Advertentie

‘Rijk moet op termijn opvang Oekraïners overnemen’

Gemeenten kunnen op termijn de opvang van Oekraïense vluchtelingen niet garanderen, stelt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad

ANP
05 augustus 2022
Oekraïense vluchtelingen Nederland
Vluchtelingen komen met de trein vanuit Oekraïne aan op Amsterdam Centraal Station, ze worden opgevangen door het rode kruis.Robin Utrecht/ANP

Het kan niet zo zijn dat gemeenten permanent verantwoordelijk blijven voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zegt in Trouw dat de opvang in principe een rijkstaak is en dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) versterkt moet worden om ook de opvang van Oekraïners op termijn over te nemen.

Nijpend

‘Maar dat zie ik op korte termijn niet gebeuren’, zegt Bruls in de krant, omdat het COA al kampt met grote problemen bij de opvang van asielzoekers uit andere landen. En dat baart hem zorgen. Want de opvang van Oekraïners drukt op de normale werkzaamheden van gemeenten. Als de oorlog aanhoudt en meer vluchtelingen naar Nederland komen, kan het volgens Bruls ‘nijpend’ worden om de gemeentelijke opvang te garanderen.

Taak

De 25 veiligheidsregio's, die in het Veiligheidsberaad zijn vertegenwoordig, hebben zich ten doel gesteld om 75.000 bedden voor Oekraïners beschikbaar te stellen. Daarvan zijn er bijna 60.000 gerealiseerd. Bruls zegt in Trouw niet te weten of dat beoogde aantal uiteindelijk voldoende is. En als het er meer moeten zijn, vindt hij ‘het niet vanzelfsprekend’ dat die taak bij de gemeenten ligt.

Geld en menskracht

Bruls heeft meermaals benadrukt dat ook de asielopvang geen taak van gemeenten is. Die hebben er na de vele keren dat er een beroep op gemeenten is gedaan ook geen menskracht en geld meer voor. Vorige maand deelde hij staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tijdens het Veiligheidsberaad nogmaals mee dat het op 1 oktober echt afgelopen is met de extra inspanningen van de veiligheidsregio's en de gemeenten voor de asielopvang. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie