Advertentie

Brandbrief ambtenaren: ‘grote zorgen’ over aanpak klimaat en ecologie

Ambtenaren roepen het kabinet op de Europese Natuurherstelwet te steunen en fossiele subsidies per direct af te schaffen.

28 juni 2023
Klimaatverandering
Shutterstock

Een groep ambtenaren stuurt vandaag een brandbrief aan de Tweede Kamer en het kabinet. Daniël Koelikamp, ambtenaar bij de provincie Groningen, is één van de initiatiefnemers van de brief. Volgens hem hebben al meer dan 135 ambtenaren de brief ondertekend. Hij verwacht dat dit aantal nog gaat oplopen. Ambtenaren kunnen de brief digitaal ondertekenen. Volgens Koelikamp is het initiatief niet verbonden aan een specifieke organisatie. Er zijn ambtenaren betrokken vanuit ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsinstanties.

Desinformatie bestrijden

In de brandbrief roepen de ambtenaren het kabinet en de Tweede Kamer op om het verzet tegen de Europese Natuurherstelwet te staken en te erkennen dat deze wet ‘een essentieel onderdeel is van de totale aanpak van de klimaat- en ecologische crisis waar we middenin zitten’. Ook willen de ambtenaren dat ‘desinformatie’ over de wet bestreden wordt.

Bouwsteen klimaatbeleid

De Europese Natuurherstelwet verdeelt de Milieucommissie van het Europese Parlement al enige tijd. In juli stemt het volledige Europese Parlement daarom over de wet. De Natuurherstelwet maakt de regels voor natuurbehoud strenger. Vooral het verslechteringsverbod, waarbij onder meer bouwprojecten geen negatieve invloed mogen hebben op natuurgebieden, jaagt het kabinet angst aan. Stikstofminister Christianne van der Wal gaf eerder aan te vrezen voor een nieuwe crisis door de wet: “Ik ben bang dat we onszelf weer in de vangrail rijden, met alle juridische ellende van dien”. Volgens de ambtenaren is de Europese Natuurherstelwet ‘een belangrijke bouwsteen van het Europese Klimaatbeleid’.

Fossiele subsidies

De ambtenaren roepen kabinet en Kamer verder op om ‘per direct’ alle fossiele subsidies en belastingkortingen af te schaffen. Deze ‘subsidies’ zijn voor Extinction Rebellion al enige tijd reden om de A12 in Den Haag te blokkeren. Maar, onderstreept Koelikamp, het initiatief voor de brandbrief is breder dan Extinction Rebellion.

Ambtseed

De ambtenaren voelen een morele plicht om de brief te sturen. Ambtenaren, zo stelt de brief, hebben het ‘voorrecht’ om mee te werken aan beleid, maar daarbij hoort ook ‘de plicht daar waar nodig te waarschuwen’. De ondertekenaars verwijzen naar het ‘Toeslagenschandaal’ en hun ambtseed. De ‘bezorgde ambtenaren van tal van overheidsinstanties in Nederland’ willen daarom dat het beleid, wat volgens hen op zich goed is, ook ‘urgent’ wordt uitgevoerd.

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Purmerend
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Brandbrief van een paar ambtenaren, die zijn vergeten wat hun rol is.
P. Smit
Heeft anders prima gewerkt bij het ABP dat gestopt is met fossiele investeringen na een actie van ambtenaren uit Amsterdam. Heeft ons allemaal een deel van ons pensioen gekost......
Myconius Scipio
Het lijkt me dat er net zo veel ambtenaren juist waarschuwen voor deze wet. Er zijn meer belangen af te wegen dan alleen het belang van natuur
Hans Bakker
Prima wet. Laat de politiek maar eens echt nadenken over de toekomst van Nederland op lange termijn. Deze wet dwingt ze ertoe. We hebben maar één land. Als we dat verliezen, dan hebben we niets meer.
P. Smit
Is ook deze wet wel op de juiste informatie gebaseerd?

https://clintel.nl/analyse-van-clintel-toont-ernstige-fouten-aan-in-het-laatste-ipcc-rapport/
G.J. Vijge
De natuur kunnen we ook prima zonder de bemoeienis van Brussel herstellen. En dat gebeurt doorlopend. Dwang uit Brussel leidt alleen maar tot polarisatie, meer bureaucratie en rechters die op de stoel van bestuurders gaan zitten. Zie het huidige stikstofdrama.
Advertentie