tegenviel was de Europese solidariteit op enkele kleine Noordwest Europese landen na zijn er weinig landen die zich openlijk tegen de Erdogan bijeenkomsten in Europese landen hebben uitgesproken Denemarken/Oostenrijk en Zwitserland hebben zich wel uitgesproken en in Duitsland hebben enkele burgemeesters bijeenkomsten verboden maar de Duitse landelijke overheid schippert er een beetje tussenin, over Frankrijk zullen we het maar niet hebben en de rest van de Europese landen spreekt zicht niet echt uit over deze kwestie. Gelukkig schaart de media in de Europese landen zich wel achter ons.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Herman Aalderink
Waarom zou Erdogan ministers sturen? Juist om dit soort reacties uit te lokken en er intern goede sier mee te kunnen maken.De openbare orde wordt er met de haren bijgesleept om gronden te hebben ze tegen te houden (en als je ze tegenhoudt, zijn er natuurlijk altijd wel een paar heethoofden die willen matten). Dit alles om vlak voor de verkiezingen vooral Wilders niet in de kaart te spelen.Als we ze gewoon hun praatje hadden laten doen in een paar zaaltjes had er geen haan naar gekraaid. Nu helpen we dictator Erdogan precies zoals hij het graag ziet.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
@Herman-Sorry Herman, maar 'gewoon een praatje' had echt voor ophef gezorgd- zelfs zonder dat het verkiezingstijd is.

-Geen openbare orde problemen. Zeker het nieuws gemist over hoe de coupe in Turkije heeft geleid tot verdeeldheid en angst in de Neder-Turkse gemeenschap.

-Overigens dit soort praatje worden ook niet met open vizier gehouden, maar onder de radar georganiseerd drie keer raden waarom...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Pim Smit
Katen we niet vergeten dat meewerken aan deze campagne lippendienst zou zijn voor het oprichten van een dictatuur in Europa. Daartegen is ieder bezwaar zeer gegrond. En bovendien is het een referendum en geen verkiezingscampagne waar Nederland altijd gul medewerking aan verleende. En laten we vokral niet vergeten dat zaterdagavond en nacht door fascisctische en nationalistische groeperingen werd gedemonstreerd in een stad die de vorige eeuw door hetzelfde soort werd platgebombardeerd in een terreurdaad omdat onze koningin aan een nazi-kidnappoging wist te ontkomen. Voor mij is er geen plek voor neonazi's en fascisten in Nederland.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Koos
Politie uit het hele land werd opgeroepen om te assisteren in Rotterdam tegen een paar honderd Turken. Ze konden het ternauwernood aan. het resultaat van jarenlang niet-optreden tegen illegale demonstraties door Turken. Vorig jaar nog liet de nu weer luid bejubelde Aboutaleb de zaak volledig uit de hand lopen.De hoofdschuldigen zijn de burgemeesters zelf die weigert de wet te handhaven als er Turken in het spel zijn. Pegida krijgt niet eens toestemming om te demonstreren en wordt vanaf de eerste minuut dwars gezeten. Voetbalsupporters krijgen onmiddellijk met de lange lat. Ook vaders met jonge kinderen zijn vorig jaar op last van Aboutaleb in de cel gegooid. Maar de illegale demonstratie van de Turken werd zaterdagavond urenlang weer ongemoeid gelaten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie