Advertentie

'Brexit kost Amsterdam 1 miljard euro'

Als het Verenigd Koninkrijk met een harde brexit de Europese Unie verlaat, heeft dit op middellange termijn een negatief economisch effect op Amsterdam en regio van 1 miljard euro. Daarnaast zijn er gevolgen voor de dienstverlening, luchtvaart, investeringsstromen, het dataverkeer, de haven, EU-gesubsidieerde projecten en de arbeidsmarkt.

16 januari 2019

Als het Verenigd Koninkrijk met een harde brexit de Europese Unie verlaat, heeft dit op middellange termijn een negatief economisch effect op Amsterdam en regio van 1 miljard euro. Daarnaast zijn er gevolgen voor de dienstverlening, luchtvaart, investeringsstromen, het dataverkeer, de haven, EU-gesubsidieerde projecten en de arbeidsmarkt.

Analyse

Dat blijkt uit een analyse die Amsterdam vorig jaar heeft laten uitvoeren, zo staat in een brief van wethouder Economische Zaken Udo Kock aan de Amsterdamse gemeenteraad. Er zijn duizenden bedrijven in de metropoolregio Amsterdam die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 18 procent van de economie in deze regio zal door een harde brexit, getroffen worden, aldus Kock.

Kansen

De situatie biedt ook kansen voor Amsterdam. Op dit moment hebben ongeveer dertig bedrijven wegens de brexit gekozen om zich in de Amsterdamse regio te vestigen. Nog eens ongeveer honderd overwegen dit. Bij een harde brexit, een uittreding zonder afspraken, mogen de ongeveer 15.000 Britse Amsterdammers, die voor de brexit op 29 maart rechtmatig in Nederland verblijven, in elk geval nog vijftien maanden in Nederland blijven.(ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als we dit allemaal aan zien komen waarom ligt er dan nog geen alternatief plan B in Nederland op tafel. We drijven toch ook handel met andere landen buiten de EU dus dat kunnen we ook met Groot Brittannië als dat zijn vrijheid terug krijgt.
Bernard
Wat Broadcaster zegt met de rest van de wereld wordt toch ook handel gedreven. De EU is het hedendaagse equivalent van de Sovjet-Unie; destijds probeerde men met geweld te voorkomen dat de Baltsiche staten onafhankelijk zouden worden, de EU probeert het met maffia praktijken. De EU is niet meer te hervormen maar moet tot de grond toe afgebroken worden zodat er weer ruimte komt voor samenwerking tussen vrije en soevereine staten.
H. Wiersma / gepens.
Wat zijn in geld uit gedrukt eigenlijk de economische voordelen van de Brexit. Het artikel heeft het slechts over de financiële nadelen maar niet over de voordelen (extra bedrijfsvestigingen c.a.). De kansen in de rest van de wereld zijn daarna vast nog beter te benutten. De afhankelijkheid van de UK voor onze in- en export is misschien wel te groot.
R. Hesseling / Docent VO
Economen weten zonder blikken of blozen tot achter de komma een bedrag door te rekenen, maar in de praktijk blijkt dit net zoveel waard als de kristallen bol van Jomanda. Na de bezetting van de Krim werd na diverse strafmaatregelen door de Russen als tegenmaatregel Nederland gestraft met een invoerverbod van groente en fruit. Dit ging Nederland x miljoenen kosten en op termijn y miljarden. Maar wat bleek enkele maanden later: de sector had andere afzetgebieden gevonden en bleek nauwelijks of geen schade te hebben ondervonden.

Dit kan natuurlijk ook bij de Brexit, als de ondernemers van hun stoel komen en andere afzetgebieden zoeken is er niets aan de hand en zijn de berekende verliezen wederom een slag in de lucht gebleken.
Advertentie